Dezbatere Cinepolitica pe tema terorismului și migrației în Europa
Două dintre cele mai arzătoare subiecte ale momentului, terorismul și migrația în Europa, vor fi dezbătute în cadrul singurului festival de film politic din România, Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, București, Cinema Elvira Popescu).
Sâmbata, 16 aprilie, dupa proiectia filmului Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief) - care povestea unui jurnalist independent ce decide sa investigheze fenomenul aderarii tinerilor musulmani din Franta la grupari islamiste extremiste infiltrându-se într-o celula jihadista -, va avea loc o dezbatere interactiva pe tema terorismului si migratiei în Europa. Vor participa: jurnalistul Liviu Mihaiu, Dumitru Bor?un, doctor în filosofie si conferentiar la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (SNSPA) si istoricul Adrian Niculescu.
O proiectie speciala îsi face loc în programul Cinepolitica duminica, 17 aprilie, de la ora 16.00: Supravietuire sau serviciu public? Mikó Imre si Securitatea (r. Domokos János, Ungaria/România, 2015). Documentarul vorbeste despre adaptare, acomodare, convietuirea cu sistemul. În centrul filmului se afla Mikó Imre, un om de o calitate extraordinara. Între 1940 si 1944, Mikó a fost parlamentar. În 1944 a fost dus în lagarul sovietic ca prizonier de razboi, iar acolo a devenit activist antifascist. A fost reabilitat politic si social abia în 1970, când a devenit redactor al Editurii Kriterion. A fost considerat întotdeauna o personalitate de seama, unul din liderii de opinie ai comunitatii maghiare din Transilvania. De ce a început sa fie informator? Este posibil ca, în spatele colaborarii sale sa se fi aflat nu doar strategia proprie de viata, ci si intentia de a exercita o influenta din punct de vedere politic? Filmul ridica întrebari, iar raspunsurile protagonistilor sunt diferite.
Gala de închidere a Festivalului International de Film Cinepolitica va avea loc duminica seara, începând cu ora 20.30, când vor fi anuntati câstigatorii competiriei. Juriul celei de-a cincea editii a Cinepolitica este compus din: Stelian Tanase (scriitor, jurnalist si analist politic), Vintila Mihailescu (antropolog, profesor universitar si seful Catedrei de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice) si Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator si politician). Trofeul Cinepolitica va fi oferit de catre Institutul Cultural Român.
Copilaria unui lider/ The Childhood of a Leader, debutul ca regizor al actorului Brady Corbet, cu Robert Pattinson (Water for Elephants, Maps to the Stars), Bérénice Bejo (The Artist) si Stacy Martin (Nymphomaniac), va închide cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film Cinepolitica. Un subiect taios, nasterea fascismului în Europa, genereaza de data aceasta un film care este orice numai clasic nu. O familie americana se stabileste în Franta la sfârsitul Primului Razboi Mondial, cu ocazia implicarii tatalui, un important diplomat, în negocierile de pace apartinând Tratatului de la Versailles. Sotia sa, o crestina devotata si practicanta, se lupta din greu cu izbucnirile de furie si crizele psihotice ale fiului lor, care prevestesc un viitor personaj tiranic si chiar demonic. Inspirat de copilaria multor dictatori ai secolului XX, filmul este un portret amenintator al Raului în devenire. Scenariul este inspirat de proza scurta a lui Jean-Paul Sartre “L'Enfance d'un chef”, publicata în 1939.
Copilăria unui lider este o lucrare cu multe elemente experimentale și cu o coloană sonoră puternică și disonantă a legendarului și controversatului muzician Scott Walker, cunoscut și pentru colaborările sale cu Pulp, Sunn O))) și Bat for Lashes.
Programul Cinepolitica îl puteți consulta și aici: http://goo.gl/tw4Ib2
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu, dar și online, de pe eventbook.ro.
***
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegația Valonia-Bruxelles
Susținut de: Radio România Cultural, RFI România
Parteneri media: Cațavencii, Observatorul Cultural, Zile și Nopți, Cinemagia, Cinefan, CinemaRx, AaRC.ro, calendarevenimente.ro, movienews.ro, Politic All, Revista @Film, Urban.ro, Urban Things, Ziarul Metropolis, umblat.ro, Republica.ro, Revista Regard, Foreign Policy România
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro | Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu