„Punct de cotitura 1989”, marti, 12 februarie, ora 19.00, Sala Elvire Popesco, Institul francez


Institutul francez din România lansează o serie de evenimente având ca temă „Punct de cotitură 1989”. Acestease vor desfășura în perioada 12 februarie-25 iunie 2019 la București, Cluj, Timișoara și Iași. 

Evenimentul de inaugurare va avea loc marți, 12 februarie 2019, ora 19.00, la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez, și va începe cu proiecția filmului Goodbye Lenin, distins în 2003 cu șase premii ale Academiei Europene de Film (printre care premiile pentru cel mai bun film și scenariu). 

Filmul va fi urmat de o dezbatere (Ciclu „Dezbaterile de la Elvire”) pe subiectul „Nostalgia socialismului”, la care vor participa Evelin Hust, Directoarea Institutului Goethe din România, Ileana Bîrsan, critic de film și scenarist, Andrei Pandele, arhitect și fotograf, moderator fiind Andrei Țărnea, diplomat specialist în politică externă și comisar al Sezonului mixt Franța-România. Discuțiile se vor desfășura în limbile română și engleză, cu posibilitatea de traducere simultană.

Goodbye Lenin prezintă cu umor perspectiva unui exercițiu de memorie, evocând temeri, așteptări, precum și raportul cetățenilor cu trecutul, prezentul și viitorul, atât la nivel individual, cât și colectiv. În ecuația tranziției Europei de Est de la comunism spre libertate, complexitatea fenomenului ridică problema adaptării și, implicit, a nostalgiei celor care nu reușesc să se integreze într-o nouă lume, guvernată de principii diferite. 

La treizeci de ani de la căderea comunismului în țările Europei Centrale și de Est, transformările la nivel socio-politic, economic și cultural antrenează numeroase mutații, dezbaterile privind schimbările de paradigme impunându-se ca o datorie morală. Institutul francez din România va organiza, în cadrul proiectului Fondsd’Alembert, o serie de evenimente de mare varietate (conferințe, dezbateri,  proiecții de film, expoziții, diverse proiecte realizate de elevi și studenți), programarea articulându-se în jurul a două axe principale, anume sfârșitul democrațiilor populare (februarie-martie) și raportul României cu Europa în contextul noilor provocări socio-culturale (aprilie-iunie). Programul proiectului cuprinde un parteneriat cu Festivalul One World Romania, care va avea o secțiune de film-documentar dedicată tranziției din ultimii treizeci de ani, precum și asocierea cu Institutul Goethe. 

Fondsd’Alembert este un program inițiat de Institutul francez din Paris, în calitate de operator cultural al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe francez și are ca misiune promovarea culturii dezbaterilor prin abordări transdisciplinare, reunind participanți din orizonturi diferite, precum intelectuali, artiști, cercetători, profesioniști din discipline diverse, și adresându-se publicului larg. În România, proiectul Fonds d’Alembert este organizat de Institutul francez din România, la filialele din București, Cluj, Timișoara și Iași.

0 comentarii: