Joi, 24 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Strada Ion Câmpineanu nr. 21) va fi prezentată, în cadrul seriei de evenimente KINObservator, cea mai recentă premieră românească a anului, CÂINELE JAPONEZ, film care marchează debutul în lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu. Proiecţia va fi urmată de o discuţie la care vor participa actorii Şerban Pavlu şi Ioana Abur, precum şi producătorul executiv Bogdan Crăciun.
CÂINELE JAPONEZ a avut premieră mondială în cadrul secţiunii competiţionale „New Directors” a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost recent distins cu Premiul Competiţiei „1-2” (ex-aequo) la importantul Festival Internaţional de Film de la Varşovia. Săptămâna aceast, regizorul Tudor Cristian Jurgiu îşi prezintă filmul în cadrul competiţiei internaţionale rezervate cineaştilor debutanţi din cadrul Festivalului de la Mumbai. CÂINELE JAPONEZ a mai fost selecţionat în competiţiile Festivalurilor de la Arras, Istanbul şi Salonic.
Acesta este cel de-al 15-lea eveniment din cadrul KINObservator-ului, program organizat de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista „Observator cultural”, începând din noiembrie 2012. Printre cineaştii ale căror filme au fost prezentate şi discutate până acum în cadrul programului se numără românii Cristian Mungiu, Dan Chişu, Paul Negoescu, Radu Gabrea, Marian Crişan, Florin Piersic Jr., Călin Peter Netzer, Adrian Sitaru, Cătălin Leescu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski şi Vali Hotea, dar şi croatul Pavo Marinković.
Detalii film:
CÂINELE JAPONEZ
România, 2013 / Dramă / 85 de minute
Scenariul: Ioan Antoci, Gabriel Gheorghe, Tudor Cristian Jurgiu
Regia: Tudor Cristian Jurgiu
Cu: Victor Rebengiuc, Şerban Pavlu, Ioana Abur, Laurenţiu Lazăr, Kana Hashimoto, Toma Hashimoto, Alexandrina Halic, Constantin Drăgănescu, Emilia Dobrin, Toma Cuzin, Doru Ana, Constantin Florescu, Ion Bechet
Producător: Tudor Giurgiu
Producător executiv: Bogdan Crăciun
Distribuitor: Transilvania Film
Scurt sinopsis:
Bătrânul Costache Moldu şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de-o viaţă, în urma unei inundaţii. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soţie şi băiat, îi va pune pe amândoi în situaţia în care trebuie să reînveţe să comunice, să redevină o familie. Costache învaţă să devină un bunic adevărat pentru nepotul lui de şapte ani, iar Ticu repară greşelile trecutului. CÂINELE JAPONEZ este un film delicat şi tandru despre reconciliere familială.
Tudor Cristian Jurgiu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia Regie de Film şi TV, în 2009. În acelaşi an a realizat scurtmetrajul Nunta lui Oli, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi: Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, Cel mai bun film românesc la Festivalul NexT, Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul şi Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului. Cel mai recent scurtmetraj al regizorului, În acvariu, a fost distins anul acesta în cadrul secţiunii „Cinéfondation” a Festivalului de Film de la Cannes. În prezent lucrează la un alt scurtmetraj şi la un proiect de lungmetraj bazat pe povestea din În acvariu.
Tudor Cristian Jurgiu despre CÂINELE JAPONEZ:
„Ce m-a atras de la început la scenariul scris de Ioan Antoci a fost simplitatea şi ingenuitatea cu care era scris. Am încercat să păstrez această direcţie şi în realizarea filmului. Modul în care am restructurat scenariul, opţiunea de a păstra distanţa în imagine, durata cadrelor, alegerile luate la montaj, toate au tins către o sobrietate a emoţiei pe care nu am încercat deloc să o evităm, ci să o acumulăm în spatele suprafeţelor şi feţelor aparent reci şi aspre. Victor Rebengiuc a intuit perfect acest demers al nostru şi a reuşit să învestească filmul cu exact nuanţele aflate între o răceală prea crudă şi o exacerbare prea dramatică. Prestaţia sa a intrat într-un contrast emoţionant cu cea a nepotului (Toma Hashimoto) şi a candorii personajului său.”
CÂINELE JAPONEZ este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci şi a obţinut Premiul „Krzysztof Kieslowski”, pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est, în cadrul programului „ScriptEast” din 2009. Înainte de această distincţie, Ioan Antoci a câştigat şi Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj, la Concursul Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF.
Vă aşteptăm!
Parteneri media ai Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română: Radio România Cultural, Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things – Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, COOPerativa Urbană, CentrulVechi.com, OrasulVechi.ro, Filme-carti.ro.
Pentru mai multe informaţii:
cinematecaromana@gmail.com
www.anf-cinemateca.ro
www.facebook.com/cinemateca.romana
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu