Astazi incepe Ro-IFF 2014
A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF) se va desfăşura în acest an în două etape: între 21 şi 31 august în locaţiile Amfiteatru-La Pescărie şi la Sandalandala, în Vama Veche, şi între 21-28 noiembrie în Bucureşti.
Anul acesta secţiunea „Focus” este adresată Ucrainei, ţară profund marcată de evenimentele din ultima perioadă. Cinematografia din Ucraina este în plină dezvoltare. Din păcate, situaţia politică poate stopa afirmarea internaţională de care trebuie să se bucure filmele din această ţară. În ciuda unor importante producţii, cinema-ul ukrainian a fost caracterizat de multe ori de „lupta” dintre influenţele cinematografice europene şi sovietice.
Ro-IFF va prezenta patru filme din „noul cinema ucrainean” în prezenţa invitaţilor: Anna Palenchuk (producător EST-ALGIA/ Eastalgia), Olga Zhurzhenko (producător JUCĂTOR/Gaamer), Akhtem Seitablaev (regizor şi actor HAYTARMA, ISTORIA UNEI NAŢIUNI/ Haytarma), Serhiy Stetsenko (director de imagine JACHETA VERDE/ Green Jacket, fiind şi cel care a semnat imaginea documentarului „Maidan”, în regia lui Serghei Loznitsa).
EST-ALGIA / ІСТАЛЬГІЯ / EASTALGIA
2012 / 92 min / U raina-Germania- Serbia
Regia: Daria Onyshchenko
Cu: Nina Nizheradze, Ivan Dobronravov, Karl Markovics,Vuk Kostic
Trei oraşe. Trei poveşti de iubire. Într-o noapte în Europa, Ruslana, o femeie de vârstă mijlocie, o emigrantă din Ucraina, şi Vladan, un fost boxer din Serbia, sunt îndepărtaţi de societatea germană din cauza barierelor de limbă. Cei doi au o legătură şi cultura slavă şi chiar proprii copii care mai trăiesc în Ucraina şi, respectiv, Serbia. Ce-i face să stea acolo?
Daria Onyshchenko s-a născut în 1983 în Kiev, Ucraina. A absolvit Universitatea din Kiev. În timpul studiilor a lucrat ca actriţă şi ca ziarist pentru mai multe ziare. În 2004 a obţinut o bursă la Teatrul Shakespeare din Bremen. În 2005 şi-a început studiile la München, la Universitatea de Televiziune şi Film, pe care a absolvit-o în 2011. „EST-ALGIA” este debutul său regizoral. Daria este şi coscenarist.
Festivaluri: Hofer Filmtage 2012; Molodist International Kiev 2012; Bratislava 2012; Tallinn Black Nights Film Festival 2012; Vilnius international Film Festival 2013; Filmfestival goEast 2013 etc.
JUCĂTOR / ГAMEР (Gamer) / Gameer
2011 / 92 min / Ucraina
Regia: Oleg Sentsov
Cu: Vladislav Zhuk, Alexander Fedorov, Janna Buruk, Jury Savienok
Într-un mic oraş trăieşte Koss, mare jucător pe calculator. Chiuleşte de la şcoală, se ceartă mereu cu mama lui, e iubit de fani, se antrenează şi vrea să fie cel mai bun. Merge la Campionatul mondial şi primeşte premiul doi. Koss se întoarce acasă ca un erou, dar oare este exact aşa cum şi-a închipuit?
Oleg Sentsov s-a născut în Simferopol, Ucraina, în 1976. A studiat Universitatea Economică din Kiev. A lucrat in business, după care s-a întors spre cinematografie. A regizat două scurtmetraje educaţionale după poveşti clasice. Au fost filme de student... În 2009, împreună cu câţiva prieteni, Sentsov începe filmările la „Gaamer”, primul său lungmetraj, bazat pe un scenariu propriu. În data de 11 mai 2014, ofiţeri ai Securităţii din Rusia (FSB) au mers acasă la regizorul Oleg Sentsov, în Crimeea, la Simferopol, acolo unde trăieşte împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi. A fost arestat în faţa familiei şi dus în Rusia, într-o închisoare de maximă securitate, probabil la Moscova. Dupa trei săptămâni de detenţie, perioadă în care nimeni nu a ştiut nimic de el, autorităţile ruse l-au acuzat de participare la un grup terorist şi de acţiuni teroriste... Ar fi plănuit punerea de bombe la două monumente dedicate celui de-al doilea război mondial şi incendierea mai multor clădiri, acuzaţie pentru care ar putea primi 20 de ani de detenţie.
Festivaluri: Rotterdam IFF 2011, “Spirit of Fire” IFF – Premiul Criticii ; Odessa IFF 2012 – Premiul FIPRESCI.
HAYTARMA, ISTORIA UNEI NAŢIUNI / XAЙТAРMA /Haytarma, history of a nation /
2013 / 89 min / Ucraina
Regia: Akhtem Seitablaev
Cu: Akhtem Seitablaev, Aleksei Gorbunov, Dinara Avaz, Yuriy Tsurilo
O poveste bazată pe o tragică dată din istoria tătarilor din Crimeea, 18 mai 1944. În această zi, Stalin a ordonat deportarea tătarilor. Personajul principal al filmului, Ahmetan Sultan, pilot şi de două ori decorat Erou al Uniunii Sovietice, se întoarce în oraşul său natal, Alupka, unde este este martor la deportare.
Akhtem Seitablev s-a născut în Uzbekistan în 1972. În 1999 a terminat Universitatea de Teatru, Cinema şi Televiziune din Kiev (Nation Karpenko-Kary), la secţia de Regie şi Artă Teatrală. Între anii 2001 şi 2007 a regizat “Champions of the Gateway”, „Autumn Care”, „mini-seria Autumn Flowers”, „Operation Che Guevara”, si „Happiness Factory”.
Festivaluri: Antalya Golden Orange Film Festival 2013; Kimera IFF – Premiul pentru Cel mai bun film şi Premiul pentru Cel mai bun regizor; Kazan IFF 2014 – premiul Nika pentru Cel mai bun film din CIS şi Statele Baltice.
JACHETA VERDE / Zelena Kofta/ The Green Jacket
2013 / 104 min / Ucraina
Regia: Volodymyr Tykhyy
Cu: Lesya Kalynska, Yuriy Odynokyy, Oleksandra Petko
O fată în vârstă de 14 ani iese împreună cu fratele ei mai mic la plimbare. În timp ce aceasta flirtează cu cineva, fratele ei dispare. O lună mai târziu, din întâmplare, fata îl cunoaşte pe străinul cu care fratele ei a fost văzut înainte ca acesta să dispară. Convinsă că acesta este vinovat de dispariţia fratelui ei, ea îl acuză, însă suspectul, având un alibi şi diverse legături, scapă nepedepsit. Simţul de vinovăţie şi neputinţă o împinge pe tânara fată să acţioneze necugetat şi să îşi caute singură dreptatea.
Volodymyr Tykhyy s-a născut în anul 1970. În 1933 începe să regizeze reclame de televiziune, iar până la finalul anilor ’90 regizează câteva scurtmetraje. Cu ‘’Mermaid’’ („Sirena’’) a participat la mai mult de 80 de festivaluri internaţionale. Regizează seriale TV, scurtmetraje, ca şi mini-serii TV, până când, în anul 2000, debutează cu lungmetrajul ‘’Car Washers’’, premiera având loc în cadrul Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary.
Festivaluri: Varşovia IFF 2013 – Nominalizare la Marele Premiu.
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).
Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucraenian Oleg Sentsov reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) şi nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuieşte, de către Rusia. Oleg se consideră cetăţean al Ucrainiei. Ro-IFF roagă pe toţi cei care doresc să ajute, să facă donaţii (informaţii pe www.ro-iff.ro), astfel încât, împreună să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copiii îşi aşteaptă tatăl acasă.
Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: ÉCU – The European Independent Film Festival, Beautik Haute Parfumerie, Zizin, Cramele Recaş, Silva, Kfea.ro, Active Rent a Car, DHL. Festivalul Ro-IFF este recomandat de Prima TV şi Kiss FM.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu