Teza mea de doctorat in 180 de secunde
Este al patrulea an în care Institutul Francez din România şi Agenția Universitară a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală organizează concursul « Teza mea de doctorat în 180 secunde ». Competiţia permite doctoranzilor şi tinerilor doctori în ştiinţe să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în limba franceză, unui public divers şi neiniţiat, în doar trei minute.
Fiecare candidat are la dispoziție 180 de secunde și un singur diapozitiv pentru a prezenta audienței rezultatele cercetării sale doctorale într-o manieră clară, ludică și convingătoare.
Concursul este un foarte bun mijloc de popularizare a ştiinţelor, prin care publicul larg poate intra în contact cu diverse domenii de cercetare. În acelaşi timp, competiţia este şi un binevenit exerciţiu de comunicare publică pentru doctoranzi.
Se pot înscrie la concurs candidații care urmează un program de doctorat în anul universitar 2019-2020 sau cei care au susținut teza de doctorat în cursul anului universitar 2018-2019, în cadrul unei instituții de învățământ superior din România.
Înscrierile la concurs se fac până la data de 1 martie 2020, completând formularul de aici:
https://formulaires.auf.org/europe-centrale-et-orientale/ma-these-en-180-secondes-mt180-edition-2020-roumanie/
Finala națională va fi organizată la București, în data de 6 mai 2020, iar laureatul/laureata finalei naționale va reprezenta România la finala internațională de la Paris, ce va avea loc în octombrie 2020.
Juriul va acorda trei premii și publicul va avea, de asemenea, șansa să-și aleagă candidatul preferat.
Istoria concursului
Inspirată de concursul de origine australiană, intitulat „Three minute thesis (3MT®)”, competiția „Teza mea în 180 de secunde” a fost inițiată în Quebec, în 2012, de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS).
România participă la concurs din 2017 şi are deja o istorie de succes în cadrul acestuia. În finala internaţională din 2018, Veronica-Diana Hagi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa a obţinut locul trei pentru prezentarea proiectului său doctoral „La biographie linguistique, un outil didactique plurivalent” („Biografia lingvistică, un instrument didactic plurivalent”).
Anul trecut concursul naţional din România a fost câştigat de Maria Larisa Nechita pentru prezentarea subiectului său de cercetare doctorală cu titlul „Transferuri culturale, calitatea discursului și gestionarea greșelilor în interpretarea de conferință”. Maria Larisa Nechita este doctorandă a Universității „ Lucian Blaga” din Sibiu și studiază obstacolele lingvistice și culturale care pot apărea în procesul de interpretare simultană.
Despre Institutul Francez din România
Institutul Francez este unul dintre cei mai importanți și influenți operatori culturali și de cooperare din România, având direcţii regionale la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Instituție oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Franței, înființată acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din România favorizează și susține cooperarea educativă, universitară și științifică, dezvoltarea teritorială și cooperarea descentralizată, precum și colaborarea în domeniul sănătății și incluziunii sociale. Aceste acțiuni de cooperare bi- și multilaterală sunt implementate în cadrul unor parteneriate cu structuri instituţionale și actori independenţi locali. Limba franceză, limbă a culturii și a creației, este un element motor al multilingvismului, Institutul Francez împărtășind valorile unei Europe multiculturale.
Pentru mai multe detalii: http://www.institutfrancais.ro
Despre AUF
Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 990 instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 118 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.
AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională a absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa Centrală și Orientală.
Pentru mai multe informații: www.auf.org
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu