Studiourile Pixar și Laika, prezente la ediția aniversară Anim’est
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.
Odată cu ediția aniversară, componenta educațională a festivalului capătă încă și mai multă amploare, printr-o serie de workshopuri, masterclassuri, prezentări și proiecții speciale menite să deschidă apetitul pentru animație în rândul aspiranților de toate vârstele, sau să îi răsplătească pe cei inițiați deja în tainele industriei.
Joi, 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, de la 20.00, fanii animației primesc acces în culisele unei producții majore în stop motion. Mark Shapiro, Head of Entertainment Brand Marketing la celebrul studio de animație LAIKA, se întoarce la Anim’est, după prezența din 2012. Mark va vorbi publicului despre procesul complex care stă la baza celor trei filme LAIKA nominalizate la Oscar: Coraline, ParaNorman şi Boxtroli, şi va dezvălui secrete despre modul în care studioul creează universuri întregi de mână, piesă cu piesă, cu 24 de cadre pe secundă.
Vineri, 9 octombrie, de la 18.30, la Cinema Studio va fi proiectată cea mai recentă producție Pixar, lansată de Walt Disney Pictures: Inside Out (r. Pete Docter, Ronaldo Del Carmen), o poveste despre maturizare și despre amalgamul de emoții care îi sunt asociate, cu câteva dintre cele mai cunoscute voci ale scenei comediei americane (Amy Poehler, Bill Hader sau Lewis Black). Publicul va dori să își păstreze locurile, pentru că în continuarea proiecției, de la 20.30, art directorul și character
designerul Albert Lonzano, un veteran Pixar, va urca pe scena Anim’est pentru a prezenta detalii savuroase din making-oful lungmetrajului animat.
Tot la Cinema Studio, sâmbătă, 20 octombrie, de la 20.30, publicul e invitat să arunce o nouă privire exclusivistă în culisele Pixar, în prezența lui Albert Lonzano. Proiecția specială “20 de ani de Toy Story” sărbătorește primul lungmetraj de animație realizat în întregime cu tehnici CGI, o piatră de temelie în evoluția animației digitale de astăzi.
Și anul acesta, Re:Animation Hub (Carol 53) invită publicul în afara cinematografelor, la o serie de prezentări, masterclassuri și proiecții speciale. Câteva prezențe de seamă din cadrul acestor întâlniri sunt Uri Kranot, realizator de film și trainer AniDox:Lab – platforma educațională dezvoltată de The Animation Workshop — care vine să vorbească despre producția de documentare animate, Maroš Brojo, directorul artistic al festivalului FestAnca, prezent la Anim’est cu o compilație de filme din cadrul Visegard Animation Rallye, noul proiect al Visegard Animation Forum, Andrea Martignoni, sound designer, autorul coloanei sonore a scurtmetrajului italian Big Bang Big Boom, câştigătorul Trofeului Anim’est în 2010, care vine să susțină masterclassul despre sunet Creating Soundscapes for Animation, Moïra Marguin, directoarea departamentului de animație de la GOBELINS, care va vorbi despre modelul educațional al celebrei școli de animație franceze, Milen Alempijević, director artistic al festivalului de film animat ANIMANIMA, care va povesti despre jazz și animație, sprijinit de o selecție relevantă de scurtmetraje și un concert de jazz cu Hot Club De Bucharest, Antoine Manier, directorul asociației Les Rencontres Audiovisuelles, care aduce în fața publicului nouă scurtmetraje de animație menite să celebreze centenarul Primului Război Mondial în cadrul programului The Great War: Animated Memories, și Vassilis Kroustallis, membru ASIFA Grecia și fondatorul Zippy Frames, care prezintă programul Antologie: 70 ani de animaţie grecească, o scurtă istorie ilustrată a primilor ani din cinematografia animată grecească.
Anul acesta, festivalul reia Project Worksheep, concursul de proiecte de scurtmetraj de animație, ajuns la a treia ediție. Tinerii animatori sunt invitați să își prezente proiectele în fața unor profesioniști, cel mai bun proiect urmând să fie premiat cu 1000 $ din partea HBO România și să beneficieze de coaching în dezvoltarea ulterioară. Proiectul cu cel mai mare potențial este ales de un juriu de excepție, format din Albert Lozano, Andrea Martignoni, Fernando Galrito (profesor, critic, director artistic), Dan Panaitescu (animator) și Vlad Ilicevici (director executiv Anim’est). Prezentarea va fi precedată de un workshop, unde proiectele selecţionate vor primi îndrumare din partea a doi dintre realizatorii lungmetrajului francez Adama: Julien Lilti, scenarist, şi Simon Rouby, regizorul filmului. Detaliile despre înscriere sunt disponibile pe siteul Anim’est.
Accesul la toate prezentările și proiecțiile de la Re:Animation Hub, precum și la prezentările Pixar/LAIKA este liber. Biletul care oferă acces la proiecțiile Inside Out și “20 de ani de Toy Story” este în valoare de 13 lei.
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Re:Animation Hub și la Journey Pub. Programul festivalului este disponibil online, pe site-ul festivalului.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.
Parteneri instituţionali: Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Cultural Român, Japan Foundation, Institutul Francez, Ambasadei Regatului Norvegiei în România, Ambasada Portugaliei, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Maghiar.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu