Artiști: Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Ralo Mayer
Curatori: Alexandra Croitoru & Ștefan Tiron
24 mai – 18 iunie, 2017
Vernisaj: Miercuri, 24 mai, 19:00
Expoziția de față este al doilea eveniment dintr-o serie organizată de Salonul de proiecte având ca punct de plecare opera lui Konstantin Ţiolkovski și se conturează în jurul dialogului dintre instalațiile produse special pentru această ocazie de Ralo Mayer și duo-ul Silvia Amancei/Bogdan Armanu.
Titlul expoziției face trimitere la termenul folosit pentru a imagina Pământul ca pe un sistem închis și a atrage atenția asupra pericolelor exploatării resurselor naturale (limitate) ale planetei (R. Buckminster Fuller este unul dintre cei care au contribuit la consacrarea termenului prin publicația sa din 1968 – Operating Manual for Spaceship Earth). Dacă în 1961, Întoarcerea din Stele a lui Stanisław Lem ne propunea imaginea unei societăți utopice greu de înțeles și acceptat de către astronautul revenit pe Pământ după o călătorie în spațiu care a durat 127 de ani, în prezent asistăm şi performăm continuu o întoarcere imposibilă într-un spațiu măturat de traiectorii deviate și futurologii frânte, contorsionat de picaje trucate, pe un Pământ care nu mai este Pământ și nici Planetă Albastră. Marsificarea stranie a Terrei are astăzi loc într-un ritm mai rapid decât efortul de colonizare a planetei roşii de către elitele care îşi caută prezervarea printre stele. Ceea ce nu demult era speculaţie nefondată, elucubraţie științifico-fantastică, în universul Star Trek activitate interzisă (prin directiva de non-implicare şi non-terraformare forţată) are loc acum chiar aici, în curtea din spate a galaxiei. Perplexitatea unui cosmonaut întors acasă după sute de ani, ar măsura astăzi o lume devenită de ne-locuit și aproape de ne-gândit, oricât de uriaşă ar fi puterea de procesare sau de prefigurare computațională a capitalocenului târziu.
Instalațiile din expoziție explorează teritorii complexe, îmbinând elemente extrase din cultura pop cu reflecții asupra unor problematici acute ale prezentului, precum ecologia și sustenabilitatea sau (im)posibilitatea schimbărilor la nivel social. Ralo Mayer propune corespondențe între experimentele vieții în spațiu și concepte ale vieții pe Pământ, între imaginarea coloniilor spațiale și experiențele halucinogene din zona San Francisco din anii '60 – '70, între antropocentrism și inteligența /natura artificială. El recurge la reprezentări clasice ale culturii științifico-fantastice – Astronautul, Robotul, Extraterestrul – ce se revendică din filme cult ca Silent Running sau E.T., folosindu-se chiar de materialul hiper-reflectorizant care crea efectele uimitoare din filmul prin care Douglas Trumbull discuta noile ideologii ecologiste ale perioadei hippie. Silvia Amancei și Bogdan Armanu experimentează cu scenografii homemade pentru a medita asupra narațiunilor trecutului și incertitudinilor viitorului, în încercarea constantă de a se sustrage capcanei nostalgiei. Contribuția lor are o pronunțată componență textuală, în care speculația, construcția poetică și ironia se îmbină pentru a genera un tip de cunoaștere subiectivă care are potențialul de a influența felul în care percepem lumea înconjurătoare. Artiștii devin astfel niște ingineri ai posibilului și construiesc scenarii în care proiectele socialismului de mâine ar putea fi dezbătute într-un decor de cabinet medical, pe fundalul căruia se pot produce inversări de roluri între autoritatea realității si elementul alien.
Silvia Amancei & Bogdan Armanu (n. 1991, RO) trăiesc și activează în Iași ca duo artistic. Lucrând în limitele conceptuale ale genului transmedia, ambii fiind formați în mediul artelor vizuale – artă murală (Silvia) și pictură (Bogdan) – ei încearcă să transgreseze granițele fizice și discursive ale obiectului și ale muncii care îl generează. Colaborând din 2012, ei au produs o serie de proiecte centrate pe explorarea, analiza și deconstrucția a ceea ce ei consideră a fi noua paradigmă a vieții – exploatarea. Ralo Mayer (n. 1976, AT) este un artist care trăiește și activează în Viena, unde predă la departamentul de Artă Site-Specific al Universității de Arte Aplicate. În practica sa artistică, el discută „ecologii ale istoriei contemporane”, explorând relația dintre natură și societate ca pe o dihotomie ce este pe cale să dispară. Subiecte precum navetele spațiale, ecosistemele artificiale, viața cotidiană a post-Fordismului sau culturile digitale se întâlnesc cu versiuni trecute ale imaginării viitorului și cu scenarii științifico-fantastic ale prezentului, Mayer metabolizând aceste intersecții în lucrări cross-media: instalație, film, text sau performance.
Mai multe detalii despre primul eveniment dedicat lui Konstantin Ţiolkovski: http://salonuldeproiecte.ro/
Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.
Salonul de proiecte
Tipografia Universul, Corpul B, etaj 1
Ion Brezoianu 23-25, București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu