Vizita autorului François Beaune, în cadrul proiectului L.I.R.
În cadrul proiectului L.I.R., care se desfășoară în București până pe data de 22 aprilie, autorul François Beaune, unul dintre cei patru scriitori francezi care au contribuit la întocmirea listei de cărți a cabinei literare digitale, a răspuns favorabil invitației Institutului Francez de a efectua o vizită în România între 13 și 15 aprilie.
Prima parte a programului, prevăzută miercuri 13 aprilie, este dedicată mediilor profesionale și universitare, autorul francez întreținându-se cu reprezentații editurilor românești la librăria franceză Kyralina (str. Biserica Amzei, nr. 8), la ora 17.00, înainte de o întâlnire cu studenții lectoratului de franceză din cadrul Universității București (str. Edgar Quinet, nr. 5-7). În cadrul celei de-a doua etape a vizitei sale, ce se va desfășura în cursul zilei de joi 14 aprilie, François Beaune va lua parte la un brunch organizat în atrium-ul Institutului Francez din București (bd. Dacia, nr. 77), începând cu ora 10.30, pentru a prezenta publicului larg viziunea sa asupra proiectului L.I.R și a explica decizia sa de a se angaja în acest proiect inovator.
François Beaune este autorul a trei cărți publicate la editura Editions Verticales : Un homme louche (2009), Un ange noir (2011), precum și La lune dans le puits (2013). Cariera sa culturală a început însă cu câțiva ani în urmă, și anume în 1999, odată cu înființarea revistei La Cocotte, după care a pus bazele revistei Louche, în 2002. Între decembrie 2011 și aprilie 2013, întreprinde, în parteneriat cu Marseille - Provence 2013, un periplu în douăsprezece porturi din bazinul mediteranean. Pe parcurs, se implică în colectarea „Poveștirilor adevărate ale Mediteranei” (www.histoiresvraies.org), un material scris și audio pe care îl retranscrie și prelucrează pentru a redacta La Lune dans le puits, o autobiografie imaginară asupra unei singure persoane.
Cabina literară digitală L.I.R. este expusă în atrium-ul Institutului Francez din București în perioada 25 martie-22 aprilie. Urmează să fie găzduită de către Institutul Francez din Cluj-Napoca, între 23 mai și 4 iunie, și să-și încheie parcursul la Institutul Francez din Timișoara, unde se va afla în perioada 6-19 iunie. Această experiență literară imersivă, adevărată „Bibliotecă din Babel” digitală, este accesibilă publicului larg, datorită caracterului său intuitiv și ludic. Spectatorul este invitat să aleagă una dintre cele 31 de cărți puse la dispoziția sa pentru trăi o adevărată experiență de realitate augmentată, care conduce la transpunerea operei literare în imagini, voci și muzică, moment în care se conturează o hologramă care citește un pasaj timp de câteva minute. Proiectul L.I.R. oferă așadar spectatorului o primă idee a lumii imaginate de către autorul Joris Mathieu, scâpând astfel, preț de câteva momente, de realitatea cotidiană.
Instalația literară digitală L.I.R. face parte din proiectul « Bibliothèques vivantes », inițiat de către Institutul Francez Paris și de către Ministerul Culturii și Comunicării francez, în cadrul programului TransARTE, și este prezentată în România de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Institutul Francez din Serbia, Biblioteca națională a Serbiei și Teatrul Nouvelle Génération - CDN de Lyon, cu sprijinul BRD-Grupul Société Générale, RFI România și TV5MONDE în România.
Pentru a afla mai multe despre evenimentul ce va avea loc în atrium-ul Institutului Francez din București, joi 14 aprilie, începând cu ora 10.30, vă invităm să accesați pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/458992994298955.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu