Călătorie prin lumea nouă - cu Dvořák, de Ziua Națională a Cehiei

Cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Cehe, Centre Cehe din lume vor pune la dispoziția publicului din mediul online un eveniment muzical demn de sărbătorirea unui moment istoric atât de important.  O înregistrare a Simfoniei „Din lumea nouă” de Antonín Dvořák, sub dirijorul Václav Neumann, va putea fi urmărită pe 28 octombrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Centrului Ceh București.

Pe 28 octombrie 1918, în Piața Wenceslas din Praga a început o nouă eră pentru două națiuni ce, până atunci, reprezentaseră două grupuri etnice separate, ce făceau parte din Imperiului Austro-Ungar. Ideea uniunii ceho-slovace a prins viață la începutul secolului al XX-lea, concomitent cu dorința obținerii independenței. Primul Război Mondial și schimbările survenite odată cu acesta au oferit contextul propice pentru atingerea acestor țeluri. Astfel, la 18 octombrie 1918, la Paris, Declarația de independență a Cehoslovaciei a fost semnată de Tomáš Masaryk, Edvard Beneš și Milan Štefánik, urmând ca la 28 octombrie aceasta să fie proclamată la Praga. Adunarea Națională l-a ales pe Tomáš Masaryk ca primul președinte al Republici, independența Cehoslovaciei a fost recunoscută în 1919, iar Constituția de la 1920 a pus bazele unei democrații reprezentative.

Una dintre cele mai renumite simfonii, „Din lumea nouă” a lui Dvořák, a fost interpretată pentru prima dată pe 16 decembrie 1893 în Carnegie Hall din New York. Pentru a sărbători această aniversare, la 11 decembrie 1993 a avut loc un concert la Rudolfinum, în Praga. Orchestra Filarmonicii Cehe dirijată de maestrul Václav Neumann a adus un omagiu binemeritat acestei capodopere. A 9-a simfonie este o strălucită combinație de influențe la care Dvořák a fost expus în timpul șederii sale în Statele Unite în calitate de director al Conservatorului Național de Muzică.

Concertul va putea fi vizionat online, pe pagina de Facebook a Centrului Ceh, miercuri, 28 octombrie 2020, începând cu ora 19:00.  Haideți să celebrăm împreună această aniversare, din casele noastre!

Eveniment Facebook aici.

0 comentarii: