Expoziție în premieră națională, „Pacea de la Passarowitz (1718) și urmările sale”, 27 iunie

Conferința de pace de la Passarowitz, desfășurată în urmă cu 300 de ani, s-a finalizat prin încheierea unui tratat care marchează începutul dezvoltării moderne a Banatului. În acest context, Muzeul Național al Banatului (MnaB) – cu sprijinul Forumului Cultural Austriac Bucureşti – aduce la Timișoara, în premieră națională, o expoziție dedicată acestui moment excepţional, realizată de Muzeul Universal Joanneum din Graz (Austria). Conferința de pace de la Passarowitz a contribuit în mod decisiv la punerea bazelor moderne ale diplomației în această parte a Europei. Pe lângă pace, tratatul a vizat reglementări comerciale și de navigație care, în final, s-au dovedit durabile și au generat principalele direcții de evoluție în domeniu.

Vernisajul este programat joi, 27 iunie, la ora 21,00 în Mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia din Timișoara, după încheierea programului artistic ce va fi prezentat în curtea edificiului. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 iulie 2019.

Pacea de la Passarowitz, momentul în care Timișoara și Banatul au jucat primul lor rol european important, va fi marcată de MNaB printr-un eveniment artistic și de reconstituire istorică, la inaugurarea expoziției tematice care readuce în atenţia publicului întregul contecxt al vremii. Spectacolul va avea loc în curtea Bastionului Maria Theresia, joi, 27 iunie, de la ora 20,00.

Participanți vor fi grupurile de păstrare a tradițiilor - Peregrinii (muzică istorică, interpretare, coregrafii, prezentare), Losonczy Istvan (reconstituire istorică -  partea otomană) și Eugeniu de Savoya (reconstituire istorică- partea austriacă); naratorul evenimentului va fi Sergiu Galiș, jurnalist la Radio România Timișoara.

Trimișii Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, Damian Hugo, conte de Virmont, și ai Imperiului Otoman, Ibrahim Aga, cu suitele și gărzile lor personale, vor fi primiți la Bastion de mediatorul păcii, împuternicit din partea Marilor Puteri, Francesco, viconte de Colbier, sub corturi ridicate în acest scop. Cei doi plenipotențiari vor semna Pacea care consfințește trecerea Banatului și a Timișoarei, din nou, după 13 generații, sub stăpânirea unui principe creștin. Totodată, Pacea va fi semnată în numele serenissimului principe Carol al VI-lea, Împăratul Romanilor, și al puternicului stăpânitor Ahmed al III-lea Han, Sultan al Otomanilor. Salve de tun vor marca finalul ceremoniei oficiale și un spectacol va fi oferit de partea otomană în onoarea noilor prieteni. Numele de-acum trei secole al ansamblului muzical era Seyahatler. În limba de azi a ținutului, numele e Peregrinii”, precizează reprezentanții MNaB.

Programul Caravanei Les Films de Cannes à Râșnov

Covorul roșu s-a strâns după cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, însă Caravana Les Films de Cannes continuă în România cu o selecție de filme prezentate pe croazetă în 2018.

Ultimul weekend din iunie promite la Cinematograful „Amza Pelea”, de pe 28 până pe 30 iunie, proiecții cu filme de artă care în mod obișnuit nu ajung pe ecranele cinematografelor din oraș, dar și o expoțiție inedită. Publicul râșnovean va avea ocazia să admire fotografiile de pe covorul roșu de la ediția de anul trecut a festivalului de la Cannes, realizate de artista Samina Seyed.

Good Time/Pe bune o să îți placă, regizat de frații Safdie este o comedie neagră despre un jaf ratat la o bancă, care îl trimite în închisoare pe fratele mai mic al lui Constantine Nikas (Robert Pattinson). Acesta pornește într-o stranie odisee în lumea interlopă a orașului, în încercarea tot mai disperată și periculoasă de a-și elibera fratele. Pe parcursul unei nopți pline de adrenalină, Constantine este prins în marasmul unei descinderi într-o realitate violentă și haotică, străduindu-se din răsputeri să-și salveze fratele și pe sine însuși, știind că viețile lor atârnă de un fir. Filmul va rula vineri, 28 iunie, de la ora 18:00. 


Tot vineri, de la 20:00, va rula Girl/Balerina, debutul belgianului Lukas Dhont, câștigătorul premiului Caméra d’Or – premiu pe care l-a câștigat și Corneliu Porumboiu în 2006, cu debutul A fost sau n-a fost? – și care a primit totodată și premiul pentru Cel mai bun actor și premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard.  Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. Victor Polster, actorul din rolul principal, avea doar 15 ani la momentul filmării și a fost ales la finalul unui casting de jumătate de an, din peste 500 de candidați.
Sâmbătă, de la ora 18:00, la cinematograful „Amza Pelea” se vede Paterson, un film-poezie al celebrului Jim Jarmusch. Paterson trăiește în Paterson, New Jersey, acest oraș al poeților – de la William Carlos Williams la Allan Ginsberg – azi în decădere. Șofer de autobuz, el duce o viață simplă, în rutină, alături de Laura, care-și înmulțește proiectele și experiențele cu entuziasm, și de buldogul lor englez. În fiecare zi, Paterson scrie poeme într-un carnețel de care nu se desparte niciodată. Filmul observă în tăcere victoriile și înfrângerile vieții cotidiene, precum și poezia care zace în cele mai mici detalii. 


De la ora 20:00, tot sâmbătă rulează Frații Sisters/ The Sisters Brothers (co-producție Franța – România – Spania – Belgia – Statele Unite, turnat parțial în România de către Mobra Films), primul film al autorului Jacques Audiard în limba engleză și avându-i în distribuție pe marii actori hollywoodieni John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția 2018, unde a câștigat Leul de Argint pentru Cel mai bun regizor, apoi a fost laureatul Premiilor Cesar și Lumières. Western-ul spune povestea fraților Charlie (Joaquin Phoenix) și Eli (John C. Reilly) Sisters aflați într-o vânătoare continuă și, în același timp, o călătorie inițiatică ce pune la încercare legătura specială care îi unește. Într-o lume sălbatică și ostilă, atât Charlie, cât și Eli au mâinile murdare de sângele criminalilor și al nevinovaților. Charlie este cel mai tânăr și s-a născut pentru a ucide. Eli visează la o viață normală. Amândoi sunt angajați de Commodore să caute și să ucidă un om.


Duminică, de la 18:00, are loc proiecția filmului The Happiest Day in the life of Olli Maki/Cea mai fericită zi din viata lui Olli Maki în regia lui Juho Kuosmanen, propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 2017. Inspirată din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936), acțiunea se petrece la începutul carierei pugilistului, când acesta a avut ocazia să lupte la Helsinki, în 1962, cu americanul Davey Moore. Lungmetrajul a primit marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2016.


Caravana se închieie la ora 20:00, în aceeași zi, cu proiecția filmului The Florida Project/Proiectul Florida, în regia actorului Sean Baker. Filmul a avut premiera mondială la Cannes în 2017 în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs și a fost extrem de lăudat pentru regie și jocul actoricesc al lui Prince și William Dafoe. Tânăra mamă Halley (Bria Vinaite) și fiica ei (Brooklynn Prince) își petrec zilele în lumea colorată în nuanțe pastelate a motelurilor sărace din Orlando, bucurându-se de viață din plin. Protectorul lor iubitor este și managerul de motel Bobby (Willem Dafoe). Când norul întunecat al sărăciei amenință să le destrame viața de basm, soluția lui Halley le pune familia în pericol cu grave consecințe.


Programul Caravanei Les Films de Cannes à Râșnov Cinematograful „Amza Pelea”
Vineri, 28 iunie

18:00 – Good Time/Pe bune o să îți placă, r. Ben & Josh Safdie
20:00 – Girl/Balerina, r. Lukas Dhont

Sâmbătă, 29 iunie
18:00 – Paterson, r. Jim Jarmusch
20:00 – The Sisters Brothers/Frații Sisters, r. Jacques Audiard

Duminică, 30 iunie
18:00 – The Happiest Day in the life of Olli Maki/Cea mai fericită zi din viata lui Olli Maki, r. Juho Kuosmanen
20:00 – The Florida Project/Proiectul Florida, r. Sean Baker

Totodată, la Arad, Caravana Les Films de Cannes ajunge pe 28 iunie cu proiecția filmului The Sisters Brothers/Frații Sisters.
Din martie până în iunie, Caravana Les Films de Cannes dă șansa publicului din țară să vadă unele dintre cele mai recente filme, prezentate sau premiate la cel mai important festival de film din lume. Caravana duce mai departe demersul inițiat în 2016 de festivalul Les Films de Cannes a Bucarest de a se extinde cu ediții locale și de a reobișnui publicul din România cu un cinema de calitate.
Mai multe detalii pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/caravana-les-films-de-cannes/

Proiect organizat de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, prezentat de Primăria Orașului Rașnov, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și susținut de Catena. Parteneri locali: Mioritics – keep hiking, Asociația Rosenau Turism. Partener media: Elle Magazine.

Mastercard, alături de partenerii săi, anunță lansarea Apple Pay în România


Începând de astăzi, datorită Mastercard și partenerilor săi - Banca Transilvania, Edenred, Monese, Revolut și UniCredit Bank -consumatorii români vor putea beneficia de posibilitatea de a plăti prin serviciul Apple Pay, care va ajuta la simplificarea și securizarea plăților mobile. De asemenea, în curând și clienții Băncii Comerciale Române, OTP Bank, Raiffeisen Bank și Sodexovor putea beneficia de acest serviciu. Astfel, prin intermediul Apple Pay, consumatorii vor puteaefectua achiziții rapide și convenabile atât în magazine fizice, cât și prin aplicațiisauonline. Apple Pay va fi disponibil pentru deținătorii de cardMastercard din România, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Portugalia, Slovacia și Slovenia.

În vederea protecției datelor de pe card, serviciul Mastercard Digital Enablement (MDES) folosește cele mai avansate tehnologii de plată – EMV, tokenizare și criptografie. Aspectele privind confidențialitatea și siguranța datelor cu caracter personal stau la baza misiunii Apple Pay, astfel că, la folosirea cardului de credit sau de debit Mastercard prin Apple Pay, informațiile nu sunt salvate pe dispozitiv sau pe serverul Apple. În schimb, este alocat un număr unic de cont ce este criptat și salvat în setările de securitate ale dispozitivului, fiecare tranzacție fiind apoi autorizată cu un cod de securitate dinamic.

“Sunt extrem de încântat că astăzi, împreună cu Apple și partenerii noștri din sectorul financiar - bancar, putem oferi deținătorilor de carduri Mastercard plăți prin Apple Pay. Europa conduce în ceea ce privește evoluția serviciilor contactless, având în vedere că mai mult de una din două tranzacții este contactless. Această modalitate de plată oferă rapiditate și flexibilitate, și demonstrează, în același timp, entuziasmul consumatorilor europeni față de  noile tehnologii, precum Apple Pay, dar și al românilor, dat fiind că 2 din 3 tranzacții realizate sunt contactless. La fel de importantă este siguranța deplină a tranzacțiilor, asigurată în totalitate prin intermediul tehnologiei de tokenizare Mastercard, ce oferă posibilitatea de a conecta în siguranță un dispozitiv mobil la cardul Mastercard”, spune Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard România.

Apple Pay este ușor de instalat, iar prin utilizarea saconsumatorii vor avea, in continuare, aceleasi avantaje oferite pe cardurile de debit sau credit Mastercard.

Cu iPhone și Apple Watch, consumatorii pot plăti cu Apple Pay în magazine, la restaurante, pentru servicii de taxi, la automate de plată și în multe alte locații. Pentru cumpărăturile online cu Apple Pay, prin aplicații pe mobil sau pe site-uri, nu este necesară completarea formularelor de cont sau introducerea în mod repetat a informațiilor de tranzacții și facturare. Orice achiziție cu Apple Pay este validată prin funcțiaTouch ID, Face ID sau cu parola dispozitivului.
# # #
Despre Mastercard
Mastercard, www.mastercard.com, este o companie de tehnologie în industria globală de plăți. Operăm cea mai rapidă rețea de procesare a plăților din lume, oferind un liant între consumatori, instituții financiare, comercianți, autorități și companii din peste 210 țări și teritorii. Produsele și soluțiile Mastercard fac activitățile zilnice de comerț – cum ar fi cumpărăturile, călătoriile, derularea unei afaceri sau managementul finanțelor – mai simple, mai sigure și mai eficiente pentru toată lumea. Urmăriți-ne pe Twitter: participați la discuțiile de pe blogul Beyond the Transaction și înregistrați-văpentru cele mai noi știri.

Noutati in line-up, program concerte si bilete pe zile la ARTmania Festival 2019: Fjørt (DE) si Möbius (SK) confirmati la cea de-a 14-a editie


FJØRTși MÖBIUS sunt cele două noi nume care completează line-up-ul ARTmania Festival 2019, ce va avea loc în perioada 26 - 27 iulie 2019, în Piața Mare a cetății medievale a Sibiului.
 
Noile confirmări din line-up-ul ARTmania Festival 2019

Istoria trupei germane de post-hardcore FJØRTa început în Aachen în 2012. Imediat după lansarea primului lor EP, sub umbrelaThrough Love Records, grupul a început să câștige rapid teren pe scena locală.

Efervescența creativă a continuat să anime trupa, astfel că, la foarte scurt timp, aceasta a lansat alte trei noi albume care au primit reacții pozitive. Succesul le-a adus ocazia a de urca pe scenă alături de cunoscute nume internaționale în turnee sold-out, să ofere show-uri care debordează de energie și să miște mulțimile, în ciuda faptului că Fjørteste compusă din numai trei membri.

Dacă, adeseori după atingerea succesului comercial, multe trupe aleg să își domolească ritmul și virulența compozițiilor, optând pentru abordări mai sigure, Fjørt face exact contrariul. Continuă cu încăpățânare să experimenteze și să exploreze noi căi de expresie muzicală, uneori greu de prevăzut, ce oscilează între abordări agresive sau hardcore și direcții pline de visare, caracteristice influențelor post-rock din sfera celor întâlnite la Mogwai sau Envy.

Mantra ce animăduo-ul slovacMöbiusesteuna care surprinde în numai câteva cuvinte sentimentul care descrie, de cele mai multe ori, realitatea societății contemporane: vorbele sunt de prisos, iar liniștea și vidul intern pe care ni-l provoacă este adeseori inconsolabil.

În ciuda aparențelor, între formație și topologie există o strânsă legătură. Numele „Möbius” vine de la cel al inventatorului acestei discipline, Ferdinand Möbius.Rigoarea și precizia matematică, preocuparea pentru plasarea în spațiu a obiectelor cu proprietăți speciale se regăsesc, în esență, și la acest grup. La fel ca știința care i-a inspirat, Möbius acoperă o gamă largă de frecvențe, cochetând în călătoriile lor muzicale cu influențede stoner rock, doom sau sludge metal (subgen al muzicii heavy metal care îmbină elemente de doom metal și hardcore punk, uneori încorporând influențe din grunge și noise rock).

Cel de-al patrulea album al trupei, „The Magic of Macabre”, care a urmat demo-ului „Path of Nothingness”, stă dovadă pentru complexitatea încăpățânată și tonurile riff-urilor întunecate și agresive pe alocuri, completate de ritmuricare definesc mantra duo-ului slovac.

Din motive ce țin de protejarea evoluției sarcinii fără riscuri, artista Amalie Bruun (cunoscută în lumea muzicală sub numele Myrkur) a decis, cu părere de rău, să renunțe la viitoarele concerte pe care le avea planificate, inclusiv la show-ul care urma să aibă loc la Sibiu.

Programul pe zile al concertelor de la ARTmania Festival 2019
Vineri, 26 iulie 2019 (Ziua 1)
§  Fjørt (DE)
§  Wardruna (NO)
§  Architects (UK)
§  Dream Theater (SUA)

Sâmbătă, 27 iulie 2019 (Ziua 2)
§  Möbius (SK)
§  Alcest (FR)
§  Madrugada(NO)
§  Opeth(SE)

Bilete pentru o zi de festival
Pentru ediția 2019, a fost pus în vânzare un număr limitat de bilete individuale pentru fiecare zi de festival: 300 de bilete pentru vineri (26 iulie 2019) și 300 de bilete pentru sâmbătă (27 iulie 2019).

Aceste bilete pentru o zi de festival pot fi achiziționate online, în avans, de pe artmaniafestival.ro, la prețul de 260 de lei/ buc.(în secțiunea dedicată biletelor aflatăîn partea de jos a homepage-ului site-ului).

Abonamente pentru ediția 2019 a Festivalului ARTmaniasuntdisponibile tot pewww.artmaniafestival.rola prețul de 320 de lei/ buc. Următoarea categorie de preț va fi cea de 360 lei/ buc.

Facebook Event ARTmania Festival 2019:http://bit.ly/OfficialFacebookEvent_ARTmaniaFestival2019

Facebook Page ARTmania Festival:https://www.facebook.com/ARTmania.Festival/
# # #

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment (entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artisticăinspirate din cultura rock. 

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film. Acest spațiu comun de întâlnire al artiștilor și al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piață și de cetatea medievală, creează spațiul de poveste și magia care reprezintă, în esență, spiritului festivalului.
Fiind cel mai longeviv festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei.  

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de artiști și de trupe importante, de la Steven Wilson, Peter Hammill, Serj Tankian și Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Anathema, Apocalyptica, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

Magazinul Torry Milano s-a deschis și în București - Costume bărbătești de lux ieșite din tipare

Miercuri, 19 iunie, începând cu ora 19:00 a avut loc deschiderea oficială a magazinului de costume bărbătești de lux, Torry Milano, în Mall Promenada.

Vedete din lumea fotbalului și alte persoane publice au fost prezente la inaugurarea magazinului, bucurându-se de prezentarea de modă oferită de tânărul designer. Echipa Torry Milano este fericită să aducă o pată de culoare în peisajul costumelor bărbătești de lux din București, prin calitatea și rafinamentul cu care sunt deja obișnuiți prietenii casei de modă.

Torry Milano este mai mult decât un brand. Este pasiunea unor designeri dedicați excelenței, măiestriei în execuție , atenției la detalii și standardelor superioare de calitate. Fiecare piesă vestimentară este o opera de artă, fiind concepută impecabil pentru clienții cu aceeași dragoste pentru modă, excelență, frumusețe și rafinament.

La Torry Milano se lucrează  împreună cu clienții pentru a le oferi o experiență unică și personală de shopping. De aceea în magazine este mereu un designer specializat care să ii ajute să își definească stilul, să creeze o ținută specială, armonioasă până la ultimul detaliu și perfectă pentru orice ocazie.
Noi credem în calitatea supremă și din acest motiv toate materialele folosite cum ar fi pielea naturală, mătasea sau lâna naturală, sunt de cea mai înalta calitate, durabile și selectate în mod responsabil.

Satisfacția clienților este nucleul în jurul căruia se construiește Torry Milano. Cu obiective clare pe termen lung și un angajament etic solid, Torry Milano investește  masiv în dezvoltarea brandului și promovarea unui dress-code responsabil, proaspăt și exclusivist pe piață din România.
Lanțul de magazine Torry Milano este prezent în Cluj, București și online pe site-ul  torry.ro

Combinând cele mai frumoase țesături din lume, alese special din fabrici de renume din Italia cu design exclusive și elegante, Torry Milano va prezintă o colecție complete de produse unice pe piață.

Cele mai bune filme romanesti ale anului se vad la TIFF Sibiu 2019


Cea de a 13-a ediție TIFF Sibiuse va desfășura în perioada 27 – 30 iunie și va aduce iubitorilor de film românesc un program încărcat de proiecții autohtone apreciate în festivalurile internaționale. Nouăproducții românești, o parte din ele nelansate în cinema, vor sosi la Sibiu alături de autorii și protagoniștii lor. 
 
Proaspăt lansat și foarte bine primit de critica de film, Parking, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, va da startul maratonului de filme și evenimente speciale de la Sibiu, joi 27 iunie, de la 19:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mare), în cadrul Deschiderii Oficiale a noii ediții a festivalului. Publicul prezent se va putea întâlni chiar cu Tudor Giurgiu, dar și cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului „Apropierea” și co-scenarist al filmului, precum și cu actrița Carmen Florescu. Cei care nu reușesc să ajungă la Proiecția de Gală, mai au două șanse de a vedea pe marile ecrane povestea de dragoste care a cucerit publicul din România: vineri, 28 iunie, de la 21:45, într-o proiecție specială la Palatul Brukenthal de la Avrig, și duminică 30 iunie, de la 22:00, în noul spațiu din Piața Habermann.

 
Monștri., debutul regizorului Marius Olteanu, premiat la TIFF 2019 în cadrul Zilelor Filmului Românesc și distins cu Marele Premiu la Sofia, ajunge la Sibiu înainte de lansarea în cinema. O poveste de dragoste despre compromis, presiuni sociale și revelații dureroase din viața unui cuplu, filmul de-o admirabilă rigoare formală va putea fi urmărit pentru prima dată la Sibiu pe 28 iunie, de la 20:15, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică), în prezența regizorului și a actorilor Judith State și Cristian Popa. 

 
Tot în premieră, sibienii vor putea urmări Mo, debutul în regie al lui Radu Dragomir, cu Răzvan Vasilescu, Dana Rogoz și Mădălina Craiu în distribuție.Încă dezorientată după moartea tatălui său, Mo (interpretată de Dana Rogoz), ajunge împreună cu prietena ei din copilărie în dormitorul profesorului la care tocmai a ratat un examen. Proiectul a fost selecționat încă din faza de lucru la Sarajevo, în 2017, în programul secțiunii CineLink, iar acum este gata să-i șocheze pe spectatorii TIFF Sibiu. Proiecția va avea loc sâmbătă, 29 iunie, de la 20:15, la la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică) și va fi urmată de o discuție cu actrița Mădălina Craiu.

 
Înainte de premiera internațională din cadrul prestigiosului Festival de Film cehesc Karlovy Vary, Arest, al doilea film semnat de Andrei Cohn, ajunge la Sibiu pe 28 iunie, de la 18:45, la Teatrul Gong. Filmul, recompensat la Cluj în cadrul Zilelor Filmului Românesc cu Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj, relatează întâmplările prin care trece un arhitectdupă ce este arestat în 1983 și împarte celula cu un colaborator al Securității. Alexandru Papadopol, care interpretează rolul arhitectului Dinu Neagu, va fi prezent, alături de regizor, la întâlnirea cu publicul sibian, imediat după proiecție.

 
Una dintre surprizele ediției o constituie proiecția specialăCalifornia  Dreamin’ (Nesfârșit), de sâmbătă 29 iunie, de la 21:30, în Piața Mare. Aceasta are loc în onoarea și în prezența actorului Răzvan Vasilescu, căruia îi va fi înmânat cu această ocaziePremiul pentru întreaga activitate. Acțiunea filmului, regizat de regretatul Cristian Nemescu și distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes, se petrece în timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, unde şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar și refuză să-i dea aprobare să plece. 

 
Cinefilii care au ratat Moromeții 2, desemnat anul acesta Cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo, vor avea ocazia să descopere continuarea, după 30 de ani, a celebrei ecranizări regizate de același Stere Gulea, joi 27 iunie, de la ora 22:00, în Piața Mare, în prezența actorului Cuzin Toma.Ilie Moromete (Horațiu Mălăele) şi fiul său, Niculae (Iosif Paștina) văd instalarea comunismului cu ochi diferiţi, de unde și conflictul mocnit dintre ei. Despre diferitele perspective asupra istoriei vorbește și filmul lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari. „Un atac caustic şi foarte actual la adresa negării Holocaustului în România şi a miopiei față de istorie” (Variety), filmul care a făcut turul marilor festivaluri și a fost premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, în 2018, va fi proiectat la Sibiu pe 27 iunie, de la 17:45, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică), în prezența actorului Alexandru Dabija.

 
Nu putea lipsi din programul filmelor românești de la TIFF Sibiu, documentarul Distanța dintre mine și mine (r. Mona Nicoară și Dana Bunescu), lansat anul acesta în cinema, și care explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, construind un portret viu al poetei avangardiste Nina Cassian.
 
Tradiţii, peisaje pitoreşti, personaje spumoase şi umor autentic românesc sunt ingredientele cu care comedia ardeleanească Pup-o,mă! (r. Camelia Popa) a cucerit publicul din România. Sibienii o vor putea urmări într-o proiecție în aer liber, la care o parte din echipa de producție va fi prezentă, joi 27 iunie, de la ora 21:30,la Gura Râului.
Biletele pentru TIFF Sibiu 2019 sunt disponibile pe https://tiff.eventbook.ro iar din data de 27 iunie vor putea fi achiziționate și de la info-point-ul din Piața Mare sau la locații, înaintea difuzării. Proiecțiile din Piața Mare au INTRAREA LIBERĂ!
***
Ne puteți urmări pe:
sibiu.tiff.ro | FB: TIFFSibiu | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
TIFF Sibiu este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania și este o actiune cofinanțata de Primăria Municipiului Sibiu, prin Consiliul Local Sibiu.
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei
Prezentat de: Banca Transilvania
Mașina oficială: Autoklass Mercedes
Parteneri: Ibis Hotels, Sibiu 2019 - Regiunea Gastronomică Europeană, Habermann Markt, Kulinarium, Weidner, Assault Security, TransAgape
***
Parteneri media: Kiss FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Observator Cultural, Agerpres, Radio România Cultural, All About Romanian Cinema, Turnul Sfatului, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Sibiu 100%, Ora de Sibiu.
Partener de monitorizare: mediaTRUST

Azi un ou, mâine un teatru

Licitația de Artă Postbelică și Contemporană, inclusiv o secțiune caritabilă pentru construirea teatrului Grivița 53
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță
9 iulie 2019, ora 19.00


Artmark pune o importantă cărămidă la construirea Teatrului Grivița 53 prin intermediul Licitației de Artă Postbelică și Contemporană, din data de 9 iulie, care include o secțiune caritabilă dedicată în mod special acestui proiect.

În acest demers s-au alăturat o serie de artiști care girează cu operele lor unicitatea proiectului de a construi primul teatru privat din România ridicat cu sprijinul comunității.

Micuța Picasso (Alexandra Nechita), Gheorghe Fikl, Mihai Popescu, Francisc Chiuariu și Arantxa Etcheverria sunt artiștii care au creat și donat 5 sculpturi monumentale, de interior/exterior, sub forma unor ouă supradimensionate, cu înălţimea de 2 metri și diametrul de 1,65 metri, ce vor intra în licitația de artă contemporană din 9 iulie. “Ouăle pictate” au un preț de pornire de numai 5.000 de euro, însă estimările valorilor de piață ale acestora variază, funcție de cotația de piață a artiștilor donatori (între 8.000 și 45.000 euro).

„Grivița 53 este primul teatru construit împreună după 70 de ani, ultimul demers în acest sens a fost realizat de Liviu Ciulei în 1946. Eu am pus la vânzare casa bunicii mele și cu banii câștigați am achiziționat terenul. Pentru construcție am nevoie de implicarea voastră. Tot ce am făcut până astăzi în cariera mea, am făcut împreună, în echipă. Îmi doresc să construim mai mult decât un teatru, să construim un exemplu care să intre în istorie, să ne definească generația, să construim un spirit, o atitudine”, regizoarea Chris Simion – Mercurian, inițiatoarea proiectului.

Licitația din data de 9 iulie include, de asemenea, și o selecție de lucrări postbelice şi contemporane, semnate de nume românești cu ecou internațional: Baba, Țuculescu, Bernea, Neagu, Ciucurencu, Brătescu, Câlția, Ilfoveanu, Dumitrescu și mulți alții.