Filmul cu cele mai multe trofee la Cannes și Jean-Luc Godard în 3D, în premieră la București
Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de o proiecție-eveniment cu cel mai recent film al cineastului francez Jean-Luc Godard, Adieu au langage. Este cel de-al șaptelea film al său care concurează pentru Palme d’Or și primul lungmetraj al său în 3D. Filmul a câștigat Premiul Juriului la ediția de anul acesta. Noul experiment vizual al regizorului în vârstă de 83 de ani are în centru un cuplu adulterin și un câine - chiar câinele lui Godard, Roxy. „O injecție cu adrenalină pentru creier”, cum îl descrie „Variety”, Adieu au langage este o inventivă și provocatoare meditație despre lumea de astăzi și posibilitățile imaginii. Ca de obicei în ultimii ani, Godard a refuzat invitația de a veni la Cannes.
În premieră va fi proiectat și Les Combattants, de Thomas Cailley, filmul de debut care și-a adjudecat cele mai multe premii la Cannes – patru, în Quinzaine des Réalisateurs, inclusiv trofeul secțiunii și pe cel al criticii (FIPRESCI). Comedie romantică, cronică a vieții de provincie, film de aventuri și apocaliptic, potrivit „Les Inrockuptibles”, Les Combattants introduce un regizor foarte talentat. Surprinzător și amuzant, filmul urmărește relația dintre un tânăr care preia cu jumătate de inimă o mică afacere de familie și Madeleine (Adèle Haenel), obsedată de armată, sfârșitul lumii și tehnici de supraviețuire.
Un alt titlu excelent primit de critica internațională este Force Majeure/ Tourist, în regia lui Ruben Östlund, câștigător al Premiului Juriului în secțiunea Un Certain Regard și propunerea Suediei la Oscar. Un tată care-și petrece vacanța într-o stațiune din Alpi își abandonează soția și cei doi copii în fața unei avalanșe care se dovedește ulterior a fi una controlată. Gestul său de lașitate îi va schimba însă pentru totdeauna relația cu familia. „Force Majeure e un film înfricoșător. Îndepărtează stratul de suprafață care ne înconjoară și ne dezvăluie asprul adevăr de dedesubt”, scria „The Guardian”, comparându-l pe Östlund cu Lars von Trier.
Actorul francez Mathieu Amalric va putea fi văzut la București în La Chambre bleue, o ecranizare a romanului lui Georges Simenon, pe care o semnează ca regizor. Amalric a revenit la Cannes, în Un Certain Regard, la patru ani după ce a câștigat Premiul de regie în competiție cu Tournée. Acțiunea este mutată din anii 60 în ziua de azi, în sala unui tribunal în care un soț (Amalric) este anchetat pentru moartea suspectă a soției sale (Léa Drucker). Acesta mărturisește că a avut o aventură extraconjugală cu o prietenă din copilărie. „Mathieu Amalric tocmai a intrat în liga creatorilor care știu să lege literatura și cinema-ul”, notează „Le Monde”.
Preferatul criticii internaționale (FIPRESCI) în Un Certain Regard a fost Jauja, drama de epocă a unui regizor cult, argentinianul Lisandro Alonso (Freedom, Los muertos, Liverpool). Titlul filmului e dat de locul mitic, El Dorado-ul pe care conchistadorii îl căutau în Peru. Viggo Mortensen (Lord of the Rings, The Hunt) are un rol memorabil, al unui căpitan danez care pleacă prin Patagonia, undeva în secolul al XIX-lea, în căutarea fiicei sale, care a fugit cu un soldat. Una dintre marile amenințări este legendarul Zuluaga, un ofițer trecut de partea băștinașilor și nemilos cu colonialiștii. Călătoria lui plină de mistere devine un prilej de reflecție despre existență, imperialism, barbarism, civilizație.
Premiul Juriului Ecumenic în Un Certain Regard i-a revenit dramei spaniole Hermosa Juventud/ Beautiful Youth, de Jaime Rosales. Inteligent, subtil și plin de tensiune, filmul explorează dilemele generației tinere din Spania, marcată de șomaj și deziluzii. Doi tineri care locuiesc cu mamele lor află că vor avea un copil. Fără loc de muncă și fără bani, cei doi decid să filmeze un porno de amatori. Presa străină a lăudat felul în care cineastul combină imaginile convenționale de film cu cele de pe camera telefonului sau alte device-uri care îi absorb pe tineri într-o lume virtuală.
Despre (dez)iluzii vorbește și La Jaula de Oro, un film mexican care a adunat peste 60 de premii, începând cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat întregii distribuții. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă hiperrealistă și plină de suspans despre patru adolescenți – jucați de actori non-profesioniști - care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranților care se trezesc prinși într-o „cușcă de aur”, după ce au trecut granița.
Adieu au langage, în regia lui Jean-Luc Godard, va fi distribuit în România de Independența Film, iar La Jaula de Oro, de Voodoo Films.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.
Ediția a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu