Concert Loredana, Film Food si seri de muzica la Casa TIFF
Dinamic și surprinzător, programul Festivalului Internațional de Film Transilvania include, în fiecare an, experiențe artistice diverse, concerte și petreceri. Ediția din 2-11 iunie se anunță de-a dreptul savuroasă: secțiunea Film Food aduce la TIFF trei dintre cele mai noi filme despre arta gastronomică. Experiențele culinare cinematice vor fi însoțite de cine condimentate de cei mai populari chefi din România: Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea.
În Soul - Ingredientul sufletului (r. Angel Parra, Jose Antonio Blanco), chef Eneko Atxa și maestrul sushi-ului, Jiro Ono, fac o paralelă interesantă între gastronomia spaniolă și cea japoneză. Proiecția din 5 iunie va fi urmată de o cină pregătită de chef Sorin Bontea. Pe 6 iunie, chef Cătălin Scărlătescu va găti cina de după Savoarea Turciei (r. Luis Gonzalez), filmul despre faimoșii chefi Roca, porniți pe urmele secretelor bucătăriei turcești. Pe 7 iunie, înainte de a gusta deliciile marca chef Florin Dumitrescu, publicul va urmări Totul despre grătarul argentinian (r. Mariano Cohn, Gaston Duprat), o călătorie în țara în care grătarul e deopotrivă mâncare și ritual. În fiecare dintre cele trei zile, proiecțiile vor avea loc la Cercul Militar, de la 18.30, iar cele trei cine, la restaurantul Bricks, de la 20.15.
Un moment aparte va fi TIFF Official Party în Form Space, pe 9 iunie, de la ora 23:00. Loredana va concerta la Cluj într-un tribut adus regretatului compozitor Adrian Enescu, la mai puțin de un an de la dispariția sa. Bună seara, iubito, O inimă de 16 ani sau Un buchet de trandafiri sunt câteva dintre melodiile care i-au adus succesul, toate fiind semnate de Adrian Enescu. Acesta i-a remarcat vocea pe când avea doar 16 ani, compunându-i în 1987 primul album, Bună seara, iubito, unul de referință în muzica pop autohtonă, vândut în peste 1,5 milioane de exemplare. A urmat albumul Un buchet de trandafiri (1989), iar împreună au colaborat la Diva Inamorata (2001).
Adrian Enescu și-a dedicat mai bine de 40 de ani muzicii, iar de numele său se leagă peste 65 de filme. În 2013, TIFF i-a oferit Premiul întreaga carieră, iar în 2017, muzica lui se întoarce la Cluj în interpretarea celei care îi datorează cel mai răsunător debut de pe scena muzicii românești. În cadrul petrecerii oficiale TIFF, după concert, publicul va putea socializa și petrece cu invitați ai festivalului.
Printre evenimentele muzicale de neratat se află și concertul susținut de Thierry Escaich vineri, 9 iunie, la ora 21.30, la orga Bisericii Romano-Catolice ,,Sfânta Treime’’. Unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi ai generației sale și desemnat de patru ori Cel mai bun compozitor al anului în cadrul competiției Victoires de la Musique, el va improviza live la orga bisericii, însoțind muzical proiecția capodoperei lui Fritz Lang, Moartea obosită/ Der Müde Tod.
Un eveniment spumos la TIFF se anunță proiecția Regii manelelor/ The New Gipsy Kings, urmată de un concert Kana Jambe, miercuri, 7 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenților. Filmul descrie ascensiunea spectaculoasă a manelelor și istoria incredibilă a starurilor din industrie. Povestea trupei incluse în filmul regizat de Liviu Tipuriță pentru BBC a început odată cu lansarea piesei cu același nume, cântată de Bogdan Artistu, care a depășit 32 de milioane de vizualizări pe YouTube. Kana Jambe propune un concert energic, cu ritmuri reprezentative pentru unul dintre cele mai dezbătute fenomene sociale din România post-decembristă. Invitați speciali vor fi regizorul Liviu Tipuriță și doi dintre protagoniștii filmului, impresarii Dan Bursuc și Puiu Gheorghiu.
Tot despre o ascensiune fulminantă vorbește și Politica, manual de întrebuințare / Politica, Manual de Instrucciones. Documentarul regizat de Fernando León de Aranoa, unul dintre cei mai premiați regizori spanioli, oferă imagini din culisele evoluției PODEMOS, un partid proaspăt înființat, care a reușit în foarte scurt timp să devină a treia putere în Parlament. Proiecția va fi urmată de o dezbatere intitulată ,,Film și politică’’, la care vor fi invitați politicieni autohtoni și formatori de opinie.
Casa TIFF va fi și în acest an inima concertelor și petrecerilor din festival. Cine-concertul 360° pe scara Hans Richter propune un portret alb-negru în mişcare al artistului german. CelloFun și Irina Margareta Nistor vor acompania live scurtmetrajele cineastului. Tot aici va cânta, a doua zi după concertul din deschidere, corul „Sirenelor de la Marea Neagră” din Regele Belgiei. În atmosfera Casei TIFF, Treeoo & Paolo Profeti European Collective vor încânta audiența cu un Austrian-Romanian Uber-Jam Jazz. Muzica alternativă românească se bucură de multă atenție și în acest an, fiind programate concertele unor nume ca Jurjak, Eyedrops, Silent Strike & Muse Quartet și Otherside.
Biletele vor fi puse în vânzare pe www.biletmaster.ro și pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu