Actorul Emilian Oprea, despre rolul lui Cristian Panait: „L-am abordat cu mare teamă”
Berlin,
Berlin Film Festival,
Berlinale,
Cinema,
De ce eu?,
Emilian Oprea,
Libra Film,
Tudor Giurgiu
Actorul de teatru Emilian Oprea este protagonistul unuia dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, care va avea premiera mondială în secțiunea Panorama Special, la cea de-a 65-a ediție a Festivalului de la Berlin (5 – 15 februarie), și va rula în cinematografe începând din 27 februarie. Acesta preia un rol dificil, cu mare încărcătură emoțională, inspirat de personajul real Cristian Panait, procurorul care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în timp ce ancheta un alt procuror. Presa a speculat intens, la acea vreme, că gestul său ar fi fost determinat de presiunile exercitate asupra sa, într-un sistem de justiție puternic influențat de politică.
Emilian Oprea a studiat atent cazul, imaginile apărute în presă și informațiile adunate de echipa filmului și s-a întâlnit cu cei care l-au cunoscut. „Am preluat rolul lui Cristian Panait cu mare responsabilitate și teamă. Pe lângă informațiile scrise pe care mi le-a pus la dispoziție Tudor Giurgiu, aveam nevoie să vorbesc cu cineva care a stat în preajma acestui om excepțional. Am reușit să mă întâlnesc cu trei persoane: o fostă studentă, o fostă iubită și un fost coleg procuror. Am luat din poveștile lor, am pus înăuntru și apoi am plecat să ducem lucrurile mai departe. Pentru mine, Cristian Panait e departe de a fi doar un rol și sunt extrem de onorat să îi pot duce povestea mai departe”, declară actorul despre primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema.
Emilian Oprea joacă alături de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. Pe 11 februarie, o parte din echipa filmului De ce eu? va lua parte la proiecția de gală de la Kino International, la Berlin, și se va întâlni cu jurnaliștii străini, în cadrul unei conferințe de presă.
Născut în 1977, la Bârlad, Emilian Oprea a studiat actoria la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, absolvind în 2001, la clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu și Emil Coșeru. Din 2002, este actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, unde a jucat în peste 20 de spectacole, colaborând cu regizori precum Radu Afrim (Sufletul. Puncte de vedere, Omul pernă, Inimi cicatrizate, Adam Geist, Plaja), Victor Ioan Frunză, Istvan Szabó sau Radu Apostol. În 2015, va putea fi văzut și în Autoportretul unei fete cuminți (regia Ana Lungu), selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, și în noul film al lui Marian Crișan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. Emilian Oprea joacă și în noul scurtmetraj al lui Radu Potcoavă, Mesagerul.
De ce eu? reprezintă cea de-a doua selecție a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin, Legături bolnăvicioase fiind proiectat în Panorama în 2006. Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului.
Sinopsis. Cristian este un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Trailerul filmului: http://youtu.be/BDg5uPNhctw
Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu