Premiu special in Franta pentru Festivalul de Film de la Rasnov
Echipa Festivalului de Film Istoric Râşnov a participat ȋn perioada 14-21 noiembrie 2016 la ediţia a 27-a a Festival International du Film d’Histoire de Pessac (Bordeaux). Este deja a doua etapă a colaborării ȋntre cele două evenimente după ce ȋn august 2016 selecţionerul oficial al Festivalului de la Pessac, cunoscutul actor şi producător Pierre-Henri Deleau (selecţioner al Festivalului de la Cannes ȋn perioada 1969 - 1998), a participat ȋn calitate de invitat special la Festivalul de la Râşnov având susţinerea Institutului Cultural Francez de la Bucureşti.
Cu ocazia decernării premiilor acestei ediţii la gala de ȋnchidere, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a primit premiul special "Coup de Coeur" din partea echipei de la Pessac. Prezent la acest moment, coordonatul Festivalului de la Râşnov, domnul Mihai Dragomir a mulţumit organizatorilor pentru acest premiu onorant şi a remarcat multiplele posibilităţi de colaborare ȋntre cele două evenimente, Festivalul de la Pessac având o bogată experienţă.
Ȋn secţiunea competitivă pentru documentare a fost selectat și filmul Războiul Regelui (www.ffir.ro/ro/filme/rzboiul-regelui/) realizat de Trevor Poots și produs de Chainsaw Europe (www.chainsaweurope.com). La proiecții a fost prezent și a răspuns ȋntrebărilor din sală domnul Dan Drăghicescu (coproducător al filmului).
Festival International du Film d’Histoire de Pessac a fost fondat ȋn anul 1990 şi plasează reflecția asupra imaginilor în inima cercetării istorice. Cinematograful este acum o sursă esențială în înțelegerea secolului XX în diverse domenii: evoluții sociale, transformări politice, schimbări culturale și a sistemelor de reprezentare.
Pentru fondatorii festivalului, Istoria este abordată mai mult decât doar printr-o privire spre trecut, este de fapt un proces de învățare culturală și civică perpetuă, care ancorează tema fiecărui an ȋn evenimentele actuale. Proiecţiile de film sunt oportunitatea perfectă pentru dezbateri sincere şi valoroase. Care este diferența dintre fictiune și realitate în filmele cu tematică istorică? Ce linie subțire și fragilă le separă?
Concepția festivalului a fost gândită de Alain Rousset, primarul orașului Pessac ȋn 1990 (actual Preşedinte al Regiunii Aquitaine), și de scriitorul Jean Lacouture. Evenimentul a fost creat pentru prima dată ca un tribut adus regizorului Jean Eustache (născut în Pessac) și cu dorința de a îmbina istoria și imaginea. O echipă formată din profesionişti (istorici, cineaşti, jurnalişti) lucrează pentru fiecare ediţie: Jean-Noël Jeanneney, Jean-Pierre Rioux, Stéphane Khemis, Jean Labib, Pierre-Henri Deleau, Michel Eimer, Anne-Marie Cocula şi Pierre Sadran.
Ediţia din acest an a presupus 150 de filme invitate, 40 de dezbateri şi peste 40.000 de spectatori timp de 8 zile.
Scurt rezumat: https://vimeo.com/193037754
Website oficial: www.cinema-histoire-pessac.com
Despre Festivalul de Film Istoric Râşnov
Vă reamintim de asemenea că Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspată şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.
Cu opt ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 300.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.
Partenerii care s-au alăturat anul acesta Festivalului de Film Istoric Râşnov sunt: Banca Comercială Română, Romanian Business Consult, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Allen & Overy, Erbaşu SA, Crama La Salina, Golin, MullenLowe.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu