Concert extraordinar Auner Quartett, cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, 23 octombrie, Filarmonica Sibiu

Muzica lor este ca o „bijuterie” şlefuită cu „o precizie minuţioasă” (Die Presse/DerneueMerker). Cu prilejul Zilei Naţionale a Austriei, ansamblul de coarde austriac aflat în cea mai puternică ascensiune pe scena internaţională muzicii de cameră, Auner Quartett, şi invitatul său special, clarinetistul Simon Reitmaier, vor oferi două concerte extraordinare la Sibiu, la invitaţia Ambasadei Austriei la Bucureşti, a Forumului Cultural Austriac Bucureşti şi a Filarmonicii de Stat Sibiu. Concertele se vor desfăşura în data de 23 octombrie, la orele 17.00 şi 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu (Strada Cetății 3-5, Sibiu).

Fapt mai puţin obişnuit, cele două concerte vor avea programe diferite. Pentru concertul de la ora 17.00, muzicienii austrieci au pregătit Cvartetul de coarde Op. 18/4 în Do minor de Ludwig van Beethoven şi Cvintetul pentru clarinet și coarde în La major de Wolfgang Amadeus Mozart. În concertul de la ora 19.00, în program figurează Cvintetul pentru clarinet și coarde de Egon Wellesz şi, din nou, Cvintetul pentru clarinet și coarde în La major de Wolfgang Amadeus Mozart.

Bileteora 17.00 - https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-recital-cameral-60625/; ora 19.00 - https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-recital-cameral-60629/

Informaţii întimp realhttps://www.facebook.com/events/4739052349468870/

Dublul concert de la Sibiu este şi o ocazie de a ascultapeviuunuldintrecele mai buneşi mai valoroase instrumente din Europa. Liderul ansamblului, Daniel Auner, cântă la o vioară „d’Elia” de Giovanni Battista Guadagnini (1752) oferită de Banca Națională a Austriei, deţinătoarea unei colecții de instrumente cu coarde de excepţie.

Cvartetul Auner este format din violoniştii Daniel şi Barbara Auner, violistul Nikita Gerkusov şi din violoncelistul Konstantin Zelenin. Pentru concertele de la Sibiu, ansamblul are ca invitat pe violistul Gabriel Iscuissati, instrumentist virtuoz originar din Brazilia si stabilit la Viena, care îl înlocuieşte pe Nikita Gerkusov.

Câștigător al competiției EugèneYsaÿe de la Liége (Belgia), Auner Quartett face parte din elita scenei muzicale internaţionale. Consacrând pentru prima oară o copertă unui ansamblu austriac, selectivul PerformingArtsYearbook of Europe i-a ales pe tinerii membri ai cvartetului , care aduc în faţa publicului o „complementaritate muzicală perfectă”. Pentru excelenţa prestaţiei sale, Auner Quartett a devenit ambasador al culturii austriece 2020/2021, în cadrul programului #NASOM – New Austrian Sound of Music. Acest program a fost creat şi se desfășoară la iniţiativa Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale, în parteneriat cu Centrul austriac de  informare muzicală – mica-music Austria şi Austrian Music Export.

Apreciat pentru „siguranţa stilistică și disponibilitatea pentru emoție ale celor patru membri ai săi, pentru care repertoriul cameral este esența muzicii per se ...” (Radio Ö1, „Intrada”), Auner Quartett îşi conduce întotdeauna ascultătorii cu „delicatețe şi rafinament” prin momentele marcante ale istoriei muzicii. În continuitatea vechii tradiții vieneze a concertelor de salon, ansamblul prezintă, de cinci ani deja, recitaluri extraordinare în unele dintre cele mai prestigioase şi pretenţioase săli de concert ale Austriei şi ale Europei, fiind totodată invitat special în festivaluri de renume de pe cinci continente.

Invitatul special al concertelor de la Sibiu, din data de 23 octombrie, este clarinetistul Simon Reitmaier.

Cu un sunet „ceresc şi călduros în toate registrele, amestecând sensibilitate şi strălucire tehnică“ (după cum apreciază critica austriacă), Simon Reitmaier este unul dintre cei mai apreciaţi clarinetişti ai tinerei generaţii de muzicieni austrieci.

Născut în Tirol, muzicianul a studiat clarinetul la Universitatea Mozarteum din Salzburg şi este cștigătorul a multor competiţii naționale și internaționale de renume. Simon Reitmaier are o activitate susţinută în zona muzicii de cameră alături de ansambluri sau membri ai unor orchestre precum Auner Quartett, Filarmonicile din Viena şi Berlin, NDR Hamburg, RSO Vienna, Salzburg Soloists, Antonio Lysy, JojiHattori, Christoph Traxler etc.

După debutul de la Carnegie Hall (2013), alături de Mahler String Quartet, Simon Reitmaier a devenit un obişnuit al sălilor de concert europene, dar şi din Japonia, Taiwan, Federaţia Rusă, SUA. Succesul albumului său “In breath of time – music for clarinet solo” (2015), i-a determinat pe mai mulţi compozitori contemporani să creeze lucrări speciale pentru el,  precum celebrul Kalevi Aho (Solo XIV, apariţia CD-ului fiind prevăzută pentru primăvara 2021).

Din discografia sa fac parte premiera mondială a concertului pentru clarinet „Anelysion”, al compozitorului austriac contemporan Franz Baur (CD Naxos, cu ansamblul tirolez Innstrumenti, 2016), dar şi „Clarinet quintetsby W.A. Mozart, M. Regerand E.L. Leitner” (cu Auner Quartett, 2017).

0 comentarii: