Cea de-a 14-a ediție a festivalului One World România, programată inițial pentru perioada 21-30 mai, se amână pentru luna iunie. Astfel, festivalul va avea loc fizic, la București, între și 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român, Cinemateca Eforie, Institutul Cultural Maghiar din București, UNATC și J'ai Bistrot. Festivalul va avea parte și de o componentă online, disponibilă în toată țara, între 21 și 27 iunie 2021.
„Pentru că ne dorim să oferim spectatorilor One World România o experiență cât mai sigură și mai plăcută în cadrul festivalului, am hotărât să amânăm organizarea acestuia pentru perioada 11-27 iunie. Pe data de 1 iunie vor intra în vigoare noile măsuri pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară propuse de Ministerul Culturii, și, sperăm cu toții, rata de incidență va urma trendul de scădere de acum. Asfel, ne vom putea vedea în siguranță la OWR14” au declarat organizatorii.
Peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională, vor surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite. Ediția a 14-a a festivalului One World România va celebra, va prezenta și va chestiona parcursul luptelor pentru echitate socială ale femeilor din întreaga lume, principalele probleme cu care acestea încă se confruntă și motivele care nu au permis încă obținerea unei echități sociale.
Retrospectivă Ulrike Ottinger
În fiecare an, One World România aduce în atenția cinefililor figuri legendare de cineaști a căror viziune lărgește ceea ce se înțelege în mod obișnuit prin „film documentar”. În acest demers se înscrie retrospectiva de anul acesta, centrată pe opera polimorfă și foarte puțin cunoscută a lui Ulrike Ottinger, care va prezenta opt dintre filmele cineastei germane realizate între anii 1970 și 2010, dar și ultima ei producție, autobiograficul „Paris Calligrammes” (2020).
„Când tancurile plâng în locul nostru” - justiție, democrație și demnitate umană
One World România va prezenta și anul acesta o secțiune despre variile încălcări ale justiției, ale democrației și ale demnității umane care au loc peste tot în lume și despre persoanele sau grupurile care încearcă restabilirea acestora. Sub titlul „Când tancurile plâng în locul nostru”, secțiunea va cuprinde 8 lungmetraje care ne vor duce din Rusia în Statele Unite, trecând prin Palestina ori Argentina, și ne vor trece prin diverse perioade istorice și regimuri politice.
Competiția
Competiția va cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, și va fi arbitrată de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film și unul din liceeni din întreaga țară.
Femei în pragul egalității de gen, focusul ediției cu numărul 14
Toate luptele ideologice majore ale secolului al XX-lea au implicat dezvoltări la nivelul mediilor de comunicare în masă, iar mișcarea feministă nu a fost o excepție. Reprezentantele ei au înțeles că industriile culturale nu aveau de gând să le susțină revendicările, așa că au experimentat cu limbajul audiovizual în căutarea formelor cele mai potrivite pentru a-și comunica experiența și pentru a-și promova ideile. Filmele din selecția principală nu sunt doar conștiente, convingătoare sau militante, ci sunt și remarcabile propuneri de cinema.
Focusuri Delphine Seyrig și Centrul Simone de Beauvoir
Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig. Delphine Seyrig a fost una dintre cele mai fascinante actrițe ale perioadei anilor ’60-’80, printre cele mai fertile epoci din istoria cinematografului. Alături de Roussopoulos și Wieder au fondat, în 1982, Centrul Simone de Beauvoir, care păstrează o amplă arhivă de înregistrări audio-vizuale realizate de femei și având în prim-plan probleme importante pentru luptele feministe ale ultimelor patru decenii.
Abonamentele pentru perioada 11-20 iunie, desfășurată în locații fizice din București, sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu