Cele mai așteptate filme ale anului se văd în premieră, începând de vineri, 25 octombrie, doar în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (CinemaPRO, Studio, Elvira Popescu). Zeci de titluri aduse de la Cannes vor rula până pe 31 octombrie, în prezența unora dintre cei mai titrați regizori ai momentului, Abdellatif Kechiche și Amat Escalante.
În paralel cu producțiile de Cannes, spectatorii vor avea ocazia să descopere filmele unuia dintre cei mai respectați cineaști francezi, Maurice Pialat. Zece filme, majoritatea succese de critică și de public, vor fi proiectate în prezența actriței Sandrine Bonnaire și a producătoarei Sylvie Pialat
Maurice Pialat (1925 - 2003), regizorul cu una dintre cele mai pasionante biografii din lumea filmului, va fi celebrat la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, printr-o amplă retrospectivă. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la dispariția celui care a marcat profund cinematografia franceză și carierele unor actori ca Sandrine Bonnaire, Gérard Depardieu sau Isabelle Huppert.
Actrița pe care Pialat a descoperit-o pe când avea 15 ani, Sandrine Bonnaire, și partenera lui de viață timp de 20 de ani, Sylvie Pialat, vor vorbi despre filmele sale la București, în primul weekend al Les Films de Cannes à Bucarest. Sâmbătă, la Cinema Studio, de la ora 17.00, după proiecția documentarului Maurice Pialat, l’amour existe (14.00) și a filmului À nos amours (15.30), va avea loc o discuție despre opera lui Maurice Pialat moderată de scenaristul și regizorul Răzvan Rădulescu. Invitați: Sylvie Pialat, Sandrine Bonnaire și Nick James (redactorul-șef „Sight & Sound”).
11 lungmetraje (dintre care unul de televiziune) în 27 de ani, zeci de proiecte și idei rămase doar pe hârtie, producții dificile, întrerupte de nenumărate ori, și o reputație de cineast exigent și imprevizibil - Maurice Pialat a avut un traseu greoi și atipic în lumea filmului. Filmele sale sunt profund legate de viața sa. Relațiile de familie, iubirile sale, moartea celor dragi, apariția unicului său copil, obsesiile sale, toate se regăsesc în scenariile pe care le-a transpus pe ecran, dar și în cele care nu s-au concretizat niciodată. Din cele 11 lungmetraje, șase au fost întrerupte o perioadă din diverse motive, în special din cauza conflictelor și a lipsei banilor.
„Pentru mine, filmele lui sunt spectaculoase. Mă fascinează amestecul de sarcasm și tandrețe cu care-și tratează personajele, felul direct și nepretențios în care povestește și mai ales curiozitatea lui autentică. Văzându-i filmele, ai sentimentul că improvizează mereu, că a plecat la drum fără un plan clar, dar filmul se construiește viu și surprinzător din descoperirile pe care le face, iar în final totul pare la locul lui, nu te-ai gândi să schimbi un cadru sau o nuanță de interpretare”, spune regizorul Radu Muntean. Textul lui, alături de cele ale scenariștilor Răzvan Rădulescu și Alexandru Baciu, poate fi citit integral în broșura specială dedicată Retrospectivei Maurice Pialat (poate fi descărcată de aici: http://we.tl/WsWXmsA8i6).
Retrospectiva va fi prezentată la București de Sylvie Pialat, partenera de viață, co-scenarista unora dintre filmele celebrului cineast și fondatoarea companiei Les Films du Worso. La 22 de ani, l-a cunoscut pe platourile de filmare ale peliculei À nos amours și i-a devenit cea mai apropiată colaboratoare, rămânându-i alături până la sfârșitul vieții. Fiul lor, născut în 1991, pe când Pialat avea 66 de ani, a jucat în filmul Le Garçu, la doar patru ani. „Timp de 20 de ani, eu și Maurice nu am stat despărțiți niciodată. Nici măcar o zi”, mărturisea ea într-un interviu pentru „Le Nouvel Observateur”.
La începutul anului, Sylvie Pialat a donat Cinematecii Franceze notițe, scenarii, manuscrise, fotografii, caiete, corespondență, afișe, și circa 40 de tablouri pictate de regizor. Cinemateca le-a reunit într-o expoziție numită „Maurice Pialat, peintre et cinéaste”.
Maurice Pialat nu a avut priză doar la critica de film, ci și la public. Nous ne vieillirons pas ensemble, un film autobiografic despre dilemele unui bărbat cu o viață amoroasă complicată, a fost un succes răsunător în sălile din Franța, în anul 1972, cu peste 1,7 milioane de spectatori. Foarte popular a fost și Loulou (1980), cu Isabelle Huppert și Gérard Depardieu în rolurile principale, prezentat în selecția oficială la Cannes, care a avut aproape un milion de spectatori în Franța și a fost nominalizat la trei premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film.
Aproape un milion de bilete vândute a avut și À nos amours (1983), povestea aventurilor amoroase ale unei tinere. Filmul a lansat cariera actriței Sandrine Bonnaire și a fost premiat cu trofeul César pentru Cel mai bun film și Cea mai bună interpretare feminină. Recordul lui Maurice Pialat în materie de box office – 1,8 milioane de spectatori - este Police (1985), cu Sophie Marceau și Gerard Dépardieu, un film surprinzător și antrenant despre lumea legii și cea a fărădelegii, legate printr-o poveste de dragoste. Sous le Soleil de Satan, premiat cu Palme d’Or în 1987, l-au confirmat drept pe unul dintre cei mai importanți autori de film.
Van Gogh (1991), un film despre ultimele 67 de zile din viața pictorului Vincent Van Gogh, a fost selecționat în competiția Festivalului de la Cannes și a fost distins cu Premiul César pentru Cel mai bun actor în rol principal (Jacques Dutronc). Ultimul său film, Le Garçu (1995), este o declarație de dragoste către fiul său, Antoine Pialat, care își joacă propriul rol, alături de Gérard Depardieu. Tatăl trăiește din plin „senzația că n-a iubit și că n-a fost iubit vreodată mai mult ca acum”.
***
Biletele se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro și la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro și la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuții și masterclass-uri.
Programul complet Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat aici: http://www.filmedefestival.ro/2013/program-2/
***
Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film și Asociația Macondo.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 și 31 octombrie, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.
Prezentat de: Orange România
Susținut de: Groupama Asigurări, Volksbank
Mașina oficială a evenimentului este BMW Seria 7.
Cu sprijinul: Apa Nova București, Air France, Hotel Epoque, UPS
Parteneri: Vinexpert, Clubul Diplomatic, La un Ceai, Kfea,
Societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea şi Asociaţii
Fotograful oficial al festivalului: Nikon
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu