"ÎMPĂRĂTEASA ROȘIE – Viața și aventurile Anei Pauker", un film de Radu Gabrea



ÎMPĂRĂTEASA ROȘIE – Viața și aventurile Anei Pauker, cel mai recent film documentar al regizorului Radu Gabrea, va avea premiera duminica, 19 iunie 2016, ora 18.00, la Sala Union a Cinematecii Române, iar începând cu 1 iulie, va putea fi vizionat de publicul larg tot la Cinemateca Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21).

Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie înca o epocă  insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată întrun asemenea caz, miturile și legendele, foarte multe rezultate ale unor insistențe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens.

Originea ei evreiască și abilitatea lui Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovată de toate relele perioadei staliniste din România, au dus la paradoxul ca Gh. Dej, conducătorul de facto al Partidului Comunist Român, și cel care a stat direct și nemijlocit la conducerea represiunii până în 1960 din România, să intre în constiința colectivă ca un “binefăcător”, rolul de “criminal în istorie” fiind atribuit în totalitate Anei Pauker.

Întrebat care este motivația regizorală în realizarea documentarului despre această marcantă și controversată personalitate istorică, Radu Gabrea a spus: “În linia interesului meu permanent pentru desoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.  Apariția excepționalei cărti a istoricului american Robert Levy, “Ana Pauker: The rise and fall of a Jewish communist” mi-a dat ideea documentarului și m-a ajutat, direct și indirect, la realizarea acestuia.”

Documentarul ÎMPĂRĂTEASA ROȘIE – Viața și aventurile Anei Pauker cuprinde mărturiile unor mari istorici și politologi: Robert  Levy – istoric, autorul cărții “Ana Pauker: The Rise and Fall of a Jewish Communist” / “Gloria și decăderea Anei Pauker”; Vladimir Tismăneanu – politolog; Adrian Cioroianu – istoric; Gheorghe Onișoru – istoric; Liviu Rotman – istoric; fragmente narate de mari actori: Victoria Cociaș și Vlad Rădescu și include materiale de arhivă importante puse la dispoziție de Arhiva Națională a României, Arhiva Națională de Filme, Biblioteca Academiei Române. 

Scenariul este realizat de Radu Gabrea și Magdalena Schubert, montajul, de Melania Oproiu, imaginea îi aparține lui Alexandru Macarie, mixajul fiind realizat de Mihai Orășanu și Ioan Bain, iar coordonatorul post producție fiind Melania Oproiu.

Coloana sonoră îi aparține lui Cristian Tarnovețchi, echipamentul de filmare a fost asigurat de Bivolul Advertising, iar editarea și post procesarea sunet au fost realizate de MDV STUDIO.

Echipa de filmare este alcatuita din regizor secund Florina Petrescu, imagine: Ion Dobre, scenografie: Mădălina Marinescu, costume: Svetlana Mihăilescu și coordonator producție Theodor Popescu.
Radu Gabrea s-a născut în 1937, la Bucureşti. În 1956 are loc o primă ciocnire a studentului în anul II la Institutul de Construcţii Radu Gabrea cu regimul comunist: este arestat pentru intenţia de a participa împreună cu alţi studenţi la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. După 9 luni de arest, acesta este eliberat şi apoi readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a absolvit-o, devenind inginer în construcţii civile şi industriale. Câţiva ani mai târziu, se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti.

Lungmetrajul său de debut, "Prea mic pentru un război atât de mare", realizat în 1969, după un scenariu de D. R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno în 1970 şi selecţionat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în acelaşi an.

A doua ciocnire majoră cu regimul comunist are loc în 1974. Filmul său, "Dincolo de nisipuri", după un roman de Fănuş Neagu, cu Dan Nuţu, George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta şi Gina Patrichi, este oprit din ordinul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Filmul a fost selectat la Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, în acelaşi an. Cariera fiindu-i compromisă, regizorul Radu Gabrea se hotărăşte să emigreze în Germania, ţara de origine a mamei, în 1975. În cei 20 de ani petrecuţi aici, Gabrea realizează o serie de filme în limba germană, printre care şi "Un bărbat ca Eva", închinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.

După Revoluţie se întoarce în România, unde regizează o serie de filme româneşti: "Struma", "Noro", "Moştenirea Goldfaden"," Cocoşul decapitat", "Călătoria lui Gruber", "Mănuşi roşii", „Evrei de vanzare”, "Moartea Ceauşeştilor - Trei zile până la Crăciun", „O poveste de dragoste, Lindenfeld”.
În 2002, regizorului Radu Gabrea i se acordă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, din partea preşedinţiei României, pentru ca în februarie 2011 să primească Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Documentarul ÎMPĂRĂTEASA ROȘIE – Viața și aventurile Anei Pauker este produs de ORION FILM SRL, in colaborare cu CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI. 

0 comentarii: