Miercuri, 22 ianuarie, 19:00
Cu prilejul expoziției Displacement and Togetherness (2019), organizată de Salonul de proiecte la Centrul Cultural Strombeek în contextul Festivalului Europalia, au fost produse o serie de lucrări ale unor artiști contemporani. Având ca temă centrală fenomenul migrației, expoziția nu a restrâns discuția la un singur teritoriu sau o singură națiune. Revelând multiple întâlniri și transferuri între Estul și Vestul Europei, expoziția a conturat o imagine complexă a mobilității contemporane, a invocat istorii uitate și a căutat să contrazică dihotomii de neclintit. Video-ul Cruising, realizat special pentru această ocazie de Jimmy Robert, va fi prezentat în premieră la București, un prim eveniment dintr-o serie de întâlniri cu artiștii care au conceput lucrări pentru expoziția Displacement and Togetherness.
Jimmy Robert a locuit câțiva ani la București, iar în acest interval de timp a devenit interesat de o zonă emblematică a orașului, zonă ce condensează atât transformările dramatice produse în anii terminali ai socialismului, cât și „evoluția” nu mai puțin problematică a societății în urma schimbării de regim. Pentru acest video, Robert a înscenat împreună cu alți cinci performeri câteva acțiuni colective care se desfășoară pe segmentul dintre Casa Poporului – edificiu gigantic al puterii politice, construit în anii ’80, actualmente sediu al Parlamentului României – și Catedrala Mântuirii Neamului, emblema nou construită a ortodoxiei, care încă nu a fost finalizată. Catedrala a fost construită în imediata vecinătate a Casei Poporului, iar acești doi poli aflați într-o tulburătoare proximitate își proiecteză puterea și autoritatea în spațiul public. Subtitlurile complică și mai mult această temporalitate complexă – ele introduc fragmente dintr-un interviu dat de arhitecta Casei Poporului, Anca Petrescu, revistei Pin-Up în 2006.
Jimmy Robert s-a născut în Guadeloupe (FR) în 1975, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. Practica lui multidisciplinară cuprinde performance, fotografie, film, video și desen, contrazicând adeseori distincțiile dintre aceste medii. Interesul său pentru corpul personificat prin intermediul unor materii și materialități diverse face ca practica sa performativă să se integreze în mod natural într-o abordare artistică vastă. El a coregrafiat performance în contextul unor spații expoziționale specifice și în relație cu structuri arhitecturale existente. Totodată a refăcut, reîncadrat sau a preluat fragmente din performance-uri realizate de Yoko Ono, Yvonne Rainer, James Lee Byars și alții. În ultimii ani, performance-urile lui Robert au fost prezentate la Bienala de Arhitectură de la Chicago (2019), Institutul de Artă Contemporană KW, Berlin (2019), Performa17, New York (2017), Migros Museum, Zurich (2015), MoMA, New York (2014).
Imagine: Jimmy Robert, Cruising, 2019 / Making-of, photo: Mădălin Popa
-----
Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
Salonul de proiecte
Palatul Universul
Corp B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23-25,
București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu