Mameadolescente.ro - un documentar-web despre maternitate timpurie în România
Platforma Mameadolescente.ro este un documentar-web care reunește poveștile a șapte femei care au devenit mame în adolescență, prin intermediul interviurilor audio însoțite de fotografii și ilustrații. Conform datelor furnizate de Institutului Național de Statistică în 2016, în România, peste 22 000 de nașteri provin, anual, de la mame minore, aceasta însemnând 10% din totalul nașterilor dintr-un an și un nedorit prim-loc în UE. Pornind de la acest trist adevăr, regizoarea Ozana Nicolau, fotografii Alexandra Dincă și Vlad Bîrdu, alături de ilustratoarele Alexandra Burda si Georgiana Chițac, au documentat timp de un an poveștile a 30 de mame adolescente din Urziceni, Ploiești, Vaslui și București.
Proiectul aduce în lumină versiunea mamelor minore despre cum este să devii părinte în modul fast-forward și reflectă complexitatea fenomenului maternității timpurii în România.
Vineri, 23 noiembrie, de la ora 19.00, la Rezidența BRD Scena 9 din strada Ion Luca Caragiale 32, va avea loc conferința de lansare a documentarului web la care vor participa:
● Claudia-Cornelia Necula - psiholog și psihoterapeut specializat în psihologie perinatală
● Alex Zamfir- realizator radio la Itsy Bitsy și blogger la celmaibuntata.ro
● Irina Popescu și Adina Păun - moașe licențiate și activiste pentru respectarea drepturilor mamelor, taților și bebelușilor
● Ozana Nicolau – regizor și documentarist al proiectului Mameadolescente.ro.
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/664474897283350/
Mameadolescente.ro face parte, alături de spectacolul de teatru Foreplay, dintr-un proiect trans-media care aduce în lumină cauzele profunde (și puțin cunoscute) ale maternității timpurii: absența emoțională a părinților (prin plecarea la lucru în străinătate sau strictețea excesivă în modul de creștere a copiilor) și traumele (precum divorțul).
Proiectul are ca punct de plecare materialul prezentat și dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul workshop-ului “I-doc” din cadrul Festivalului de film documentar„Visions du Reel”, de la Nyon – Elveția si conține o puternică componentă de activare socială, prin implicarea publicului și a școlilor în găsirea de soluții “la firul ierbii”.
Metodele de documentare au inclus : discuții libere, interviuri (care se regăsesc și în documentar) și observația directă (metoda ‘fly on the wall’, utilizată în documentarul observațional de cinema și în antropologie – practic, inițiatoarea proiectului și fotografii au petrecut mai multe zile cu mamele adolescente, participând alături de ele la viața lor de zi cu zi).
Abordarea trans-media (tratarea subiectului într-un spectacol de teatru și un documentar-web, concepute ca părți complementare) este menită să atragă publicul tânăr. După vizionarea spectacolului, publicul poate explora și documentarul web. Și vice-versa - pornind de la mărturiile disponibile online, publicul este invitat să participe și la spectacolul de teatru.
Mărturiile din documentar extind experiența publicului dincolo de participarea la spectacol, funcționează ca un instrument de reluare a dialogului despre contradicțiile maternității timpurii în contexte de viață ce depășesc cadrul artistic, propagând astfel efectul piesei în grupurile de unde publicul provine și către comunitățile de care mamele aparțin.
Mameadolescente.ro & Foreplay își propun să ridice nivelul de conștientizare în rândul elevilor de liceu despre implicațiile și responsabilitățile începerii vieții sexuale, dar și în rândul părinților și al profesorilor cu privire la implicațiile lipsei de educație sexuală și pentru sănătate și să încurajeze mamele minore în continuarea studiilor.
-----
Ozana Nicolau este licențiată a Universități Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București – secția regie film și absolventă a programelor Berlinale Talent Campus și Locarno Summer Academy. Întreb prieteni, filmul ei de absolvire, a fost prezentat și premiat în 15 festivaluri internaționale de film precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF. Foreplay reprezintă debutul Ozanei Nicolau în regia de teatru.
Co-finanțat de: AFCN
Parteneri: World Vision Romania, Tineri pentru Tineri, Touched Romania.
Gazduit de: Rezidenta BRD Scena 9
Parteneri media: Radio România Cultural, TANANANA, Totul despre mame, Școala 9, AaRC - All About Romanian Cinema, Sub 25, Gala Societății Civile, IQool.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu