La seral: conferințe, screening-uri, prezentări, discuții
La seral: conferințe, screening-uri, prezentări, discuții
octombrie - noiembrie 2014
După trei ani de activitate în care miza principală a Salonului de proiecte a fost producția de artă contemporană, în perioada următoare ne propunem să reflectăm asupra relației dintre producție și receptare, dintre artă și public. De acum înainte efortul nostru se va concentra și pe crearea unor platforme discursive care să contribuie la generarea unui context ce va conduce la o mai bună înțelegere a poziționării artei contemporane într-o constelație globală de preocupări actuale. Evoluția mediului artistic autohton din ultimii ani a dovedit că e nevoie de acest lucru, nu doar în relația cu publicul larg ci și în interiorul cercului mai restrâns al producătorilor și operatorilor culturali. Considerăm că e important să învățăm unii de la alții, să ne împărtășim experiențele în ceea ce privește auto-organizarea și crearea instrumentelor care pot face ca arta contemporană să devină o voce mai prezentă în societate.
Program:
8 octombrie, ora 19.00, Screening: Harun Farocki (DE)
The Creators of Shopping Worlds (2001) și In Comparison (2009)
Harun Farocki (1944–2014) a fost regizor, scenarist și profesor de film. Autor a peste 80 de filme (lungmetraj, documentar, film eseu), a fost editorul jurnalului de film Filmkritik înainte de a preda la UC Berkeley. A participat la Documenta 12 și a avut expoziții solo la Hamburger Bahnhof, Museum Ludwig, MoMA și alte instituții de prestigiu.
15 octombrie, ora 19.00, Talk: Olga Ștefan (CH) în conversație cu Ștefan Constantinescu (SE)
Olga Ștefan este o curatoare și scriitoare care trăiește și lucrează în Zürich. A curatoriat expoziții cum ar fi Drawing Protest: From Museum Walls to Facebook Walls and Back (Shedhalle Zürich), 2014; Guess Who’s Coming to Dinner: Hospitality as Artistic Practice (The Proposal, Zürich), 2013; Just Another Brick in the Wall: Models for Artistic Production in Romania (Barbara Seiler Gallery), 2012. A scris pentru ArtReview, Art in America, Flash Art, Artslant, Artmargins și altele.
Ștefan Constantinescu este un artist și regizor care lucrează cu diverse medii (film, fotografie, cărți de artist și pictură). În 2009 a reprezentat România la Bienala de la Veneția în cadrul expoziției The Seductivness of the Interval, alături de Andreea Faciu și Ciprian Mureșan. Trăiește și lucrează la Stockholm și București.
23 octombrie, ora 19.00, Performative lecture: Olof Olsson (DK)
Olof Olsson este un artist suedez care folosește în practica sa performativă monolog, stand-up comedy, prelegeri, sesiuni Q&A și discursuri. „Or, rather, something in-between, or not quite”. A participat, printre altele, la simpozionul Going Public: Telling It As It Is? (Bilbao), 2012; Three Uses of the Knife (The National Gallery of Art Vilnius), 2011; Summer Exhibition (Den Frie), 2012. Trăiește și lucrează în Copenhaga.
30 octombrie, ora 19.00, Talk: Maria Hlavajova (NL)
Maria Hlavajova este inițiator și director artistic al proiectului FORMER WEST, precum și director artistic al BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht, începând din 2000. Hlavajova a organizat numeroase expoziții la BAK, între care: Lawrence Weiner: Dicht Bij, 2010; Sanja Iveković: Urgent Matters (BAK și Van Abbemuseum, Eindhoven), 2009.
6 noiembrie, ora 19.00, Artist talk: Dan Acostioaei (RO)
Dan Acostioaei e un artist care trăiește și lucrează la Iaşi și predă la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi. A participat în numeroase expoziții, printre care One Sixth of the Earth - Ecologies of Image (MUSAC), 2012; Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009 (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia), 2010; Illuminations (Level 2 Gallery, Tate Modern), 2007.
13 noiembrie, ora 19.00, Artist talk: Ciprian Mureșan (RO)
Ciprian Mureșan este un artist care trăiește și lucrează la Cluj. Expoziții solo recente: Recycled Playground (Centre d’Art Contemporain Genève), 2012; Ciprian Mureşan (Neuer Berliner Kunstverein, Berlin), 2010. Este membru al echipei redacționale a revistei IDEA. Artă + Societate (Cluj).
20 noiembrie, ora 19.00, Talk: Sabina Sabolović, colectivul curatorial What, How and for Whom (HR)
What, How & for Whom/WHW este un colectiv curatorial format în Zagreb, în 1999, din Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić, Sabina Sabolović și Dejan Kršić. Începând cu 2003, colectivul a organizat programul spațiului Galerija Nova din Zagreb în paralel cu proiecte internaționale de anvergură precum Bienala de la Istanbul, 2009 sau Meeting Points 7, 2013-2014.
26 noiembrie, ora 19.00, Talk: Vladimir US (MD)
Vladimir Us este artist și curator, membru fondator al Asociaţiei Tinerilor Artiști Oberliht din Chișinău prin care a organizat, începând cu 2007, proiecte precum Chioșc și ARThotel, a editat revista Plic și a inițiat programul de rezidențe pentru artiști și curatori Chioșc AIR.
Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat de Magda Radu și Alexandra Croitoru care funcționează în cadrul MNAC Anexa. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se focalizează asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context generațional mai larg.
Echipa: Magda Radu, Alexandra Croitoru, Ștefan Sava și Dana Andrei
Salonul de proiecte
MNAC Anexa, etaj 2
Calea Moșilor 62-68
București, România
www.salonuldeproiecte.ro
https://www.facebook.com/SdeProiecte
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu