Instalații, murale de dimensiuni monumentale, concerte și sesiuni performative vorbesc despre ecologie și exploatarea sustenabilă a resurselor la Eforie Sud

O serie de artiști invitați la Eforie Sud transformă în mesaj civic multiple limbaje de expresie, de la performance și pictură murală, la muzică experimentală, film documentar sau artă ecologică. Parte a Festivalului Eforie Colorat, proiectul “aggressiON/OFF: public, privat, natural” reprezintă o meditație asupra problemelor urgente ale timpului nostru, de la tehnologizare și consumerism, la cele mai acute teme ecologice contemporane.
Accesul la evenimentele incluse în programul
“aggressiON/OFF: public, privat, natural” este liber
 
“aggressiON/OFF: public, privat, natural” deschide spații pentru discuții, urmărind eliberarea din captivitatea marilor aglomerări urbane, calmul în era vitezei sau umanul în decada expansiunii tehnologice. Noi repere ale unei lumi aflate în continuă și accelerată transformare ne obligă la reflecție critică. Trăim într-un univers virtual ghidat de practici consumeriste, în care superficialul este idolatrizat, iar rentabilul face regulile. Locuim în metropole high tech, însă am pierdut de mult ideea de comunitate, iar principala legătură cu natura rămâne raionul de „legume” al celui mai apropiat hypermarket. Ne sperie seria consecințelor creșterii temperaturii globale, posibilele catastrofe climatice viitoare, vorbim deja prea des despre inundații, secetă, furtuni, incendii sau foamete. Războiul din Ucraina aduce și alte provocări, de la agresiuni asupra indivizilor, statelor sau asupra mediului, la crize energetice, economice și umanitare. Într-un timp tensionat, “aggressiON/OFF: public, privat, natural” propune recontextualizarea relației uman-natură și oferă un moment de meditație asupra impactului hotărâtor al evenimentelor catastrofale asupra lumii. În ciuda lor, viața își revendică negreșit drepturile, plină de forță și culoare.
 
Luând ca reper istoria plină de contraste a litoralului românesc, o serie de artiști europeni, cunoscuți pentru lucrări street art sau pentru proiecte de responsabilitate socială, vor transforma în artă spațiul Grădinii Cinemascop din Eforie Sud. Noi lucrări vor completa seria de workshop-uri, intervenții și murale, realizate, în cursul anilor trecuți, de artiști ca Barbora Idesová (Cehia), Dan și Lia Perjovschi, Andreea Toma (ATOMA), Robert Obert și Lucian Hrisav.
 
aggressiON/OFF: public, privat, natural. Proiectul reunește, sub tema artei sociale și a ecologiei, reprezentanți ai scenei artistice, autorități locale, alături de activiști și jurnaliști specializați pe subiecte de mediu. Personalități culturale precum Lia Perjovschi și Dan Perjovschi (prezenți în acest an la evenimente artistice prestigioase, precum documenta 15 și Art Basel), Irina Botea - reper al artei video și profesoară la Institutul de Artă din Chicago, Diana Miron și Laurențiu Coțac - sound artiști cunoscuți internațional, Emil Cristian Ghiță - artist cunoscut pentru intervențiile sale ecologice și manager la Centrul Ceh, David Tăicuțu - practicant de Mud Graffiti, sau activiști din scena culturală, precum Cristian Neagoe, își vor întâlni publicul în cadrul unor sesiuni de eco-performance, muzică experimentală sau în dezbateri care chestionează potențialul simbiotic dintre uman, natură și tehnologie. Invitații vor explora atât spațiul de întâlnire dintre cultură și mediu sau relația între proiecte eșuate și ecosisteme benefice, cât și propriile viziuni apărute în încercare de a-și abandona identitățile socio-culturale, pentru a deveni mai puțin individ și mai mult natură.
 
Instalații și murale. Pentru secțiunea de instalație și murale, anul acesta au ajuns la Eforie Sud Mircea Modreanu, coordonator al proiectului  E T A J artist - run space, Lucian Sandu Milea, co-fondator al proiectului Carol 53, alături de Ana Cristina Toma - cunoscută pentru explorarea intersecționalității între experiment decorativ, modă, ilustrație, intervenții muraliste în spațiul public și privat -, și de artistul francez Antoine Martinet, alias MioSHe, consacrat în lucrări monumentale care chestionează relațiile dintre om, spațiul urban și natură. Completând cu propriile viziuni o temă critică la nivel global, cei patru își propun o evocare vizuală a unui moment zero ideal, în care distrugerea devine o oportunitate de reconstrucție.
 
Dezbateri. Turismul nesustenabil, alături de poluarea excesivă a apelor, oceanelor și a zonelor de coastă reprezintă puncte de pornire ale dezbaterilor de la Eforie Sud, încadrate în contextul mai larg al globalizării, al consumerismului și al crizelor ecologice, pandemice și geopolitice actuale. Știrile ultimelor luni par a confirma avertismentele. În ciuda studiilor care atrag atenția asupra procentului mare al poluării cu plastic (83% din gunoiul găsit în Marea Neagră, o cantitate dublă față de Marea Mediterană), litoralul românesc continuă, însă, să fie definit de tonete și magazine ambulante care comercializează zeci de mii de sticle, ambalaje și pungi. “Colaci de plastic, inorogi, flamingo, dragoni, dragonași, rățuște, rechini, peștișori, umbreluțe – un întreg arsenal de artefacte  ce compun o lume nouă, hibridă, efemeră, sub semnul exaltării și euforiei”.
 
 
Mai multe informații despre evenimentele incluse în program vor fi publicate pe eforiecolorat.ro, precum și pe paginile oficiale ale festivalului Eforie Colorat,  sectiunea “aggressiON/OFF: public, privat, natural”.
 
 
Din programul de anul acesta:
 
Turiștii și comunitatea locală sunt invitați să participe la un performance ecologic având printre obiective curățarea plajei din zona lacului Techirghiol (în luna august). Artist: Emil Cristian Ghiță
 
Șase ateliere creative pentru copii și adulți vor fi găzduite, până la sfârșitul verii, în incinta Grădinii de Vară Cinemascop din Eforie Sud. Organizat în perioada 19-21 august cu sprijinul Ambasadei Suediei la București, atelierul #suediasustenabilă îi așteaptă cu jocuri ingenioase pe copiii care doresc să învețe mai multe despre reciclare. Artistul David Tăicuțu își va întâlni publicul în perioada 12-14 august, la atelierul Mud Graffiti - un exemplu de utilizare a resurselor naturale ca elemente cu valențe artistice. Participanții vor folosi nămolul de Techirghiol pentru a realiza lucrări care vor fi expuse în Grădina de Vară. Atelierele Upcycling și Reciclare creativă lansează, la finalul lunii august, provocarea de a realiza obiecte decorative din materiale reciclate, o alternativă sănătoasă și sustenabilă în era consumerismului fast fashion.
 
Artist talk pe subiecte de ecologie și artă socială, pornind de la tema noilor tipuri de agresiuni asupra omului și mediului și subliniind rolul de mediere al artei în acest context. Discuțiile moderate de curatorul proiectului Raluca Oancea îi vor avea ca invitați pe Dan și Lia Perjovschi. Se vor transmite imagini și înregistrări de la expozițiile acestora din București, Sibiu, Kassel (Germania) iar publicul prezent în grădina de vară poate adresa întrebări artiștilor invitați (13-18 august).
 
Prezentare cu obiecte, ținute și accesorii vestimentare realizate din plastic sau materiale reciclate. Colecțiile sunt realizate de artiști iar prezentarea va fi precedată de o discuție pe tema noilor trenduri fast fashion-ul și a efectelor lor devastatoare asupra întregului ecosistem viu. (invitat: Cristian Neagoe).
 
Sesiune de muzică experimentală bazată pe captarea sunetelor naturale specifice locului, cu accent pe zona de coastă, împrejurimile Lacului Techirghiol și zona pădurii aflate în apropierea mării. Concertul va fi urmat de o dezbatere, alături de artiști și de public, despre rolul artei ca instrument de chestionare a realităților ecologice și geopolitice actuale. Cercetarea, realizată de artiștii Diana Miron și Laurențiu Coțac, va avea loc în perioada 17-20 august.

Live performance în zona Lacului Techirghiol, 18-19 august, folosind ca instrument artistic nămolul, o resursă naturală faimoasă la nivel european pentru proprietățile ei excepționale. Publicul larg din Eforie Sud este invitat la ,,Nămol Party”, o provocare de a folosi într-un mod creativ nămolul, fie că aleg să își picteze fețele sau să deseneze cu el. Artista Irina Botea folosește nămolul ca element vizual într-o sesiune performativă interactivă, pentru care combină strategii de reconstituire, audiții simulate și elemente de cinema direct și cinéma vérité. Este o explorare artistică multi-layer, pornind de la legendele locale sau de la pericolul exploatării agresive a naturii, pentru a inspecta teme mai complexe, precum dinamica socio-politică regională și oportunitățile de transformare. Explorează teme ca descentralizarea discursurilor și diferențierea creativă care, probabil, există în afara unui sistem hegemonic dominant de valori și critică. Deși apelează la reenactment și joc de rol, Irina Botea nu este interesată să creeze o ficțiune care să fie luată drept realitate. Caută veridicitatea spectacolului și individualitatea autentică a interpreților. Artista va documenta întreaga sa experiență la Eforie Sud în cadrul unui film de scurt metraj, care ulterior va fi proiectat în Grădina Cinemascop.
 
Alexandra Dumitrescu, artist și co-fondator al Festivalului Eforie Colorat, va realiza un  scurtmetraj care documentează întreaga desfășurare a proiectului, film care va fi lansat în luna noiembrie.
 
Eforie Colorat. Festivalul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente, găzduite, pe toată durata verii (4 iulie –  4 septembrie), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud. Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat este un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. Lansat, în anul 2021, ca un program cultural complex, festivalul dedicat atât turiștilor și membrilor comunității locale, cât și comunității artistice sau grupurilor de ecologie la nivel național. Aceștia au la dispoziție, anual, o serie de rezidențe creative la Eforie Sud. Organizat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh și primăria Orașului Eforie, programul Eforie Colorat își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană. Cândva centrul elitelor bucureștene și una dintre cele mai vizitate stațiuni din Europa, Eforie Sud a rămas un loc marginalizat, aproape abandonat în cursul aventurii consumeriste. Grădina de Vară, cel mai mare teatru regional, cu cel mai mare ecran de proiecție de pe litoral, s-a deteriorat în cursul ultimelor decade și în cele din urmă a ajuns o ruină. Curățată prin efortul organizatorilor, grădina își revendică acum funcția inițială de spațiu cultural și loc de întâlnire comunitar. Eforie Colorat reunește comunitatea artistică, decidenții din administrațiile locale și centrale, alături de grupurile activiste, într-un efort comun de a formula soluțiile actuale de reabilitare, pentru a-i oferi stațiunii Eforie Sud o alternativă în oferta culturală și o nouă șansă de dezvoltare. 
 
ECHIPA ORGANIZARE:
Organizatori: Emil Cristian Ghiță și Alexandra Dumitrescu | Curator: Raluca Oancea Nestor | Grafică: Andrei Turenici | Fotografie: Alexandra Dumitrescu | Comunicare: Evantia Barca |
 
AGGRESSION OFF
Proiect dezvoltat de Asociația Forumul Artelor Vizuale (FAV), în parteneriat cu RADEF România Film, Primăria Eforie, Institutul Francez, Ambasada Suediei, Centrul Ceh, Buzz Events, Pattern Media, Constanța South Container Terminal (DP World Constanța)
 
Proiect cofinanțat de
AFCN
 
Parteneri media:
Agerpres, Market Watch, Propargarta, Vice.com, AARC, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Magazin Istoric, Revista Zeppelin, Revista Samizdat, UZPR, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, MovieNews, Metropola Constanța, CT 100, Radio Constanța, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Munteanu, E T A J Magazine, Igloo, Asociația Macaia, Asociația Aici A Stat, Asociația ARTE VEZI 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”

Editia aniversara a ARTmania Festival 2022

Ediția cu numărul 15 a festivalului ARTmania a reunit la Sibiu, în cele 3 zile de festival, 15.000 de pasionați de muzică și de arte care s-au bucurat de concertele oferite de 14 trupe internaționale și din România, de activități conexe, activări creative și de concursuri cu premii, peste 500 kg de materiale reciclabile (hârtie, carton, plastic și metal) fiind colectate selectiv împreună cu FEPRA. Alături de echipa festivalului și de parteneri, peste 100 de voluntari au făcut posibilă desfășurarea ediției aniversare din acest an.
 
La nivel muzical, ARTmania Festival 2022 a scris o serie de premiere pentru piața din România:
Mercyful Fate (DK) – reunită după un lung hiatus care a durat până în 2020, la începerea pandemiei, legendara trupă, creație a iconicului King Diamond, a ales festivalul ARTmania pentru primul lor show din România, opțiune care s-a materializat în cadrul ediției din acest an a festivalului.
Transatlantic – super-grupul prog din care fac parte Mike Portnoy (ex-Dream Theater, tobe), Neal Morse (ex-Spock’s Beard, voce, chitară, clape), Pete Trewavas (Marillion, chitară bas) și Roine Stolt (The Flower Kings, chitară) a concertat pentru prima dată în România
The Pineapple Thief (UK) – proiectul personal al cunoscutului muzician britanic Bruce Soord a concertat pentru prima dată în țara noastră
 
Line-up-ul celei de-a 15-a ediții a fost îmbogățit de o serie de nume faimoase la nivel internațional: Meshuggah (SE), Testament (SUA), Cult of Luna (SE), Leprous (NO), The Pineapple Thief (UK), Stoned Jesus (UA), The Vintage Caravan (ISL), alături de Alternosfera (MD), Bucovina, Dordeduh, Taine și de tânăra trupă sibiană Revolver.
 
Show-urile de pe Scena Mare și zona Rockwatch au fost completate de o varietate de evenimente culturale la care participanții la ARTmania Festival au avut intrare gratuită în baza brățării de festival:
Activități creative și sesiuni pentru lectură pentru copii și adulți – oferite în Piața Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu;
 
Proiecții de filme – pasionații de cinema au putut viziona filme cunoscute oferite în baza colaborării cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu;
 
Activări creative, zonă de lectură și de vilinuri oferite de librăriile Cărturești, alături de care festivalul ARTmania a lansat raftul online CărturEȘTI de nesupus” (https://carturesti.ro/raft/raftul-artmania-2022-1191931 ), o colecție de cărți pentru mințile libere, care sunt gata să zboare pe aripile imaginației.
Iubitorii de literatură au reducere de 20%, în perioada 15 iulie-15 august 2022, la achiziționarea online a titlurilor din raftul „CărturEȘTI de nesupus” dacă folosesc codul ARTMANIA2022.
 
Expoziții de artă cu acces gratuit pentru studenți – puse la dispoziție de Muzeul Naţional Brukenthal;
 
Vizite la muzee. Pentru ca expriența culturală să fie completă, între concerte, persoanele cu brățară de festival au avut acces gratuit în spațiile expoziționale ale Complexului Național Muzeal ASTRA și
la seminariile, activitățile și evenimentele desfășurate de muzeu în perioada festivalului, evenimente precum Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”.
 
Seminar de fotografie pentru pasionații de imagini - susținut de cunoscutul fotograf de evenimente Miluță Flueraș.
 
Cea de-a 16-a ediție a ARTmania Festival va avea loc în perioada 28 30 iulie 2023, abonamente pentru ediția 2023 a Festivalului ARTmania fiind deja disponibile, în stoc limitat, pentru vânzare, la preț special, pe artmaniafestival.ro .
 
# # #
 
Despre ARTmania Festival:
ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment („entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.
 
De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.
 
Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film. Acest spațiu comun de întâlnire al artiștilor și publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piață și de cetatea medievală, creează spațiul de poveste și magia care reprezintă, în esență, spiritului festivalului.
 
Fiind cel mai longeviv și mare festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei. 
 
ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian și Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

A doua ediție a proiectului „Biblioteca la firul ierbii”

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București invită publicul bucureștean la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca la firul ierbii, sâmbătă – 30 iulie 2022 - ora 17:00, în parcul Drumul Taberei din București.

Ateliere creative și educative, de lectură și desen, jocuri pe asfalt și concursuri, expoziție participativă susținută de Remorca de Cercetare și Activare (RCA) și teatru de păpuși vor fi desfășurate în scopul deprinderii unor noi abilități de manualitate, creativitate și interacțiune a celor mici într-un mediu non-formal. 

Realizat în parteneriat cu Centrul Cultural European Sector 6, Asociația BASAR și Editura Frontiera, proiectul pune accent pe importanța lecturii, a ideilor creative, jocului de grup și a stimulării competitivității.

Ca de fiecare dată, participanții vor avea oportunitatea de a-și face în mod gratuit un permis de bibliotecă.
Pentru mai multe informații, rămâneţi conectaţi pe bibmet.ro, precum și pe paginile de Facebook și Instagram ale filialelor noastre pentru a avea acces la toate aceste activități și informații, alături de alte manifestări culturale care au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local.

Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii”, ediţia a 23-a, Sinaia, 9 august – 2 septembrie

Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii” revine în 2022 cu ediția a XXIII-a, în care concertele în aer liber vor alterna cu cele în interior, principala sală fiind Casino-ul Sinaia, fără a renunţa, la evoluţiile în spaţii neconvenţionale puse la dispoziţie de Primăria Sinaia, Muzeul Sinaia, Parcul Dimitrie Ghica, Casa memorială George Enescu şi nu numai.

Proiectul creat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu va începe anul acesta pe 9 august cu un concert în aer liber desfăşurat începând cu ora 19 în Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia,  concert susţinut de Ansamblul Filarmonicii „George Enescu” şi intitulat Nemuritorul Johann Strauss.

Concertele simfonice programate în sala Casino-ului din Sinaia vor fi susţinute de Orchestra Junior dirijată de Andrei Stănculescu pe 10 august, sub genericul Familii de compozitori – Bach şi Haydn, urmat de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea, solistă Suyoen Kim cu un program Brahms, Enescu, Joseph Joachim, aflat sub genericul Enescu, Forever ! şi Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijor şi solist Alexander Sitkovetsky, cu un program Mozart, Beethoven, Ceaikovski, pe 23 august.

Tot la Casino-ul din Sinaia dar si la Casa memorială George Enescu vor putea fi ascultate şi formule camerale, pe 17 august Laureaţii Concursului Internaţional George Enescu, mai precis un recital de trio Valentin Şerban – vioară, Ştefan Cazacu – violoncel, invitat Cătălin Răducanu – pian,  pe 24, 26 și 29 august fiind programate trei recitaluri Avanpremieră la concursul international George Enescu (cu Izabela Ghergu – violoncel, Maria Marica – vioară, Gabriel Gîţan – pian, Eva Garet – pian, Constantin Borodin – violoncel, Daria Tudor – pian), iar pe 25 august recitalul Ansamblului Musica Viva.

De ziua lui George Enescu, mai precis pe 19 august, la Casa memorială George Enescu, va avea loc în aer liber, de la ora 17, recitalul „Enescu la el acasă” cu Ştefan Aprodu – vioară şi Cătălin Răducanu – pian, marcând încă o dată faptul că festivalul a pornit ca o continuare a ideii de generozitate care a caracterizat spiritul lui George Enescu și devenind una dintre cele mai importante scene de manifestare a tinerelor talente muzicale din România.

Din anul 1999 și până în prezent, Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” propune celor aflați la Sinaia în vacanța de vară un program atractiv, inclusiv în aer liber, ediţia din 2022 având multiple concerte programate în parcul Dimitrie Ghica, printre care Muzică de film. Disney Music ! cu Orchestra Junior dirijată de Andrei Stănculescu pe 10 august la ora 19, Cântec, joc şi voie bună cu Ansamblul folcloric Cununa Carpaţilor, pe 14 august, de la Baroc la… Rock cu ansamblul Violoncellissimo, pe 15 august, şi de la clasic la divertisment cu soliştii Orchestrei Române de Tineret, pe 27 august.

Ca şi în anii trecuţi, şi actuala ediţie are în centru prezența a trei dintre orchestrele naționale de tineret ale României, respectiv Orchestra Română de Tineret, Romanian Sinfonietta Orchestra şi Orchestra Junior, dar şi un invitat de marcă din domeniul orchestrelor de acest tip, închiderea festivalului fiind semnată de Orchestra Naţională de Tineret a Franţei, dirijor Alexandre Bloch, solistă violonista Sarah Nemţanu, pe 2 septembrie, la Casino, cu un program Berlioz, Lalo, Lili Boulanger, Maurice Ravel. Orchestrele românești care concertează în această ediție – Orchestra Română de Tineret, Orchestra Junior şi Romanian Sinfonietta fac parte din proiectul Orchestrele Naționale de Tineret ale României, având în componență excepționali muzicieni din trei categorii de vârstă și vor concerta în seri diferite, după încheierea stagiilor de pregătire aferente fiecărui concert.
Ediţia a XXIII-a a festivalului are în program nu mai puțin de 17 concerte și recitaluri.
În organizarea Primăriei orașului Sinaia și a Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, în colaborare cu UCIMR, Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” propune un program dens şi divers, susţinut de tineri și foarte tineri muzicieni. 

Marin Cazacu, inițiatorul proiectului, director general al Filarmonicii „George Enescu” declara înainte de acest eveniment: „Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii” a devenit în ultimii 23 de ani cea mai importantă platformă de promovare și consacrare a celor mai buni tineri muzicieni. Orchestrele Naţionale de Tineret ale Romaniei se pregătesc şi se dezvoltă la Sinaia, loc de inspiraţie şi imaginaţie pentru orice artist, oraşul care respiră nu numai aerul curat de munte, ci şi atmosfera culturală efervescentă pe care marele compozitor George Enescu a imprimat-o oraşului. Primăria orașului Sinaia, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” și partenerii fideli ai festivalului asigură prin acest proiect viitorul muzical al României.”
Organizatori :  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română", Primăria Sinaia, UCIMR
 
Parteneri: Fundația Prietenii muzicii „Serafim Antropov”, Filarmonica George Enescu, UNMB, Casino Sinaia, Centrul Cultural „Carmen Sylva”, Muzeul Naţional „George Enescu”, Arhiepiscopia Romano-Catolică București.
 
Sponsori: Hotel Palace, Hotel Caraiman, Hotel Piatra Şoimului, Redescoperă SINAIA, Vizual Graph
 
Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte, Q Magazine.
 
Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/
 
Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii” – ediția a XXlIl-a
 
9 august – 2 septembrie 2022
PROGRAM
 
Marți 9 august Sinaia, Parcul Ghica, ora 19:00 (aer liber)
Nemuritorul Johann Strauss
Ansamblul Filarmonicii „George Enescu”
 
Miercuri 10 august – Sinaia, Parcul Ghica, ora 19:00  (aer liber)
Muzică de film! Disney music!
Orchestra Junior
Dirijor Andrei Stănculescu
Coloana sonoră a filmelor „Aladdin”, „Pocahontas”, „Frumoasa și Bestia”, „Regele Leu
 
Joi 11 august – Sinaia, Sala Casino, ora 19:00
Familii de compozitori – Bach și Haydn
Orchestra Junior
Corul Catedralei Sf. Iosif din București
Dirijor Andrei Stănculescu
Soliste Sofia Smărăndescu – vioară
            Cristina Fieraru – soprană
            Victoria Burdea  - soprană
Program: I. S. Bach, C.Ph. E. Bach, J. C. Bach, J. Haydn, M. Haydn
 
Sâmbătă 13 august – Sinaia, Biserica catolică, ora 19:00
Sub aripa Sfintei Marii
Ana Stănescu – soprană
Alexandru Costea – contratenor
La pian Tudor Scripcariu
Baroc, clasic, romantic!
 
Duminică 14 august – Sinaia, Parcul Ghica, ora 18:00 ( aer liber)
Ansamblul folcloric „Cununa Carpaților”
Cântec, joc și voie bună!
 
Luni 15 august – Sinaia, Parcul Ghica, ora 19:00 ( aer liber)
Ansamblul Violoncellissimo
Condus de Marin Cazacu
De la Baroc la .... Rock!
 
Miercuri 17 august – Sinaia, Casino Sinaia, ora 19:00
Laureații concursului internațional George Enescu
Recital Valentin Șerban – vioară, Ștefan Cazacu – violoncel
Invitat Cătălin Răducanu – pian
Program: G. Enescu, L. van Beethoven, R. Schumann, E. Ysaÿe, Carmen Petra Basacopol
 
Joi 18 august      - Sinaia, Sala Casino, ora 19:00
Enescu forever!
Orchestra Română de Tineret
Dirijor Gabriel Bebeșelea
Solistă Suyoen Kim – vioară
Program: Johannes Brahms, George Enescu, Joseph Joachim
 
Vineri 19 august – Sinaia, Casa Memorială George Enescu, ora 17:00 ( aer liber!)
„Enescu la el acasă”
Ștefan Aprodu – vioară
Cătălin Răducanu – pian
Program: George Enescu, Franz Waxman
 
Duminică 21 august – Sinaia, Muzeul Sinaia, ora 19:00 ( aer liber)
Clasic, jazz and more.....
Soliștii Orchestrei Sinfonietta
 
Marți 23 august – Sinaia, Sala Casino, ora 19:00
Romanian Sinfonietta Orchestra
Dirijor și solist Alexander Sitkovetsky – vioară
Program: W. A. Mozart, L. Van Beethoven, P.I. Ceaikovski
 
Miercuri 24 august – Sinaia, Sala Casino, ora 19:00
Avanpremieră la concursul internațional “ George Enescu”
Izabela Ghergu – violoncel
Maria Marica - vioară
Gabriel Gîțan – pian
Program: George Enescu, Claude Debussy, Serghei Prokofiev, Henry Wieniawski
 
Joi 25 august – Sinaia, Sala Casino, ora 19:00
Ansamblul Musica Viva
Andreea Butnaru – pian, Adrian Florescu – vioară, Florin Mitrea – violoncel
Proiecție video, creație și regie Andrei Nicolescu
Program: L. Van Beethoven, George Enescu, Stan Golestan, Alin Chelărescu, N. Buicliu
 
Vineri 26 august – Sinaia, Casa memorială George Enescu, ora 17:00
Avanpremieră la concursul internațional “ George Enescu”
Constantin Borodin – violoncel
Daria Tudor – pian
Program: George Enescu, D. Șostakovici, Carl Davidov
 
Sâmbătă 27 august – Sinaia, Parcul Ghica, ora 19:00
De la clasic la divertisment!
Soliștii Orchestrei Române de Tineret
 
Luni 29 augustSinaia, Sala Casino, ora 19:00
Avanpremieră la concursul internațional “ George Enescu”
Eva Garet – pian
Program: Frédéric Chopin, Franz Liszt, George Enescu, E. Rautavaara
 
Vineri  2 septembrie Sinaia, Sala Casino, ora 19:00
Orchestra Națională de Tineret a  Franței
Dirijor Alexandre Bloch
Solistă Sarah Nemțanu – vioară
Program: Hector Berlioz, Edouard Lalo, Lili Boulanger, Maurice Ravel

UMOJA Party

UMOJA Party
Hai în lumea Umoja!
 
Dacă nu ai ajuns tu în Africa, aducem noi Africa la tine!
 
Hai sa descoperi cultura unui popor cu totul deosebit!
Vineri, 29 Iulie 2022
Ora 17:00
Boho Forest
Calea Codrului nr 7, Dragomiresti
Într-o locatie cu totul aparte, am pregatit pentru voi o serie de workshop-uri de dans, percutie, trese și chiar degustări din preparate africane, pentru a-ți crea experienta perfecta!
 
Seara de distracție va începe cu un show afro, 100% live ca mai apoi Dj John Bam și Dj Ayaba să intretină atmosfera pe aceleași ritmuri dansante.
Intrare: 50 lei + un pahar de vin din partea noastra 😉
 
Cost workshop:
Dans African cu Dorian Afro – Workshop + intrare party - 60 lei/pers maxim 25 persoane
Percutie cu Lolo - Workshop + intrare party – 100 lei/pers maxim 12 pers
Trese cu Eulodia
Vrei sa inveti cum se face? - Workshop + doua pachete de mese + intrare – 250 lei/pers
Vrei sa pleci cu o freza afro – 125 lei care includ si cele două pachete de meșe
 
Artisti
Dj John Bam
Dj Ayaba
Anlora
Lolo
Eyedeasformisery
Stephan B
Irina Bajan
 
Transport
->Afi Cotroceni -> 16:00, 19:00, 22:00
<-Boho Forest <- 00:30, 01:30, 02:30
 
Te poți înscrie la workshop la tel: 0742 735 806
Pentru rezervari: 0768 189 035
Rezerva transport: 0742 735 806
 
Parteneri: PopCola /  GrammaWines / Zense / Dorian Dance Afro /  Beautynbraids

Delta Bucureștiului va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie. Filmul documentar, al doilea al regizoarei cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013), spune, prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, povestea unui teren viran.

În anii ‘50-‘60, la Bucureşti, nişte deţinute politice dau naştere copiilor lor într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa centrală şi de est, transformată ulterior în Închisoarea Văcăreşti.
Astăzi, o vegetaţie sălbatică a pus stăpânire pe aceste locuri, formând un ecosistem întins pe câteva hectare cu specii protejate de plante și animale, un parc natural protejat.

„Delta Bucureștiului înseamnă cinci ani de filmare într-un loc în care am copilărit, un loc care a devenit un adevărat microcosmos urban, dar, mai presus de toate, pentru mine, acest proiect e despre întâlnirile extraordinare cu femei care au născut acolo, în pușcărie. 

M-am bucurat și m-am emoționat de diferitele reacții ale publicului internațional. Dar Delta Bucureștiului se adresează în primul rând spectatorilor din România. Este un film ancorat în istoria noastră recentă și în același timp un semn de întrebare aruncat spre viitor. Mă bucur că din luna Septembrie voi însoți prin toată țara filmul, voi avea ocazia de a răspunde la întrebări și de a purta un dialog cu un public cât mai larg.” spune Eva Pervolovici.

Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și a fost expus ulterior la MARe – Muzeul de Artă Recentă, iar spectatorii bucureșteni au avut ocazia să-l vadă într-o avanpremieră la Grădina cu filme, urmând ca din 23 septembrie să poată fi văzut și în cinematografe.
Delta Bucureștiului, scrie Victor Morozov pentru Films in Frame, „e o poveste urbană care traversează decenii, regimuri politice, regimuri de existență… E o lecție straubiană, în definitiv: dă locului timp să existe, dă spectatorului timp să înțeleagă că pe locul acela s-au petrecut transformări grave, iar apoi locul însuși va prinde să vorbească, chemând – ca într-o supraimpresiune istorică – tot trecutul, făcându-l complet străveziu pentru privirea noastră.”

Premiat în 2021 la Toronto International Women Film Festival - Cel mai bun documentar, Berlin Film Week - Cel mai bun scenariu și nominalizat la Ethocineca, Viena, pentru premiul de Excelență în Antropologie Vizuală, Delta Bucureștiului este o producţie Marmitafilms și Strada Film Internațional în co-producţie  cu Neyrac Films, realizată cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Centrului Național al Cinematografiei, La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France în parteneriat cu CNC, Societatea Română de Televiziune , La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, La SCAM și SACEM. Un proiect sprijinit de EAST EUROPEAN FORUM 2017.

Pe pagina de Instagram @deltabucurestiului spectatorii pot experimenta o călătorie vizuală în lumea filmului iar pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/deltabucurestiului pot afla mai multe detalii despre Delta Bucureștiului și echipa care a lucrat la realizarea sa.

Documentarul este distribuit în România de Strada Film Internațional și va putea fi văzut în cinematografele din țară din 23 septembrie. 

Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, IQ Ads, Smark, LiterNet, Cineghid, Munteanu Recomandă, AARC - All About Romanian Cinema, Radio România Cultural.

Cinci lungmetraje intră în competiția pentru Trofeul ANONIMUL XIX

Cinci lungmetraje de ficțiune și documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 8 - 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Selecția competiției de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.

Trofeul ANONIMUL va fi disputat de „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, „I’m So Sorry” (China), de Zhao Liang, „Mighty Flash” (Spania), de Ainhoa Rodríguez, „Talking About the Weather” (Germania), de Annika Pinske, și „Zuhal” (Turcia), de Nazlı Elif Durlu.
În „107 Mothers/ Cenzorka”, Peter Kerekes spune povestea bazată pe realitate a mamelor dintr-o închisoare pentru femei din Odesa (Ucraina). Lungmetrajul a câștigat, la Festivalul de la Veneția 2021, premiul secțiunii Orizzonti pentru cel mai bun scenariu și a fost inclus în competiția Zabaltegi-Tabakalera a Festivalului de la San Sebastián. 

Documentarul „I’m So Sorry” vorbește despre pericolul reprezentat de energia nucleară. Filmul, cu imagini de arhivă de la Cernobîl și Fukushima, a fost nominalizat pentru L'Œil d'or, premiul pentru documentar, la Festivalul de la Cannes 2021. El a făcut parte și din selecția festivalurilor de la Guangzhou și Busan.

Drama „Mighty Flash/ Destello bravío” relevă modul în care ne agățăm de tradiții patriarhale deși, într-o lume nouă, societatea trebuie să evolueze în mentalitate. Ficțiunea cu rădăcini în documentar are o distribuție ce reunește simple femei de diferite vârste, iar acțiunea are loc într-o localitate rurală suspendată în timp. Filmul a fost prezentat în festivalurile de la Malága și San Sebastián, unde a fost recompensat cu distincții speciale, iar Ainhoa Rodríguez a fost desemnată cel mai bun regizor la Vilnius IFF 2021.

„Talking About the Weather” este primul lungmetraj regizat de Annika Pinske și avut premiera la Berlinala de anul acesta, în secțiunea Panorama. Drama are în centru o femeie care încearcă să găsească echilibrul între carieră, relațiile de dragoste, viața de familie și libertatea proprie.
Zuhal este o femeie din clasa de mijloc, are o slujbă bună, o relație îndelungată și o casă frumoasă în Istanbul. Întreaga ei existență obișnuită se schimbă după ce într-o noapte aude mieunatul unei pisici. Intenționat își evita vecinii, însă acum se vede nevoită să comunice cu ei. Cu umor negru și personaje dinamice, lungmetrajul „Zuhal” este primul regizat de Nazlı Elif Durlu.

Câștigătorul Trofeului ANONIMUL va fi ales prin vot de publicul festivalului. Premiul, în valoare de 3.000 de euro, este oferit de OTP Bank. 

Programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, anunțate în luna iunie, dar și proiecții în afara concursului. Toate proiecțiile vor fi însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 
 
Mai multe detalii despre festival vor fi anunțate pe http://www.festival-anonimul.ro/
Ne puteţi urmări pe:
Website | Facebook | Instagram
***
OTP BANK  prezintă ediția a 19-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.
Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Tulcea, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.
Partener principal: Birra Moretti
Parteneri: Groupama, IT Bright Solutions
Cu sprijinul: Green Village, Green Dolphin Camping, Navrom Delta, Gebrüder Weiss, iCover, Evergreen Concept, Film Festival, Domeniile Averesti, Coca-Cola, Costa Coffee, The Famous Grouse, Eventbook.ro
Văzut de Radio Guerrilla

Festivalul „Printre maguri”: 29-31 iulie

Festivalul „Printre măguri” a debutat ca o întâlnire între prieteni, dar prietenii s-au înmulțit de la an la an, astfel că la această a opta ediție, organizatorii oferă un program artistic diversificat, posibilitate de campare, drumeții și sporturi felurite.
 
În satul Măgureni, județul Prahova (în apropiere de Băicoi), se adună an de an iubitori de muzică și socializare, pasionați de ciclism și drumeții, oameni prietenoși dornici să petreacă timp împreună, în natură.
 
Festivalul are loc într-o poiană, situată între măguri (dealuri tăiate de ape), pe malul pârâului Prahovița. Este un loc binecuvântat, cu peisaje care bucură ochii, un colț de natură verde, în care se inserează discret flori în culori diverse.
 
La „Printre măguri” se organizează drumeții, trasee pentru bicicliști, vizite la obiective turistice și istorice din zonă, dar atât spațiul, cât și compania, sunt atât de plăcute, încât nimeni nu se poate plictisi, chiar dacă alege se își petreacă timpul în tabără.
 
Sunt invitați meșteri populari și artiști locali, care realizează expoziții în natură.
 
Spațiul este amenajat pentru camping și rulote. În centru se află zona de concerte și socializare, cu mese, bănci și, mai ales, baloți de paie.
 
Anul acesta programul artistic include folk, pop rock și rock.
 
Vineri, 29 iulie
Sarmalele Reci – Un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor, cu versuri scrise cu artă şi forţă în limba română, trupa se află la maturitatea artistică. Sarmalele Reci fac haz de necaz în ţara lucrurilor bine făcute şi neterminate sau abordează cu melodii lirice, pline de sensibilitate. De la „Țara te vrea prost”, la „Dacă n-ai fi tu”, pînă la „Șpriț de vară”, Zoltan Andras și colegii lui vor cânta piese fredonate de generațiile care i-au însoțit în cei 29 de ani de carieră.
 
trupa Spam – Cosmin Vaman a înființat în 2014 trupa Spam. A rezultat un proiect original cu muzică bună și versuri inteligente, care face dragoste din orice (parafrazând titlul unuia dintre albumele lansate). Încadrându-se în segmentul pop rock, Spam abordează un stil muzical pozitiv, cu versuri cu substrat, care tratează cu umor teme actuale.
 
Folk, Frate! – o trupă veselă, cu băieți veseli și veșnic puși pe șotii, Mysha, Teddy, Johnnie și Seba. La concertele lor nimeni nu poate să stea jos. Au în spate 14 ani de scenă, sute de concerte și întâlniri între prieteni. Folk, Frate! a lansat anul acesta cel de-al doilea album, „Insula”. „Dacă ne-ar întreba cineva ce am lua cu noi pe o insulă pustie, am lua muzica noastră, un rând (câteva rânduri) de shoturi și pe voi, pentru că insula noastră nu e niciodată pustie când vă avem alături.”
 
Ovidiu Mihăilescu – un compozitor prolific, Ovidiu Mihăilescu face poezie prin muzica și textele sale, dar nu se consideră poet. „Poezie este atunci când reușești să spui ceva esențial despre om, despre viață, despre lucrurile importante care ne marchează”, crede el. A creat cântece pe versuri ale poeților pe care îi admiră, dar și un univers propriu, populat de personaje memorabile – „Cowboyul Nelu”, „Tamara”, „Pierde vară”.
 
Marius Matache – un om multitalentat (om de știință, blogger, pedagog, implicat în acte de caritate), Marius Matache cântă de 18 ani, o muzică caldă ca inima lui. El consideră că muzica este liantul care unește oamenii și își demonstează teza cu fiecare concert.
A susținut recitaluri în majoritatea festivaluriurilor de muzică folk din țară, în evenimente culturale de amploare, dar și prin spectacole și turnee individuale. În 2010 a compus un imn pentru naționala de rugby a României, care încă se difuzează pe stadionul Arcul de Triumf la meciuri. Discografie: „Hoinar prin Piața Matache”, „Alchimie”, „Ninsorium”.
 
Sâmbătă, 30 iulie
Taxi – una dintre cele mai iubite trupe pop rock din România vine cu hiturile care au încântat generații, dar și cu piese noi. Taxi s-a reinventat permanent, oferind nu simple concerte, ci adevărate spectacole. Prin cântecele pe care le creează, Dan Teodorescu își exprimă crezurile, emoțiile și varietatea preocupărilor: de la mesaje sociale („Criogenia salvează România”, „Aici sunt banii dumneavoastră”, „Oamenii politici”, „Ca ei”), până la balade cântate de generații întregi („Jumătatea mea”, „Mi-e dor şi doare”, „Stelele care cad”, „Cele două cuvinte” „Supradoză de dor”, „Inima mea de 16 ani”), trecând prin zona inerentelor probleme de cuplu („Karma, zenu’ și feng shuiu’”, „O să-mi las burtă pentru tine”, „Non-stop”).
Fie că e vorba despre viață socială și politică, fie că e vorba despre dragoste, abordarea Taxi este întotdeauna originală.
 
Daniel Iancu – un cantautor care jonglează cu ușurință cu umorul și ironia, dar poate să devină și un mare romantic. Cu o carieră solidă ce acoperă decenii, multipremiatul Daniel Iancu seduce publicul prin spontaneitatea discursului, dialogul deschis și sinceritatea debordantă. „Vine valu’ îmi ia calu’”, „Mi s-a ars becul în baie” sau „Muriți-ar capra” fac deliciul publicului la fiecare cântare. „Mii de smaralde” vindecă suflete.
 
Eugen Avram - La prima ediţie de festival-concurs „Om Bun” a mers să se înscrie în competiţie, însă organizatorii l-au respins în concurs pentru el merita un recital. De atunci a început cariera muzicală a lui Eugen Avram, incluzând constant recitaluri în cadrul festivalui, concerte și turnee în întreaga țară. Eugen Avram este unul dintre promotorii folkului românesc, inițiind numeroase proiecte și grupări, susținându-și în permanență colegii și dezvoltându-se artistic neîncetat. „Îmi doresc ca publicului să îi fie la fel de dor de noi, precum ne e nouă dor de el.”
 
Duminică, 31 iulie
Mircea Vintilă & Vali Vătuiu – Lordul folkului românesc întâlnește un percuționist de top. Ce poate să rezulte de aici? Un recital de excepție. Este momentul care încheie festivalul, un concert pentru toate generațiile, în care prietenia și bucuria se iau de mână și toată lumea cântă „Miruna”, „Hanul lui Manuc”, „Lăptăria lui Enache”, „Strada Popa Nan”, pregătindu-se pentru întoarcerea la viața de oraș, până la revederea de la anul.
 
Biletele sunt disponibile prin rețeaua iabilet.ro: https://www.iabilet.ro/bilete-printre-maguri-8-76043/
 
Pagina oficială: https://www.facebook.com/Printremaguri

Progamul Ideo Ideis #17: Șapte zile de festival cu teatru, film, muzică și POV:ești

Pentru 10 trupe de liceeni din toată țara, Ideo Ideis înseamnă o săptămână de explorări și (re)descoperiri prin teatru și arte alăturate, sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu. Pentru membrii comunității din Alexandria, evenimentul (re)creează contextul întâlnirilor cu artiștii invitați în orașul lor între 15 și 21 august. Cu un program complex și divers, ediția cu numărul #17 le va oferi tuturor șansa de a se (re)uni în același spațiu, pentru a se bucura împreună de experiențele artistice gândite să inspire publicul de toate vârstele: spectacole de teatru profesionist, proiecții ale celor mai premiate filme românești din ultimul an, discuții cu actori și regizori și activități pentru copii.

Mai multe detalii despre experiențele pregătite de organizatorii festivalului cu ocazia (re)venirii în Alexandria, vor fi disponibile în curând pe https://www.ideoideis.ro/festivalul.

La Ideo Ideis #17, Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria va fi locul de întâlnire al pasionaților de povești spuse-n scenă. Aici, serile de festival vor oferi publicului ocazia să descopere cinci spectacole de teatru profesionist și tot atâtea viziuni unice asupra unor teme relevante pentru societatea contemporană. Luni, pe 15 august, de la ora 20:00, explorăm universul absurd al succesului online și urmărim sacrificiile pe care tinerii le fac pentru a deveni influenceri la Sara/Mara, o producție Apollo 111, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, cu Ioana Bugarin, Mădălina Stoica, Alexandru Ion, Ramona Niculae și Carol Ionescu.

8 tați, producția care i-a adus regizoarei Irisz Kovacs o nominalizare la Premiile UNITER, la secțiunea Debut, a cucerit deja publicul Teatrului de Stat din Constanța cu povestea unei adolescente care parcurge toate etapele maturizării fără să-l aibă pe tatăl sau alături. Marți, de la ora 20:30, spectacolul îi va readuce la Alexandria  pe Theodor Șoptelea, și Florin Aioane – doi dintre alumnii Ideo Ideis, care vor (re)peta experiența de festival, de data aceasta în calitate de actori profesioniști.

La rândul lor, Oana Jipa și Ionuț Vlad Popescu, participanți la edițiile anterioare, pe vremea când erau încă liceeni, se întorc la această ediție în Efecte secundare. O producție unteatru despre modificările chimice care se produc în organismul nostru atunci când ne îndrăgostim, spectacolul poartă semnătura lui Vlad Bălan, participant la ediția din 2013 a festivalului, și i-a adus Oanei Jipa Premiul UNITER pentru Debut în 2022. La Ideo Ideis se va vedea miercuri, pe 17 august, de la ora 20:00.

O inițiativă ce își propune să devină tradiție pentru festivalul de teatru tânăr, seria de spectacole comunitare prezentate la Ideo Ideis aduce în scenă poveștile orașului, cu ajutorul unui mix de actori profesioniști și neprofesioniști din Alexandria. Anul acesta, propunerea festivalului este Am făcut ce s-a putut, o producție regizată de Matei Lucaci-Grunberg, pe care publicul este invitat să o descopere în premieră vineri, de la ora 20:30.

Un concept care a făcut înconjurul lumii, Iepurele alb, iepurele roșu este un exercițiu de improvizație nonconformist și o adevărată provocare artistică, la care Șerban Pavlu a acceptat să participe sâmbătă, pe 20 august, de la ora 20:30. Pe o scenă fără decor - fără repetiții și fără să fi citit textul în prealabil, actorul va oferi tuturor celor prezenți o experiență de vizionare care nu se va mai repeta niciodată.

Pentru iubitorii de film, Ideo Ideis a pregătit o selecție de 6 titluri noi și foarte apreciate, semnate de regizori români invitați  la Alexandria în perioada festivalului. Proiecțiile din programul Cinemateca târzie vor avea loc în Parcul Vedea, acolo unde pe timp de zi, copiii vor avea parte de un program al lor, cu spectacole și activități creative pentru întreaga familie.   

Mai multe detalii despre spectacolele și proiecțiile incluse în programul Ideo Ideis #17, precum și informații despre bilete și rezervări, vor fi disponibile în curând.
 
 

Festivalul Cinemascop ajunge la a cincea ediție!

Grădina de vară din Eforie Sud continuă să găzduiască festivalul Cinemascop, care se desfășoară deja de cinci ani în prima săptămână din august. Un eveniment așteptat cu entuziasm de vizitatorii fideli, festivalul revine cu proiecții de film, ateliere pentru copii și alte surprize, între 1-7 august 2022.


Ce facem anul acesta la Cinemascop? Ca de obicei, proiecțiile de filme europene continuă în fiecare seară, de la ora 21:00. Filmele sunt oferite de membrii EUNIC România, clusterul de institute culturale europene, co-organizator al festivalului.

🎞️ 1.08 / 21:00
Șarlatanul (r. Agnieszka Holland, Polonia, Cehia, Irlanda, Slovacia, 2020, 118 min), de la Institutul Polonez
🎞️ 2.08 / 21:00
Berliner (r. Marian Crișan, România, 2020, 93 min), de la Institutul Cultural Român
🎞️ 3.08 / 21:00
Băiatul trebuie să iasă la aer (r. Caroline Link, Germania, 2018, 100 min), de la Goethe-Institut București
🎞️ 4.08 / 21:00
Toată lumea pe punte (r. Guillaume Brac, Franța, 2020, 95 min), de la Institutul Francez
🎞️ 5.08 / 21:00
Fortăreața (r. Yurii Kovaliov, Ucraina, 2017, 100 min), de la Film UA Group
🎞️ 6.08 / 21:00
Britt-Marie a fost aici (r. Tuva Novotny, Suedia, 2019, 94 min), de la Ambasada Suediei
🎞️ 7.08 / 21:00
Havel (r. Slávek Horák, Cehia, 2020, 105 min), de la Centrul Ceh

Tot în weekend, pe 6 august, de la ora 19:30, puteți vedea un spectacol de teatru comunitar. Centrul Educațional de Arte Performative CEVA vine în grădina de vară cu „Ia mai zi ceva!”. Acesta a pornit ca un demers de cercetare a ceea ce reprezintă arta pentru grupul de adolescenți care alcătuiesc trupa CEVA, dar și pentru comunitatea căreia îi aparțin.

Spațiul se deschide în fiecare zi de la ora 18:00, când încep și atelierele de creație pentru copii. Anul acesta, cei mici vor desena, picta și realiza colaje, cu ajutorul materialelor oferite de Koh-I-Noor Hardtmuth România, parteneri ai festivalului încă de la prima ediție. Între timp, vizitatorii ce nu participă la ateliere pot vedea trei expoziții aflate în incinta grădinii pe tot parcursul verii, prin intermediul proiectului Eforie Colorat. O expoziție de artă contemporană de la E T A J On Wheels, o expoziție de design de la Ambasada Suediei și una de fotografie de la Institutul Polonez. Pe lângă toate acestea, grădina de vară mai pune la dispoziția celor care îi trec pragul o zonă de joacă, o bibliotecă pop-up și o zonă de bar.

Intrarea este liberă pe toată perioada festivalului. La proiecțiile de film, locurile se ocupă în ordinea venirii. Proiectul este organizat de Centrul Ceh București și EUNIC România, împreună cu Asociația Forumul Artelor Vizuale, Eforie Colorat, Primăria Orașului Eforie și RADEF RomâniaFilm. Mai multe despre program și festival găsiți pe paginile de Facebook și Instragam.

Eveniment Facebook aici

EYEDROPS • Backyard Season 2022 - 3 august

Miercuri, 03.08.2022
Open doors: 19:00. Live: 20:00
Expirat, Halele Carol
🎟 Biletele sunt disponibile prin iaBilet.ro aici:
➡ https://www.iabilet.ro/site/event/77531/
⭕ Acces general: prețul unui bilet este de 50 lei.
⭕ Cei intre 18-23 ani beneficiază de 50% discount la biletele cumpărate at the door.
📣 Abonament August (permite accesul la 2 concerte Backyard Season 2022 din luna Iulie: EYEDROPS (03.08), Vița de Vie (10.08): 100 lei.

Backyard Season este seria anuală de concerte pe timp de vară ce-ți aduce pe scenă cei mai cunoscuți artiști ai scenei indie-alternative din țară. Sezonul cu numărul 7 din București se va desfășura la Expirat, Halele Carol, cum probabil deja te-ai obișnuit în ultimii ani.
Artwork: Mircea Popescu

EYEDROPS și-a început povestea în 2012, cu piese în limba Engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, trupa și-a consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau "Mai Stai".
Concertele EYEDROPS au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie, iar discursul băieților este caracterizat de o surprinzătoare și simplă sinceritate. Temele abordate în cântecele EYEDROPS sunt cu precădere de natura socială și spirituală, cu un puternic accent pe tema renunțării la frică, în toate formele ei.

Pe 24 aprilie 2017, EYEDROPS au lansat primul lor album, intitulat „PREZENT”. Imediat după aceasta, trupa a lansat un nou concept de concert: Silent Concert – o premieră totală, un concept ce presupune un alt mod de a asimila experiența live și de a relaționa cu publicul. Cu această ocazie, în noiembrie 2017, formația Eyedrops a susținut un discurs în cadrul TEDx Sibiu, prezentându-și astfel noul concept.

În 2019, trupa EYEDROPS a anunțat începerea celui de-al doilea album - Albumul Fără Sfârșit - care va fi un lung șir de piese lansate pe măsură ce sunt compuse, și care se va întinde pe întreaga existrență a trupei.

Cea mai nouă dintre piesele EYEDROPS se intitulează Altundeva, ea fiind cea de-a șasea din cadrul Albumului Fără Sfârșit.
---
Chiar dacă restricțiile s-au ridicat, vom trăi în continuare cu COVID-19, așa că ai grijă de tine și de cei din jur! Noi îți recomandăm să porți în continuare masca de protecție în interior și în zonele aglomerate.
Copiii sub 12 ani au acces gratuit atât timp cât sunt însoțiți de un adult plătitor de bilet.