LINN PEDERSEN: DRIFTERS
Prezentare de artist
Miercuri, 9 decembrie 2020 / 19.00
Live pe canalul YouTube al Salonului de proiecte
Intervenție artistică în expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC
9 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021
Miercuri – Duminică / 15.00 – 19.00
Salonul de proiecte
Palatul Universul, Corp B, Etaj 1, Actor Ion Brezoianu 23–25, București
Intervenția artistei Linn Pedersen în cadrul configurației actuale a Colecției de imagini Mihai Oroveanu este reprezentată de două colaje ce au la bază o secvență de cinci fotografii cu dirijabile care survolează teritoriul Basarabiei în 1919, la puțin timp după sfârșitul Primul Război Mondial și alipirea Basarabiei de regatul României. Informațiile referitoare la spațiul și timpul acestor acțiuni apar scrise de mână chiar pe suprafața fotografiilor. Din august până în noiembrie dirijabilele au străbătut cu serenitate spațiul aerian, deși uneori au avut parte de „vânt și vreme grea”. Impresia predominantă pe care ne-o comunică aceste imagini este una de tranchilitate, deși putem lesne percepe entuziasmul și euforia cu care grupuri de oameni întâmpinau dirijabilele ajunse la sol, agitația minusculă a figurilor umane fiind captată în două dintre cadre. Însă pe Linn Pedersen nu o interesează neapărat calitatea de eveniment sau circumstanțele specifice ale acestor acțiuni excepționale pentru vremurile de atunci, cât mai ales întâlnirea a două dispozitive: tehnica fotografică și cea aeriană, care se aflau atunci într-o etapă relativ timpurie, cel puțin din perspectiva acceleratei lor evoluții ulterioare. Cele două colaje digitale realizate de Lin Pedersen elimină prezența umană și întinderea terestră din fotografii, păstrând doar siluetele multiplicate ale dirijabilelor care plutesc într-o derivă liniștită pe fundalul cerului pastelat. Ca și cum această tehnologie inovatoare de început de secol nu ar fi fost niciodată mobilizată pentru punerea în practică a unor acțiuni distructive; ca și cum istoria ar fi fost temporar suspendată, înainte de dezastre epocale precum cel de la Hindenburg, înainte ca secolul să-și reia parcursul sângeros.
Această intervenție artistică este un rezultat al colaborării între Fotogalleriet Oslo și Salonul de proiecte, un parteneriat ce are obiect schimbul reciproc de informații și de experiență instituțională în contextul unor practici comune care vizează abordarea dintr-o perspectivă contemporană a fotografiei și a imaginii într-un sens mai larg. Metodele de investigație a arhivelor fotografice propuse de artiștii contemporani sunt cruciale într-o astfel de abordare, deoarece aportul lor speculativ poate să redimensioneze sensuri și istorii pe care le înmagazinează fotografiile istorice. Pornind de la teme identificate în cuprinsul Colecției de imagini Mihai Oroveanu și în expozițiile tematice organizate de echipa Salonului de proiecte, conversațiile între parteneri vizează și procesul de selectare a unor artiști din Norvegia care au disponibilitatea să reacționeze la imaginile din arhivă, propunând producții noi.
Linn Pedersen (n. 1982) lucrează cu fotografia și
sculptura, fiind stabilită în Sortland, Norvegia. Pedersen a absolvit
studiile de master la Central Saint Martins College Of Arts and Design
din Londra și studiile de licență la Facultatea de Artă din Bergen.
Pedersen a expus recent în contexte precum: Henie Onstad, Høvikodden
(2020), Fotografie Forum Frankfurt, Germany (2019), CCC OD, France
(2017) și CENART, Mexico (2017). Printre expozițiile ei personale se
numără: Captain´s Cabin, MELK, Oslo (2018), Pupill, Kunstnerforbundet,
Oslo (2017) și Plain Air, Entrée, Bergen (2015).
www.linnpedersen.com
Expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC / Selecție din colecția de imagini Mihai Oroveanu imaginează un traseu eliptic prin diverse ipostaze ale arhitecturii bucureștene, sugerând o înțelegere mai vastă a spațiului public, din care edificiile arhitecturale reprezintă doar o mică parte. Această decizie a fost dictată de propria noastră înrădăcinare locală, precum și de prezența vastă a subiectului în cuprinsul colecției, iar selecția a fost ghidată de intenția construirii unei perspective cuprinzătoare – fie ea și fragmentară – asupra spațiului urban în transformare. Suita de imagini din expoziție caută să contrarieze diverse stereotipuri de reprezentare, să se îndepărteze din centru înspre periferii, să ofere vizibilitate unor categorii sociale mai largi sau să aducă în atenție rețeaua de servicii publice care formează nervurile ascunse ale metropolei.
Expoziția poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2021, detalii despre tururile ghidate vor fi anunțate în prealabil pe rețelele sociale.
Expoziția, intervenția artistică și prezentarea de artist fac parte din proiectul Imaginea fotografică între trecut și viitor ce are ca principală miză prezervarea și punerea în circulație publică a unui fond de imagini cu o enormă relevanță culturală și istorică, precum și organizarea în paralel a unor activități de artă contemporană. Proiectul se desfășoară în perioada iunie 2020 – noiembrie 2021, în parteneriat cu Fotogalleriet Oslo. Bugetul total al proiectului este 170.000 euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 152.000 euro.
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului
Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților
economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea
relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul
Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind
Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda,
Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și
2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin
Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general
consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală,
antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro
Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters, Timișoara.
www.salonuldeproiecte.ro
https://www.facebook.com/
Instagram: photopastfuture, salonuldeproiecte
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu