Din colecții private în Forumul bucureștean
Ce au în comun Horia Zaharia, Emanoil Anca și Onic Zambaccian? Pasiunea de a colecționa capodopere. Și prezența în Licitația de Vară 2016.
Horia Zaharia a fost o personalitate ceva mai misterioasă, dar cu o colecție remarcabilă, ce a reunit numele consacrate ale artei românești și care de-a lungul timpului a stârnit multe curiozități. În licitația actuală, colecția Horia Zaharia este reprezentată de un portret de copil al maestrului Nicolae Tonitza, "Irina" – fiica cea mare a artistului. Opera este realizată la mijlocul anilor '20, perioadă care marchează un moment și un stil esențial în cariera sa, ce-l fac astăzi recogniscibil ca artist român important – acel pictor al copiilor. Un portret similar, din aceeași perioadă, dar reprezentând-o pe mezina familiei Tonitza, "Mica", a fost adjudecat în 2013 la Artmark pentru 72.000 euro. Opera actuală este estimată între 25.000 și 45.000 euro. De asemena, Nicolae Tonitza este prezent și cu opera "Tătăroaice pe uliță" (estimare: 15.000 – 25.000 euro), care ilustrează fascinația artistului pentru lumea dobrogreană.
Emanoil Anca a fost absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, iar apoi asistentul prof. dr. Iuliu Haţieganu, care, prin seratele sale literar-artistice, l-a introdus pe Anca în lumea artelor. Acesta începe să colecţioneze artă, fiind susţinut în această pasiune și de către soţia sa Ortansa. În cercul colecţionarilor vremii erau cunoscute atât afinităţile lor comune pentru unii artişti, cât şi preferinţele individuale. Emanoil Anca se simţea atras cu predilecţie de viziunea lui Theodor Pallady, în timp ce soţia sa avea o evidentă preferinţă pentru arta lui Gheorghe Petraşcu. Astfel, opera "Bucureștiul Vechi (Spre Piața Senatului)" de Gheorghe Petrașcu din actuala licitație poate fi considerată una dintre lucrările de suflet ale Ortansei Anca și una dintre marile capodoperele ale artistului dat fiind numărul de expoziții importante la care a participat (1930, 1972, 1973, 1997, 2002). Opera este estimată între 35.000 – 45.000 euro.
Fratele mai mic al celebrului Krikor Zambaccian, Onic Zambaccian, a împărtășit pasiunea fratelui său pentru frumos, chiar dacă nu a făcut-o publică și a preferat să-și păstreze colecția doar pentru propria sa plăcere. Prețioasa colecție a lui Onic Zambaccian este reprezentată în Licitația de Vară de opera "Repaos" semnată de Theodor Pallady. Recunoscut în istorie pentru expresivitatea nudurilor sale, Pallady se remarcă în licitația actuală cu operă realizată chiar în perioada apogeului său artistic. Aceasta este estimată între 15.000 și 20.000 euro.
Expoziția Licitației de Vară poate fi admirată la sediul Artmark până miercuri, 22 iunie. Licitația are loc joi, 23 iunie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu