Expoziţia-instalaţie "Cum vedem lucrurile" la Atelier 030202
Ce vedem atunci când ne privim pe noi înşine, în oglindă? Din Austria, Bulgaria şi România, trei puncte de vedere diferite despre „noi” şi „ceilalţi” răspund la această întrebare în cele mai neaşteptate moduri, în cadrul instalaţiei „Cum privim lucrurile”, care va fi vernisată pe data de 24 ianuarie, la ora 19.00, la Atelier 030202 (str. Sfânta Vineri 11). Evenimentul este organizat de Forumul Cultural Austriac din Bucureşti în parteneriat cu Atelier 030202, spaţiu de artă contemporană, şi Teatrul de Comedie, avându-l drept curator pe Răzvan Ion.
Concepută cu ocazia preluării de către Austria a Preşedinţiei Consiliului UE, expoziţia a fost prezentată în premieră la Bucureşti, pentru o singură seară, în iulie 2018. Fotografie originală a troicii europene a acelui moment (fostul, actualul şi viitorul deţinător al preşedinţiei rotative), instalaţia a pus faţă în faţă lucrări aparţinând unor artişti contemporani cu interese şi mijloace de expresie complet diferite - Beate Hecher & Markus Keim (Austria), Ivelina Ivanova (Bulgaria), Cătălin Burcea (România). În urma succesului acestui experiment, Forumul Cultural Austriac propune expoziţia publicului larg, în spaţiul dinamic al Atelier 030202, cu ocazia primei Preşedinţii europene a României.
„Artiștii scot în evidență caracteristicile națiunilor cărora le aparţin: Austria (Beate Hecher & Markus Keim - „TerrainVague”) cu perseverența sa de a analiza realitatea, într-un mod tăcut, dar activ, în care procesul și rezultatul devin recognoscibile. România (Cătălin Burcea – „Slightly Soluble in the Air”) contemplând trecutul, pentru a înțelege mai bine cum ar trebui să-și construiască viitorul, ținând cont de diferitele momente ideologice din istoria țării. Bulgaria (Ivelina Ivanova – „Microdistrict”) cu revoluția sa socială la nivel molecular, care își propune să ajungă la fiecare locuitor, precum și să genereze transformarea percepției asupra modului în care ar trebui construite noile căi de cooperare”, explică Răzvan Ion, curatorul expoziţiei.
În acest context, vernisajul instalaţiei are loc pe 24 ianuarie, unul dintre momentele în care, în România, se dezbate ideea de unitate. Uitându-ne la ceea ce suntem astăzi, „realizăm că împreună putem privi spre un viitor mai complex, spre structuri mai lucrative și devenim, totodată, conștienți de faptul că apropierea dintre națiuni nu mai este un țel, ci a devenit realitate. Ne aflăm aici și acum, deci aici și acum ar trebui să valorificăm tot ce avem noi mai bun – unii de la alții și de la noi înșine”, adaugă Răzvan Ion.
Beate Hecher & Markus Keim – După studii de sculptură (Beate Hecher), istorie, ştiinţe politice şi teatru (Markus Keim), cei doi şi-au urmat fiecare propriul drum profesional până în 2008, anul începerii colaborării lor. Proiectele lor – video, film, instalaţie şi performance – au fost prezentate în peste cincizeci de ţări.
Ivelina Ivanova – Absolventă a Academiei Naţionale de Artă din Sofia; este interesată de mediile hibride, pe care le explorează în pictură, desen, animaţie şi video.
Cătălin Burcea – Cofondator şi coordonator de proiecte la ALERT studio (White Code); „observaţia” şi „contextul proxim” sunt în centrul practicilor sale de creaţie, pe care le descrie ca „time-specific”.
Răzvan Ion - Teoretician, curator, manager cultural, activist politic, profesor. Împreună cu Eugen Rădescu a fondat PAVILION - journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE - bienala internațională de artă contemporană București.
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 23 februarie, zilnic, între orele 10.00-19.00
Realizarea acestei instalaţii, în versiunea sa originală, a fost posibilă graţie sprijinului Raiffeisen Bank
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu