#Bieff2016: De la Cannes la București – filmul celui mai proeminent regizor lituanian, Sharunas Bartas, vine la BIEFF

În cadrul colaborararii cu Quinzaine des Réalisateurs Cannes, unul dintre parteneriatele de traditie ale BIEFF, va fi prezentat în premiera în România noul lungmetraj al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams. Filmul a beneficiat de premiera internationala la Cannes 2015, iar în Bucuresti va fi difuzat pe 16 martie, ora 19.30, la Cinema Elvire Popesco, cu sprijinul Dacia. Biletele sunt deja disponibile pe eventbook.ro.

Înca o premiera româneasca va avea loc în cadrul Galei de închidere, cu proiectia eroticului si provocatorului Einsenstein in Guanajuato, cel mai recent lungmetraj al lui Peter Greenaway, film participant în competitia pentru Ursul de Aur la Berlin 2015 si proiectat în capitala duminica, 20 martie, ora 20.00, la Cinema Muzeul Taranului, cu sprijinul Biritish Council. Bilete în avans prin eventbook.ro.

Programul BIEFF este completat de evenimente conexe: selectioneri de la Berlin, Venetia si Clermont-Ferrand, membri ai juriului BIEFF, se vor întâlni cu publicul si cu tinerii cineasti în cadrul unui seminar. În parteneriat cu Saptamâna Sunetului si Festivalul LIKE CNDB, BIEFF propune publicului noi moduri de a experimenta filmul, iar cea de-a patra editie a workshop-ului de film experimental NISI MASA va lua startul luni, odata cu festivalul.

Actiunea celui mai recent film al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams, care a beneficiat de premiera internationala la Cannes, graviteaza în jurul unui intelectual, citadin prin excelenta (rol jucat de Bartas însusi), care porneste într-o scurta escapada estivala la casa lui de la tara, însotit de fiica lui (rol interpretat de Ina Marija Martaite, fiica lui Bartas în viata reala) si de partenera lui, o violonista (interpretata de violonista Lora Kmielliauskaite). Învaluit în imaginea feerica a naturii aflate într-o stare de liniste deplina, pe care doar prezenta omului o tulbura, filmul e o reflexie dureroasa, meditativa si trista asupra momentului în care viata ajunge într-un punct fara întoarcere, la fel ca cea a personajului pe care Bartas a ales sa-l joace. (Dan Fainaru, Screen Daily)



Încarcat erotic si conceput cu maestrie, Eisenstein in Guanajuato este primul dintre cele doua titluri dedicate unor momente din viata cineastului sovietic Sergei Eisenstein, cel mai mare regizor de film mut al Rusiei. Îndraznet portret filmic al unei legende ruse, lungmetrajul analizeaza fara menajamente orientarea sexuala a acestuia într-un fel care nu ar fi fost vreodata posibil în tara sa natala. Participant în competitia pentru Ursul de Aur la Berlin, filmul dovedeste ca Peter Greenaway nu si-a piedut abilitatea de a uimi si de provoca placeri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. Un experimentalist din ce în ce mai provocator, Greenaway apartine unei categorii rare, cea a regizorilor care reusesc sa încânte si sa zapaceasca, sa provoace si sa socheze, trasatura prezenta din plin si în ultima sa perioada de creatie.


Seminar cu juriul BIEFF: selecționeri de la Veneția, Berlin și Clermont-Ferrand

Seminarul The Lifespan of Cinematic Experimentation – Festival Strategies and Beyond va fi o întâlnire de neratat în cadrul căreia participanții vor învăța din experiența unor profesioniști de renume ai industriei, selecționeri pentru Festivalurile de la VenețiaBerlin și Clermont-Ferrand, și de la doi artiști recunoscuți: Paolo Bertolin — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Ulrich Ziemons — Coordonator de program, Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Forum Expanded, Ludovic Chavarot — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand – Competiția LABO, Roee Rosen — Artist vizual și regizor, câștigătorul Marelui Premiu BIEFF 2011 și 2014, Xandra Popescu — Artistă și co-curatoare a spațiului de proiecte Atelier 35, București. Întâlnirea are loc sâmbătă, 19 martie, de la ora 15:30, în foaierul Institutului Francez din București (Bd. Dacia, nr. 77). Intrarea este liberă, iar înscrierile se fac la pr@bieff.ro.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Universitatea Națională de Muzică și este susţinută de: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elveției, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Dacia, TNT, JTI, NouMax, MDV, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Centrul de Muzică Electroacustică al UNMB, Uniunea Cineaștilor din România, Cinelab România, MUBI, Centrul Național al Dansului București, Săptămâna Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea, Lara Zankoul Photography; bilete prin Eventbook.

0 comentarii: