În decembrie vă invităm la o dezbatere privind drepturile femeilor și o premieră însoțită de masă rotundă. Bineînțeles, seria de proiecții online continuă!
Decembrie este o lună încărcată, nu doar cu daruri, ci și afectiv pentru că în memoria colectivă ea este asociată cu multe - sfârșitul anului, vacanță, Crăciun, revoluție. Pentru această perioadă plină de emoții mixte, echipa noastră a pregătit evenimente care să surprindă atât nostalgia sfârșitului de an, cât și bucuria sărbătorilor de iarnă.
În parteneriat cu KineDok și One World Romania, prietenii noștri de la Centrul Ceh pun la dispoziția publicului un documentar inedit: O teorie a egalității în regia Barborei Chalupová care investighează progresul realizat în domeniul egalității sexelor. Pe 7 decembrie, la ora 20:00 pornind de la tema filmului va avea loc o dezbatere despre egalitatea de gen și egalitatea de șanse între femei şi bărbaţi cu referire la contextul european actual. Invitații din Republica Cehă sunt Johanna Nejedlová, directoarea ONG-ului Konsent, care se concentrează pe prevenirea hărțuirii și violenței sexuale, și jurnalistul Petr Bittner, căruia i s-a acordat premiul Genderman (un premiu care se oferă bărbaților ce depun eforturi pentru a susține egalitatea de gen). Din partea României vor participa Laura Grünberg - sociolog, scriitoare, profesoară și activistă în mișcarea de femei din România, co-autoare a proiectului “Nesupusele” ce readuce în atenția publicului personalităţi feminine importante din istoria noastră, și Carmen Gheorghe - președinta Asociației E-Romnja care dezvoltă programe locale și naționale pentru femei rome și promovează vizibilitatea acestora în spațiul public. Filmul va fi disponibil gratuit 24 de ore (între 7 decembrie, ora 08:00 AM și 8 decembrie, ora 08.00 AM,) pe platforma dafilms.com , iar discuția va fi transmisă live pe paginile de Facebook Centrul Ceh, KineDok Romania și One World Romania.
Documentarul Fiecare zid e o poartă este premiera
online a lunii. “Când aveam șapte ani, mama era magică: putea fi
prezentă simultan în două locuri diferite.” Așa începe povestea Elitzei
Gueorgueiva despre istoria trăită în fața televizorului, la granița
dintre două lumi: Bulgaria comunistă și lumea incertă care i-a urmat.
Fiica unei jurnaliste de televiziune care produce o emisiune culturală
începută în comunism și extinsă în anii ’90, regizoarea montează
secvențe de arhivă din emisiunile mamei, pe care le dublează cu un
comentariu subiectiv-nostalgic pe marginea televiziunii ca
mediu-document al istoriei și a șocului trăit de bulgari după prăbușirea
regimului comunist. Filmul poate fi vizionat gratuit începând de
astăzi, 1 decembrie, pe website-ul nostru https://kinedok.net/ro, folosind voucherul Everyfilmisadoor. Joi, 10 decembrie începând cu ora 20:30 va avea loc masa rotundă pe tema filmului la care vor participa invitați din mai multe țări KineDok - și anume Elitza Gueorgueiva (regizoarea filmului), Mina Mileva și Vesela Kazakova (regizoare și producătoare în cadrul Activist 38), Mona Nicoară (regizoare, producătoare), jurnaliștii croați Đivo Đurović și Maja Sever, istoricul Tvrtko Jakovina și diplomatul ceh Jan Blažek. Discuția va fi moderată de Nick Thorpe - corespondent BBC pentru Europa Centrală, și va fi transmisă live pe pagina noastră de Facebook.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu