Focus - Atelier de fotografie documentara

FOCUS – ATELIER DE FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ
Zilnic trecem pe lângă sute de oameni și sute de povești. Dacă ne-am opri să le observăm oare cât de departe am ajunge? Te invităm să descoperi și să dai mai departe poveștile din spatele oamenilor pe lângă care treci în fiecare zi.

FOCUS este un curs practic de fotografie documentară, susținut de fotograful și regizorul de film documentar Vlad Petri. Cursul își propune să scoată la iveală poveștile oamenilor din București.
Atelierul se adresează tuturor pasionaților de fotografie, cu sau fără o pregătire prealabilă, care vor să descopere mecanismele povestirii în imagini, prin intermediul fotografiei.
Pe parcursul celor 8 ședințe, participanții vor parcurge etapele conturării unui proiect fotografic, prin exerciții practice, teme pentru acasă, întâlniri cu invitați specializați în fotografie documentară (fotografi, regizori, directori de imagine), sub îndrumarea atentă a trainerului atelierului.
La final, fiecare participant va avea în portofoliu o suită de 5-10 fotografii.

STRUCTURĂ CURS
1  Prezentarea generală a cursului. Introducere în fotografia documentară. Scurt istoric.
2  Incursiune în tehnica fotografiei documentare. Tipuri de aparate, obiective, formate. De la aparatele pe film la fotografia digitală modernă.
3   Cum îmi aleg subiectul?  Abordări, contexte, exemple de proiecte fotografice.  Fotografia de stradă – “a fi în locul potrivit la momentul potrivit”.
4   Întâlnire cu un jurnalist/ foto-reporter care va prezenta și va vorbi despre proiectele sale.
5.  Pregătirea proiectului final. Discutarea propunerilor și a temelor anterioare. Exemplificări din proiecte fotografice consacrate.
6.  Filmul documentar și fotografia documentară – puncte de intersecție, asemănări și deosebiri. Rolul reporterului în relatarea unui eveniment. Presă și televiziune.
7.  Post-producție. Tehnici de editare a fotografiilor. Social media – share/ reach/ diseminare mesaj. Expoziții, galerii de artă – pașii necesari pentru pregătirea imaginilor pentru print.
8.  Discutarea proiectelor finale.


Vlad Petri
Vlad Petri a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale în 2005. A lucrat ca freelancer la mai multe proiecte de documentare în ţări precum: Afganistan, Siria, Iordania, Tajikistan, Uzbekistan, Armenia şi Albania. In perioada 2008 – 2010 alături de directorul de imagine Marius Iacob, a susţinut cursuri de fotografie în cadrul atelierului interactiv – Photon. Atelierul era adresat publicului larg și urmărea familiarizarea participanților cu fotografia și învățarea tehnicilor de bază. In cadrul Photon erau îmbinate abordarea teoretică (instrucţiuni de folosire a camerei, lumină, compoziţie, etc.), cu cea practică, constând în exerciţii în studio (fotografie de portret, tehnici de iluminare, fotografie de obiect) şi “teme” pentru acasă (fotografii pe o temă dată).Proiectele actuale ale lui Vlad sunt axate pe film documentar și jurnalism, fiind interesat în principal de teme sociale și politice .A documentat protestele din 2012 din Piaţa Universităţii şi pe cele din 2013 împotriva exploatării de la Roşia Montană, postând cu regularitate clipuri video pe internet (pe canalul personal de Youtube și pe website-ul www.vladpetri.ro). Începând cu protestele din 2012 şi 2013 şi continuând cu diverse evenimente stradale, flash mob-uri, festivităţi şi acţiuni de protest, Vlad Petri a realizat o serie de clipuri care au reprezentat versiuni alternative la evenimentele prezentate de mass-media tradiţională. Timp de 2 ani, Vlad a lucrat la documentarul București, unde esti?, un portret intim, personal, despre oameni şi poveştile lor din stradă. Un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziţie între un trecut comunist şi un viitor incert. București, unde ești? a avut premiera în acest an la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam. Filmul a fost lansat pe marile ecrane din România în luna iunie, după ce a fost prezentat și în cadrul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Pentru participarea la FOCUS nu e necesară o pregătire în prealabil și nici deținerea unui aparat de fotografiat profesionist. 
Număr de participanţi: 15
Durata: 22 octombrie – 10 decembrie 2014
8 săptămâni (8 sedinţe/ 2 ore / 1 dată pe săptămână)
Miercuri: 19.00 – 21.00
Trainer: Vlad Petri
Taxa de participare: 1000 RON / 800 RON (elevi şi studenţi)

0 comentarii: