Conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”



Marți 28 martie 2017, orele 18.30, Institutul Francez din București organizează, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator” susținută de doamna Mihaela Petrov, critic și istoric de artă.
 
Reprezentant al avangardei istorice românești, Victor Brauner este și unul dintre actorii principali ai mișcării suprarealiste și al prefacerilor survenite în arta secolului XX. Alături de Brâncuși, Ionescu, Cioran, Enescu, Eliade, numele lui Victor Brauner se numără printre cele ale personalităților de seamă recunoscute pe plan internațional.
 
Urmărind etapele creației brauneriene, conferința susținută de Mihaela Petrov propune trecerea în revistă a parcursului urmat de Victor Brauner de la debutul, în anul 1923, în cadrul avangardei românești, pînă la întoarcerea artistului din exil la Paris, în anul  1945. Doi ani mai tîrziu, în 1947, în cadrul expoziției internaționale Suprarealismul în 1947 la Galeria Maeght din Paris, Victor Brauner este recunoscut și sărbătorit ca unul dintre reprezentanții de seamă ai mișcării suprarealiste. Prezentarea, însoțită de proiecția a 50 de imagini, pune accentul pe relația dintre opera plastică și cuvîntul scris. 
 
”Mihaela Petrov configurază o „oglindă tematică” a operei lui Victor Brauner: tema hazardului, a realităților disparate, dar integrate unei misterioase și semnificate unități, tema „introviziunii”, a „dublului”, a „picturii dialectice”, a celei de-a patra dimensiuni a celei de „a cincea esențe”, tema „realizării simbolice”, a regresiunii în sînul matern, a ființelor fantastice și a sensului lor magic, a „Totului în Tot”, a descompunerii-recompunere, a „unui cod universal de semne”... Investigația presupune numeroase referiri la psihologie, alchimie, Cabală, folclor, Tarot, mitologie, antropologie culturală, literatură și filozofie.”  Andrei Pleșu
 

Despre Mihaela Petrov

Istoric și critic de artă, Mihaela Petrov trăiește și activează la Aachen și la Paris. Experința acumulată de-a lungul anilor la Muzeul Ludwig din Aachen - Ludwig Forum für Internationale Kunst - și colaborarea cu Samy Kinge, expert în opera lui Victor Brauner, au contribuit la specializarea în arta modernă și contemporană, și, începînd cu anul 2003, în opera brauneriană.

„În vreme ce o serie de personalități române, prin opera lor, au ajuns să fie apreciate pe plan internațional – mă gîndesc la Enescu, Brâncuși, Cioran, Mircea Eliade -, opera lui Victor Brauner nu este încă suficient cunoscută și prețuită așa cum ar merita. De aceea, mă bucură faptul că Mihaela Petrov a ales ca temă a cercetării și interpretării sale această operă. Avînd la dispoziție un mod de  pătrunde originile operei brauneriene care m-a impresionat, Mihaela Petrov reușește să facă accesibilă viziunea lui Brauner despre lume. Interpretările sale, rezultatul mai multor ani de muncă laboriasă, odată publicate, vor face ca importanța lui Brauner să fie, în sfîrșit, pusă în adevărata lumină. Nu știu pe nimeni, în cercul de prieteni, istorici și filozofi ai artei, care să fi pătruns în opera brauneriană așa cum o face Mihaela Petrov.” Walter Biemel

Mihaela Petrov este autorea tezei de doctorat cu titlul Victor Brauner – cuvântul scris și opera plastică. „Caiete și carnete” (1934-1965) / Donația Jacqueline Victor-Brauner, manuscrise păstrate în arhiva Bibliotecii Kandinsky, Centrul Georges Pompidou din Paris (Academia Națională de Arte din București, 2011).

În 2012, publică un segment al tezei de doctorat în volumul Victor Brauner. Cuvântul scris și opera plastică / 1934-1965, Editura Humanitas, București. Urmează două alte volume publicate în colaborare cu Fundația „Gellu Naum”, în 2013, Victor Brauner, pictopoet - mărturii și proiecte consemnate în scris. Desene și acuarele / 1924-1948 și, în 2014, Victor Brauner, vizionar al timpurilor moderne. Tablouri, desene și acuarele /1948-1965.

În 2016, este curatorea expoziției Victor Brauner la Sainte-Marguerite-sur-Mer, în Normandia, unde artistul și-a petrecut ultimii ani ai vieții. Două conferințe consacrate operei lui Victor Brauner  au fost susținute de Mihaela Petrov și Didier Semin. Albumul realizat de Mihaela Petrov și publicat în limba franceză, Victor Brauner (1903-1966). Progression mythologique de Victor ∞, reface parcursul plastic și tematic al operei.

Conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator” face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

0 comentarii: