Congresul International al Studentilor si Tinerilor Arhitecti

Bucureștiul va găzdui în perioada 18-27 Octombrie Congresul Internațional al Studenților și Tinerilor Arhitecți, eveniment ce reunește până la 150 de studenți arhitecți din 48 de țări pentru 10 zile de conferințe, expoziții, dezbateri pe tema Eastern Lab.
 
Congresul face parte dintr-un șir de evenimente care au loc bianual, de fiecare dată în altă țară a Europei și tratând alt subiect, încă din anul 1981 – anul trecut, echipa României a avut onoarea de a câștiga în Viena oportunitatea de a aduce Intermediate National Contacts Meeting în București.
 
Astfel, avem plăcerea de a vă invita la conferințele Eastern Lab, care vor fi un prilej pentru publicul larg de a se întâlni cu arhitecți, dar și specialiști din domenii conexe, în zilele de luni, 21 octombrie, ora 16, și miercuri, 23 octombrie, ora  20, în sala Elvira Popescu a Institutului Francez București (Bd. Dacia nr. 77), iar printre speakeri se vor număra: Răzvan Zamfira, Tiberiu Florescu,  Ana Maria Goilav, Ștefan Vianu, Liviu Ianăși, Ovidiu Daneș, Tudor Elian, Alexandra Petraru.
 
De asemenea, anunțăm vernisajul expoziției Eastern Lab pe data de 22 octombrie, ora 20, în sala de expoziție a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (buzunar) – str. Academiei nr. 18-20, ce își dorește să redea spiritul est european și balcanic printr-un mix de exponate realizate și culese de studenți arhitecți din Grecia, Albania, Ucraina și Serbia.
 
European Architecture Students’ Assembly este cea mai extinsă rețea internațională pentru studenți și tineri arhitecți din Europa, aceasta concretizându-se în fiecare an prin: școala de vară EASA (ce constă în workshopuri, conferințe, dezbateri ce reunesc anual până la 500 de participanți pentru 2 săptămâni) și congresul de toamnă INCM (având o latură teoretică mai dezvoltată, constă în conferințe, dezbateri și expoziții și la care participă până la 150 de reprezentanți ai fiecărei țări participante la EASA).

În contextul cultural actual, orice prilej de dezbatere între tinerii profesioniști este în același timp esențială, dar și un test pentru dezvoltarea ulterioară a profesiei și implicit a orașelor. Adunările anuale European Architecture Students Assembly încurajează acest tip de dialog la nivel internațional. Nestatornice, variate, aceste evenimente reprezintă o terapie-șoc prin ochii căreia a fost privit și reinventat fiecare oraș european-gazdă, îmbogățit de energia acestor tineri. Așa cum orice eveniment important are o istorie impresionană, se poate aminti faptul că momentul 0 al rețelei EASA a fost în anul 1981, când, în contextul revoltelor masive din Anglia, studenții arhitecți din Liverpool și-au chemat colegi din toate celelalte țări europene să îi ajute la formularea unor soluții pentru orașul lor.
 Dacă doriți să susțineți și dumneavoastră evenimentul, puteți accesa proiectul de pe platfoma de crowdfunding We-are-here la următorul link: http://www.we-are-here.ro/p/eastern-lab.

0 comentarii: