Cristi Puiu, a patra oara in juriul Aristoteles Workshop
Ediția cu numărul unsprezece a workshopului de film documentar Aristoteles Workshop, program inițiat de Dan Nuțu și Cristina Hoffman în 2006, a început pe 23 august, în Șurdești, Maramureș. Cei 12 participanți, ghidați de expertul Thierry Garrel și tutorii Nino Kirtadze, Tania Rakhmanova și John Appel, au trecut de la teorie, la prospecție, filmare iar acum se află în ultima fază de montaj a celor cinci filme care vineri, 23 septembrie, vor fi prezentate în fața unui juriu de profesioniști.
Juriul ediție de anul acesta a Aristoteles Workshop este format din:
Regizorul Cristi Puiu, denumit de Variety “nașul noului val românesc”, început odată cu Moartea Domnului Lăzărescu. “Sieranevada”, ultimul lui film, a fost nominalizat pentru marele premiu la Cannes și este propunerea României la premiile Oscar.
Magdalena Popa Buluc, jurnalistă de film și cultură, directoare a departamentului de cultură la ziarul Cotidianul între anii 2009 și 2016.
Dan Curean, regizor și profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Dan Curean a semnat regia filmelor “People of Romania” si “Gone Wild” și a participat la prima ediție Aristoteles Workshop, din 2006.
Kumjana Novakova, cofondatoarea și directoarea Festivalului de film Pravo Ljudski din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, și fondatoarea școlii de film documentar ACTive, în cadrul căreia a produs și coprodus peste 20 de filme regizate de tineri artiști din balcani.
Nicolas Feodoroff, critic de film și artă, în prezent programator și membru al comitetului de selecție la Festivalul Internațional de Film de la Marseille, anul acesta la cea de-a 27-a ediție, festival recunoscut ca un izvor de noi talente în filmul documentar.
Thanos Stavropoulos, membru al echipei de programare și coordonare a Festivalului de film documentar din Salonic. Ajuns anul acesta la cea de-a 19-a ediție, TDF, Festivalul de film documentar Salonic este legat de Festivalul Internațional de Film de la Salonic.
Cele cinci echipe și filmele lor:
Echipa formată din regizorul Alexandru Badea, directorul de imagine bosniac Ivan Koroman și editorul Delia Oniga urmărește un tânăr, Ghiță, care trăiește într-o rulota in apropierea mânăstirii Prislop, unde lucrează și face parte din grupul de tineri pe care părintele Irineu încearcă să-i reintegreze.
Echipa regizorului Dragos Hanciu, cu Ileana Szasz director de imagine și Maria Bălănean editor, s-a stabilit în apropierea unui lan de porumb. Acolo descoperă „un micro-univers, ciclic, unde viața unui om este construită din detaliile monotoniei/rutinei acestuia: ritmul tunului, ticăitul ceasului, pulsul gardului electric, purecii de la tv și țipetele celorlalți oameni care își păzesc porumbul.”, spune regizorul.
Regizorul finlandez Sakari Suuronen și editoarea Ruxandra Pintilie urmăresc o zi din viața fotografului Vasile din satul Breb, îmbinând imagini intimiste ale personajului cu viața sătenilor.
Echipa Liliana Constantin, Diana Rusu merge pe urmele unei crime petrecute în sânul comunității ciobanilor din zona Săpânța, descriind universul spiritual al localnicilor.
Echipa formată din Marina Evelina Crăcana și italianul Piero di Silverio încearcă cu disperare să găseasca firul poveștii unui film documentar. Oare vor reuși...?
Proiecția celor cinci filme va avea loc vineri, 23 septembrie, la Teatrul Municipal Baia Mare. Juriul va decide cel mai bun film documentar iar câștigătorul va primi un premiu de 2000 euro, oferit de Farmexim.
Aristoteles Workshop se desfășoară anul acesta cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021, al Consiliului Judetean Maramures, si al Centrului Național al Cinematografiei.
Referinţe online:
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - official site
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu