Galeriile Artmark: Colecția de artă “arestată” 32 de ani


Licitaţia de Artă Europeană, inclusiv o selecție din colecția de artă clasică a diplomatului Vasile Stoica, 5 februarie, ora 20:30
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

În anii '30-'50, diplomatul român Vasile Stoica (1889 - 1959) avea să strângă o colecție foarte bine închegată de artă clasică europeană, cu nume de rezonanță precum: Jacopo Tintoretto, Paul Bril, Gerrit Dou, Giovanni Ghisolfi, Carlo Maratta, Giovanni Paolo Panini, Nicolas de Largillière etc. Multe dintre operele acestei colecții sunt clasate astăzi în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil și vor face parte din licitația Artmark din data de 5 februarie 2019.

Vasile Stoica a fost un apropiat al lui Thomas Masaryk și al lui Ionel I.C. Brătianu, cunoscător a 14 limbi străine, luptător pentru fondarea și consacrarea României Mari, președinte în 1918 al Ligii Naționale a Românilor din America, ministru plenipotențiar în Bulgaria și Albania, Țările de Jos, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, negociator în 1946 al cauzei României ca țară cobeligerantă la Conferința de Pace de la Paris. A decedat la Jilava după 9 ani de detenție, în 1959.

Colecția preluată din familia diplomatului prin confiscare în 1977 de către statul român, s-a aflat în custodia Muzeului Național de Artă al României până în 2009, când a fost restituită moștenitorilor de drept.

Alături de operele colecționate de diplomatul român, în licitație se regăsesc și lucrări de artă semnate de: Picasso, Braque, Dali, Magritte, Matisse, Toulouse-Lautrec.

0 comentarii: