Festivalul oferă publicului acces la o dezbatere multiculturală și propune o panoramare subiectivă, filtrată artistic, a temelor dominante pentru societatea contemporană - precum granițele fizice și imateriale, construcția identitară și asimilarea diferențelor culturale, democrația și libertatea de exprimare, planul social versus cel intim, angajarea și izolarea.
În parteneriat cu Forumul Cultural Austriac București, cele două filme austriece alese pentru această ediţie aduc două perspective inedite asupra marginalizării – legile interne, nemiloase și nescrise, ale grupurilor infracționale formate din oameni puternic stigmatizați social (Îmi rupi inima) și dubla luptă cu convențiile, la fel de nescrise, ale iubirii.
Îmi rupi inima
Romeo și Julieta în suburbiile Vienei: Rocky, patronul mafiei locale, conduce cu mână de fier un regiment de recuperatori fără milă, din care face parte şi nepotul său, Pepe. O întâlneşte, astfel, pe Marcela care provine din acelaşi sat ca şi familia lui Pepe, din estul Slovaciei. Fata a venit la Viena pentru a lucra în contul datoriilor pe care tatăl său le are la Rocky. Între Pepe și Marcela se înfiripă o poveste de dragoste. Din cauza constrângerilor familiale și a interesului lui Rocky pentru Marcela, tânărul cuplul nu are la dispoziţie decât foarte puţine momente de intimitate…
Bucuresti
Marți 18 iunie, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia nr. 77)
Zerschlag mein Herz / Îmi rupi inima / Crush my Heart – r: Alexandra Makarová / 2018 / 99’
Chișinău
Sâmbătă 22 iunie, ora 18.30, Cinema Odeon (Str. Mihai Eminescu 55)
Zerschlag mein Herz / Îmi rupi inima / Crush my Heart – r: Alexandra Makarová / 2018 / 99’
Egon Schiele: Moartea și Fecioara
La începutul secolului al XX-lea, Egon Schiele este unul dintre cei mai provocatori artiști ai Vienei. Într-o epocă pe cale să se încheie, viața și munca lui sunt marcate de întâlnirile cu o serie de femei frumoase. Două dintre acestea își vor lăsa o amprentă durabilă asupra existenţei sale - sora și prima sa muză, Gerti, şi Wally - care, la 17 ani, a fost probabil singura lui iubire adevărată - imortalizată în faimoasa sa pictură "Moartea și Fecioara". Picturile sale, complet diferite de stilul dominant al timpului, au revoltat societatea vieneză, cu excepţia artiștilor îndrăzneți precum Gustav Klimt. Egon Schiele este dispus să meargă dincolo de durere şi neînţelegere, să-şi sacrifice dragostea și viața pentru pictura sa atât de modernă şi în ziua de azi.
Bucuresti
Vineri 21 iunie, ora 20.30, Muzeul Țăranului Român (Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr.3)
Egon Schiele: Tod und Mädchen / Egon Schiele: Moartea și Fecioara / Egon Schiele: Death and the Maiden – r: Dieter Berner / 2016 / 109’ (Q&A)
Chișinău
Duminică 23 iunie, ora 15:00, Cinema Odeon (Str. Mihai Eminescu 55)
Egon Schiele: Tod und Mädchen / Egon Schiele: Moartea și Fecioara / Egon Schiele: Death and the Maiden – r: Dieter Berner / 2016 / 109’
Informații în timp real despre FFE - https://www.facebook.com/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu