Invitaţie în grădina Muzeului Satului. Încă o ediţie 5 licee 5 muzee la final


ECDL vă invită joi, 6 iunie, ora 11.00, la Muzeul Satului, să petrecem împreună cu premianţii 5 licee 5 muzee finalul celei de a 12-a ediţii. Începând cu luna februarie, elevi din alte cinci licee din capitală au vizitat gratuit cinci muzee din Bucureşti, fiind provocaţi la un concurs online de cultură generală.

5 licee  5 muzee este un program educaţional dedicat elevilor de liceu, prin care se încurajează participarea tinerilor la manifestări culturale. Joi, vom sărbători în aer liber finalul acestei ediţii a proiectului, în atmosfera autentică din grădina Muzeului Satului. Vom fi împreună cu toţi participanţii - elevi şi profesori, reprezentanţi ai muzeelor partenere (Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică - Minovici, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I) şi organizatori (ECDL ROMANIA alături de Primăria Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti).

La ediţia de anul acesta 5 licee 5 muzee, ce s-a desfăşurat în perioada februarie – iunie 2019, au fost implicaţi alţi 250 de elevi din alte 5 noi licee din Bucureşti: Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Colegiul Naţional Victor Babeş, Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti şi Colegiul Tehnic Mihai Bravu.

Cele 5 muzee partenere şi aceastei ediții, care i-au provocat pe liceeni la concursul online de cultură generală sunt: Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică - Minovici, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I.

Tinerii au fost încurajaţi să contribuie la o pagină a proiectului cât mai activă pe site-ul web al unei reţele de socializare, astfel încât fiecare liceu să reuşească să promoveze unul dintre muzeele partenere şi să promoveze activităţile la care au luat parte în rândul cât mai multor colegi, profesori sau prieteni, trezindu-le şi acestora apetitul pentru a merge la muzee. Astfel, prin tragere la sorţi la începutul acestei ediţii, s-a stabilit ca Antipa să fie promovat de elevii de la Iorga, liceenii de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza să povestească despre experienţa la Muzeul de Artă Veche Apuseană, Colegiul Naţional Victor Babeş să promoveze Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar să fie promovat de liceenii de la Colegiul Tehnic Mihai Bravu, iar cei de la Lipatti să promoveze online Muzeul Satului.

Săptămâna aceasta, în cadrul evenimentului final de la Muzeul Satului, vom afla care au fost cei mai buni elevi la testul de cultură generală, dar vom premia şi cea mai de impact campanie online de promovare a unui muzeu.

Atmosfera va fi înveselită de echipa de artişti de la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti.

Totuşi,  scopul 5 licee 5 muzee nu este competiţia, ci motivarea elevilor în a accesa instituţii de cultură, mai ales că educaţia alternativă are o importanţă esenţială pentru dezvoltarea lor. Acum, când lumea digitală ne acaparează aproape total interesul şi devenim din ce în ce mai dependenţi de computer şi smartphone, tinerii trebuie să fie în continuare îndreptaţi către valori reale, inclusiv către valori culturale.
5 licee  5 muzee şi-a propus să declanşeze mai întâi în rândul tinerilor o epidemie socială de vizitare a muzeelor, sub forma unui concurs între cinci licee din capitală. Lansat în anul 2008, proiectul a avut succes şi astfel, organizatorii împreună cu partenerii au fost încurajaţi să continue. Acum, la a 12-a ediţie, 3000 de liceeni, din 60 de şcoli bucureştene, deja s-au bucurat de oportunităţile oferite de acest proiect.

5 licee  5 muzee este o iniţiativă a ECDL ROMANIA, care organizează 5 licee  5 muze cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin Direcţia Cultură, Învăţamânt, Turism şi al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, promovând educaţia completă şi echilibrată a tinerilor din România.
ECDL – European Computer Driving Licence este cel mai răspândit standard global de certificare a competenţelor digitale, cu recunoaştere internaţională în peste 100 de ţări de pe toate continentele lumii.

Vă aşteptăm cu mult interes, joi, 6 iunie 2019, începând cu ora 11:00, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti (Şos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucureşti).

0 comentarii: