#cinema: Trofeul Anim’est 2015 merge în Franța



A zecea ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 2 şi 11 octombrie, la București, a ajuns la final. La capătul a zece zile de animație și muzică ce au creat o ediție aniversară a festivalului memorabilă, în cadrul Galei de premiere ce a avut loc sâmbătă seara, la Cinema Elvire Popesco, Anim’est și-a anunțat câștigătorii.
 
Cele mai spectaculoase filme de animație, recompensate recent cu cele mai prestigioase premii ale industriei, și-au completat palmaresul la București, spre deliciul publicului prezent la festival.
Trofeul  Anim’est merge, anul acesta, în Franța. Dintre cele 47 de scurtmetraje înscrise la a zecea ediţie a festivalului, juriul format din Kōji Yamamura, Stéphane Berla și Uri Kranot a decis să acorde Premiul cel mare animației Yùl  et le serpent / Yùl and the Snake (r. Gabriel Harel), pe care a descris-o drept “o felie de viață despre transformarea metaforică a unui puști, bogată în simbolism și susținută de un dialog excelent.”
 
Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj a fost adjudecat de Leftover ( r. Tibor Banoczki, Sarolta Szabo), “pentru viziunea poetică asupra vieții și a ceea ce rămâne în urma ei, susținută de structură narativă atipică, ce ne îndeamnă să medităm asupra timpului și a altor aspecte profunde ale subconștientului”, după cum a motivat juriul. 
 
O mențiune specială a fost acordată scurtmetrajului Elu Herman H. Rott’iga / Life with Herman H. Rott (r. Chintis Lundgren), pentru “umorul și ironia excepționale care îmbracă o poveste emoționantă despre iubire și adicție”, după cum a declarat juriul. 
 
Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj a fost acordat animației franceze Adama (r. Simon Rouby) pentru „călătoria emoționantă în care ne poartă, și pentru perspectiva extrem de inovatoare și convingătoare asupra unui subiect cu care suntem cu toții familiari ( Primul Război Mondial)”.
 
Juriul format din Mark Shapiro, Sarina Nihei și Milen Alempijević a acordat Premiul pentru Cel mai bun Film Studențesc, oferit de Pizza Hut, scurtmetrajului francez Deux amis / Two friends, în regia Nataliei Chernysheva, pentru o serie de motive, după cum a declarat juriul: „e o poveste simplă și complexă în același timp, splendid animată, despre prietenie și despre afecțiune. Ne-a plăcut designul plin de culoare, ritmul impecabil și deznodământul neașteptat. Bucurie, tristețe, iubire și regrete, un amalgam de emoții ne-au făcut să empatizăm profund cu personajele și să ne bucurăm de fiecare cadru”. Trei mențiuni speciale pentru film studențesc au fost acordate scurtmetrajelor The Correct Insult (r. Janis Aschberger), pentru umor și pentru abordarea originală, Les élucubrations d'un soldat inconnu/The Wild Imaginings Of An Unknown Soldier (r. Nils Lacroix), pentru estetica frumoasă și narațiunea de efect, și Electrofly (r. Natalia C. A. Freitas), pentru efectele vizuale și pentru energia specială. 
 
Voyage, scurtmetrajul regizat de Marian Poiană, a câștigat Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român. Povestea dulce-amăruie despre călătoria unui veteran de război înapoi acasă, frumos construită grafic, a convins juriul anul acesta.
În secțiunea Music Video, jurizată de Vlad Munteanu aka DOC, Thomas Fourniret (Wasaru) și Hanno Höfer, a fost premiat videoclipul piesei “Carmen”, al cântărețului-compozitor belgian Stromae, regizat de Sylvain Chomet, „pentru grafica incontestabilă, animația subtilă și de efect, și pentru designul extrem de sugestiv.”
 
Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash, a fost acordat scurtmetrajului german Roadtrip, animația în regia lui Xavier Xylophon despre despre rateuri, insomnie, o motocicletă roșie, barmanițe drăguțe, Berlinul dezolant (chiar și vara) și șosete impermeabile.
 
Un juriu format din copii (Diana Popa, Matei Bumbuţ și Tudor Szabo) a ales câștigătorul secțiunii Minimest: Hairy Moo Moo, scurtmetrajul iranian regizat de Hadi Tabasi și Rasoul Zarrin, despre un personaj grăsuţ şi foarte păros din Epoca de Piatră, care nu ştie cum să scape de claia de păr care e o provocare zilnică. 
 
Tot în cadrul Galei de închidere a fost anunțat câștigătorul ediției Project Worksheep, concursul de proiecte de scurtmetraj de animație ajuns la a treia ediție în 2015. Juriul format din Albert Lozano (Art Director Pixar), Andrea Martignoni (sound designer), Fernando Galrito (profesor, critic, director artistic), Dan Panaitescu (animator) și Vlad Ilicevici (director executiv Anim’est) a ales să îi acorde premiul de 1000 $ oferit de HBO România lui Paul Mureșan, acesta beneficiind de îndrumare în realizarea proiectului său din partea a doi dintre realizatorii lungmetrajului francez Adama: Julien Lilti, scenarist, şi Simon Rouby, regizorul filmului.
 
Filmele câștigătoare ale celei de-a zecea ediții Anim’est pot fi urmărite duminică, 11 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Studio.
 
A zecea ediţie a Festivalului de Film de Animaţie Anim’est a avut loc între 2 şi 11 octombrie în Bucureşti, în cinematografele Studio şi Elvire Popesco, la Re:Animation Hub by Jameson – Carol 53 și la Journey Pub. Între 29 octombrie -  1 noiembrie, festivalul revine la Chişinău pentru al cincilea an consecutiv. 
 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

0 comentarii: