Astazi debuteaza al noualea Ro-IFF



Astăzi (luni, 30 septembrie) începe a noua ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), sub sloganul „Festival de film cu guget mic şi filme mari”. Evenimentul anual dedicat cinefililor are loc până duminică, 6 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21). În fiecare zi a festivalului, spectatorii pot participa la o tombolă cu premii atractive, folosindu-se de biletele lor de intrare (tarif unic: 5 lei). Asta pentru că la Ro-IFF întotdeauna te uiţi şi câştigi.
 
Filmul de deschidere, prezentat în această seară de la ora 20:00, în cadrul secţiunii Panorama, este Minunea de la Berna (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern), cel mai mare succes al cinematografiei germane din anul 2003, semnat de cunoscutul regizor german Sönke Wortmann.
 
Însă programul primei zile a festivalului începe de la ora 11:00, cu competiţia de scurtmetraje. Iată filmele scurte selecţionate anul acesta la Ro-IFF, majoritatea cu multe selecţii şi premii la activ:
 
ALLAH E MARE / ALLAH IS GREAT (India-Italia, 2012)
Regia: Andrea Iannetta
Frank Asmas, un inginer danez, pleacă de la o fermă eoliană, situată într-un sat indian izolat. Trebuie să ajungă la Nairobi, pentru a participa la o conferinţă importantă. Salim, un taximetrist local, este cel care îl va duce la aeroport. Călătoria lor se va dovedi a fi una plină de ghinioane, căci ei fac parte din lumi total opuse.
 
COMEMORARE / COMMEMORATION (Ucraina, 2012)
Regia: Iryna Tsilyk
Este întotdeauna dureros şi dificil să vinzi casa familei... Eroina se întoarce la gospodăria ţărănească pentru a încheia vânzarea casei bunicului. Şi, brusc, ea găseşte unele răspunsuri la propriile întrebări existenţiale, în locul copilăriei sale.
 
ANA (Republica Moldova, 2012)
Regia: Natalia Saufert
Doi prieteni pun un pariu cum că Valera nu va mulge capra Anei. Noaptea se îmbată şi intră în curtea Anei. Ana încearcă să-i oprească şi devine victima lor.
 
FETELE CARE FUMEAZĂ / GIRLS WHO SMOKE (SUA, 2012)
Regia: Tawny Foskett
Filmul este o adaptare după o poveste adevărată, transmisă la radio, la emisiunea “This American Life”. E povestea a două femei, ambele având atât iubiţi, cât şi obiceiuri nocive, care ajung să interacţioneze împărţind un pachet de ţigări.
 
NU SUNTEM SCLAVI / WE ARE NOT SLAVES (Rusia, 2012)
Regia: Aynur Askarov
Povestea unui băieţel în timpul asediului oraşului Leningrad din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 
 
PERICULOS DE APROAPE / DANGEROUSLY CLOSE (Bulgaria, 2013)
Regia: Lyubo Yonchev
La început, par o familie obişnuită. Însă ceva nu este în regulă. În fiecare noapte, femeia are un coşmar cu mulţi şerpi.
 
POVESTEA LUI M / THE STORY OF M (Rusia, 2012)
Regia: Anna Arlanova
Zâmbetul lui Marilyn, mersul lui Marilyn, manierele lui Marilyn... Până şi rochia seamănă cu cea a lui Marilyn. O întâlnire accidentală într-un magazin de haine la mâna a doua, şi cruda realitate este pe cale să distrugă lumea viselor.
 
EXPLORAREA RESTRÂNGERII / EXPLORATION OF CONFINEMENT (Rusia, 2013)
Regia: Marusya Syroechkovskaya
Există viaţă după ce te-ai blocat într-un tobogan de gunoi? Cât timp ai fi în stare să trăieşti cu un picior blocat într-o găleată? Sau cu capul blocat într-o helancă? Şi cum ar fi să-ti placă?...
 
DUPĂ ACEEA / AFTER WARDS (Rusia, 2013)
Regia: Yulia Novich
O femeie care lucrează ca ofiţer de impozite este implicată într-un accident de maşină. După accident viaţa i se va schimba – un basm îşi va face loc în existenţa ei.
 
OCOLIRE / DETOUR (Rusia, 2013)
Regia: Vitaly Kurapov
Filmul face aluzie la poveştile populare ruseşti, în care eroul este condus pe căi interioare către biruinţa asupra greutăţilor (sau, altfel spus, asupra lui însuşi). În film, cei doi tineri şoferi se întâlnesc pe drum şi se opresc într-un orăşel pentru o gustare. La cotitură, kikimorele şi goblinul lemnului îi aşteaptă, iar pentru a scăpa, ei trebuie să înţeleagă sensul eliberării.
 
F5 (Rusia, 2012)
Regia: Timofey Zhalnin
Cu: Driya Barabanova, Karpov Bladimir
Kate şi Galya sunt studente la Institutul de Cultură Chelyabinsk. Ele sunt trimise la un festival internaţional de coregrafie. Fetele sunt convinse că dansul lor modern va impresiona juriul şi audienţa. Asta ar însemna că ele vor câştiga şi un turneu, şi lumea bună a artei...
 
CALUL ALB / THE WHITE HORSE (Rusia, 2013)
Regia: Sergey Soloviev
1 ianuarie 1986. Afganistan. Maşina soldaţilor sovietici este prinsă într-o ambuscadă de către mujahedini. Eroul moare, nu înainte de a coborî în trecut, retrăind evenimentele vieţii sale.
 
NOAPTE BUNĂ / GOOD NIGHT (Marea Britanie-Olanda, 2012) – film inclus în programul ÉCU on Tour
Regia: Muriel D’Ansembourg
Două tinere se trezesc împinse dincolo de limită pe străzile Londrei, când graniţa dintre joacă inocentă şi seducţie periculoasă începe să devină neclară.
 
Tot astăzi, dar de la ora 18:00, debutează o altă secţiune tradiţională a Ro-IFF, Alternative. Iată cele trei lungmetraje selecţionate anul acesta în cadrul secţiunii:
 
DESPRE EL / ABOUT HIM
Luni, 30 septembrie, ora 18:00
Rusia, 2012 / Dramă                                                                                     
R: Vyacheslav Krishtofovich
Cu: Sergej Zhigunov, Elena Baraz
Pentru personaje, viaţa pregăteşte un test tragic – un test al iubirii, loialităţii şi onoarei. Fiecare dintre ele trebuie să facă nişte alegeri dificile, câteodată sacrificându-şi propria viaţă pentru fericirea persoanelor iubite. Moscova. După moartea soţiei sale, producătorul Dennis pleacă în căutarea tatălui fiicei sale adoptive – un tânăr preot, Alexis, despre care se spune că trăieşte la mănăstire. Alex, care o dată a făcut un jurământ al tăcerii, decide să-l rupă de dragul iubitei sale fiice.
 
EU, SCLAVUL / I, A SLAVE
Marţi, 1 octombrie, ora 15:00
Marea Britanie, 2013 / Dramă, thriller
R: Suj Ahmed
Cu: Perdita Lawton, Grahame Edwards, William Ashbey
O tânără este răpită şi tinută ostatică de către doi bărbaţi, într-o casă cu etaje retrase dintr-un cartier aglomerat al Londrei. Încetul cu încetul, ea este obligată să-şi accepte captivitatea, prin ameninţări cu moartea direcţionate către băieţelul său şi a unei misterioase, atotvăzătoare „reţele”, ce va căuta răzbunare în cazul în care, vreodată, ea va denunţa cele întâmplate. Acestă situaţie va da naştere unor complicate relaţii interumane între femeie şi răpitori, ducând la un final exploziv în această întunecată şi tulburătoare dramă.
 
TAXĂ DE SALVARE / RESCUE FEE
Miercuri, 2 octombrie, ora 16:00
Rusia, 2012 / Comedie
R: Georgy Soldatov
Cu: Dmitry Voronin, Uliy Laticheva
Un tânăr cu o moralitate îndoielnică începe munca ca stagiar la o staţie de salvamont, pentru a scrie un articol de presă. El crede că acesta este modul perfect de distracţie. Asta până când primeşte primul apel de urgenţă.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor din întreaga lume (Woman in Cinema).
 
Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: ÉCU – The European Independent Film Festival, Beautik Haute Parfumerie, Zizin, Cramele Recaş, Silva, Kfea.ro, Active Rent a Car, DHL. Festivalul Ro-IFF este recomandat de PORT.ro.

0 comentarii: