Proiectie si discutie cu Silvia Amancei si Bogdan Armanu

(HOW TO) MIGRATE TOWARDS THE FUTURE?
Proiecție și conversație cu Silvia Amancei și Bogdan Armanu

Miercuri, 5 februarie, 19:00
 
Această întâlnire reprezintă al doilea eveniment dedicat prezentării unor lucrări realizate special pentru expoziția Displacement and Togetherness (2019), organizată de Salonul de proiecte la Centrul Cultural Strombeek în contextul Festivalului Europalia. Cele două lucrări produse de Silvia Amancei și Bogdan Armanu investighează pe diverse paliere consecințe ale migrației economice – unul dintre cele mai proeminente fenomene sociale ce au marcat societatea românească în perioada post-socialistă. România exportă muncă ieftină în Europa de Vest și importă muncă ieftină din țările estice învecinate și din Asia, profitând de lipsa de protecție legală a cetățenilor din aceste teritorii. O astfel de strategie nu oferă însă stabilitate și protecție economică și socială pe termen lung, iar disparitățile între săraci și bogați se adâncesc. Exploatarea muncitorilor migranți trebuie privită ca o problemă globală și ca un efect direct al capitalismului în era postcolonială.   
 
Ținând cont de frământările economice și sociale ale României post-socialiste, de fenomenul migrației în masă care continuă și astăzi, de amploarea discursului turbo-capitalist neoliberal care tinde să devină dominant, instalația (How to) Migrate Towards the Future? utilizează instrumente de marketing pentru a injecta puncte de vedere progresiste în circuitul mainstream al informației. Colaborarea cu Cătălin Moroșanu – campion de kickboxing, celebritate și personalitate politică – a fost motivată de aprofundarea cercetării legate de migrația economică (punând accent pe regiunea Moldovei) și de impulsul de a stimula gândirea critică progresistă printr-o relație simbiotică între artă și cultura pop, în încercarea de a contesta avântul crescând al naționalismului neoliberal.
 
Producția lucrărilor, precum și rezidența artistică de cercetare la De School van Gaasbeek (BE) au fost susținute de Institutul Cultural Român.
 
Silvia Amancei și Bogdan Armanu trăiesc și lucrează la Iași. Au absovit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (Facultatea de Arte Vizuale și Design). Practica lor artistică se situează la intersecția dintre studiile sociale și arta contemporană, explorând modalitățile prin care arta poate deveni o metodă de a privi dincolo de capitalism și de a produce un viitor (în comun). Lucrările lor au fost prezentate în expoziții precum: If Then What After, Kunstverein Baden, AT (2019), What Past? What Future, Katholische Privatuniversität Linz, AT (2017), When Atoms Collide and Disturb Entropy, Electro-Putere, Craiova (2017), Întoarcere pe nava spațială Pământ, Salonul de proiecte, București (2017), Depression, Uncertainty and Other Symptoms of Mortality, Galeria OFF, Lodz, PL (2016), In Search for Causes and Realities and Constellations of Desires, Galeria apARTe, Iași (2016), Aparență și esență, Bienala Art Encounters, Timișoara (2015).
 
Imagine:  Silvia Amancei și Bogdan Armanu, (How to) Migrate Towards the Future?, 2019, video-still
 
Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
 
Salonul de proiecte
Palatul Universul
Corp B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23-25,
București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: