În Bucureşti, pe data de 11 mai, veţi avea ocazia de a urmări două filme cehe: Lumină intimă şi Trenuri bine păzite. Duminică, 13 mai, în ultima zi de festival, veţi putea încheia săptămâna cu Balul pompierilor.
Lumină intimă (r. Ivan Passer, 1965) spune povestea unui muzician, însoțit de prietena sa, care ajunge într-un orășel, în vizită la fostul lui coleg de Conservator, Bambas. Acesta este profesor și interpret la înmormântări. Reîntâlnirea celor doi se lasă cu multe întâmplări comice, inclusiv un posibil concert simfonic. Filmat alb-negru și dispunând de o distribuție care constă integral în actori neprofesioniști, filmul lui Passer întruchipează perfect un timp și un loc supărător de restrâns, referindu-se nu numai la climatul politic al mijlocului anilor 60 din Cehoslovacia care a permis cinematografiei să înflorească, cât și la acele momente prea scurte din viețile noastre pe care le petrecem cu cei dragi când îi vedem rar. Filmul va fi proiectat vineri, 11 mai, de la ora 19:00 la Cinema Elvire Popesco. Biletul costă 10 lei.
Tot vineri, de la ora 20:45, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, veţi putea vedea filmul care a câştigat un Oscar pentru cel mai bun film străin în 1968 – Trenuri bine păzite (r. Jiří Menzel, 1966). Acțiunea se petrece într-o gară izolată din Cehoslovacia ocupată de germani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și urmărește maturizarea adolescentului timid pe nume Miloš, proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulențelor create de război și a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este să scape de virginitate. Intrarea este liberă.
Dumincă e zi de bal! Balul pompierilor (r. Miloš Forman, 1967), va putea fi văzut la Muzeul Naţional al Literaturii Române, începând cu ora 20:45. Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o mare petrecere pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase. Filmul, în momentul apariției, a fost interzis de către autoritățile comuniste, acesta fiind o acuză directă îndreptată împotriva sistemului. În acele momente, Forman a negat acest lucru, însă ulterior a admis cu seninătate că tocmai acest a fost scopul filmului. Intrarea este liberă.
Astfel, pentru o incursiune în Noul Val Cehoslovac alături de 3 dintre cei mai imporanţi regizori ai acelei perioade, vă aşteptăm la Festivalul Filmului European.
Evenimente
Facebook aici: Lumină intimă,Trenuri bine păzite, Balulpompierilor.
Eveniment general
FestivalulFilmului European aici.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu