Galeriile Artmark: Învingătoare

“Cred că femeia când va ajunge să se cunoască pe ea însăși, va grăbi evoluția societății” spunea în 1916 Cecilia Cuţescu-Storck, prima femeie profesoară la şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti şi prima femeie profesoară la o universitate de artă din Europa. Și tot în 1916 apare la Bucureşti asociaţia "Femeile pictore şi sculptore", întemeiată de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, ce va fi susţinută, pe rând, de Regina Elisabeta şi de Regina Maria.

Licitația Artmark intitulată Licitația Doamnelor Artelor Frumoase Românești are ca deziderat recuperarea personalităţilor artistice feminine, care au marcat pictura românească modernă, unele dintre ele uitate, altele reconsiderate în ultimii ani. Selecția de opere este cu totul specială întrucât susţine această “cauză” și aduce un elogiu spiritului cu totul original al plasticienelor românce.

Rodica Maniu Mützner, Nutzi Acontz, Micaela Eleutheriade, Elena Popea, Magdalena Rădulescu, Margareta Sterian, Lucia Dem(etriade) Bălăcescu sunt doar o mică parte din numele care au marcat prin opera lor cultura națională, și care, prin participarea lor activă, au grăbit procesul de emancipare a femeilor în societate și în viața artistică.

Deși multe dintre ele au avut destine frânte (cum este spre exemplu cazul Adinei Paula Moscu care se sinucide, ori al Minei Byck Wepper), artistele noastre au creat o operă particulară, îndrăzneață, care a avut succes atât în țară, cât și la nivel european. Apreciate de critica străină a vremii, multe dintre ele se întorceau de la Expozițiile Internaționale cu medalii de aur, argint sau bronz, participau cu regularitate la Saloanele Oficiale și aveau, mai ales datorită lobby-ului Reginei Maria, expoziții personale.

Școlite la Viena, München, Roma, Paris, Doamnele Artelor Frumoase Românești au avut ca maeștri artiști renumiți în epocă, cum ar fi Matisse, Lhote, Kandinsky, Brâncuși.

Influențe ale altor artiști importanți precum Cézanne, Derain, Bonnard, Duffy, Marquez se pot “citi” în lucrările prezente în licitația Artmark din seara de 3 octombrie. Dintre acestea amintim: Surori de Ghislaine Lambert (8.000 - 12.000 de euro), Nuntă la Nice de Magdalena Rădulescu (5.000 - 6.000 de euro), Lectură de Nadia Grossman-Bulighin (2.500 - 3.500 de euro), Flori de câmp de Margareta Sterian (1.500 - 2.500 de euro), Crizanteme de Mina Byck Wepper (1.200 - 1.800 de euro), Promenadă în parc de Luca Dem Bălăcescu (1.000 - 1.600 de euro), Interior la Balcic de Nutzi Acontz (1.000 - 1.600 de euro), Dobrogea de Rodica Maniu Mützner (1.000 - 1.500 de euro), Costum de sărbătoare de Elena Popea (900 - 1.500 de euro), Pe gânduri de Ileana, Principesă a României (900 - 1.500 de euro).

0 comentarii: