Flamenco din Polonia la Ethno Jazz Festival

Cvartetul polonez de flamenco Viva Flamenco ajunge anul acesta la Chișinău. Pe 23 septembrie, muzicienii vor susține un concert la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” în cadrul Ethno Jazz Festival, unul dintre cele mai mari festivaluri din Republica Moldova.
 
23 septembrie, ora 19.00 - Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, str. Mitropolit Varlaam nr. 78
 
Cvartetul Viva Flamenco a fost înființat în anul 1992 de către chitaristul Michał Czachowski. Muzica pe care o interpretează este un amestec rafinat de  flamenco tradițional şi contemporan, cu influențe din muzica clasică, indiană, arabă şi jazz. Bogăția de instrumente, în care alături de diferitele tipuri de chitare stau instrumente etnice tradiționale, adaugă exotism și culoare.
Repertoriul ansamblului este alcătuit din compoziții aparținând celor mai renumiți chitariști de flamenco și tradiționali, dar și din compoziții proprii, care variază ca ritm și stare de spirit. Un efect extraordinar este obținut de artiști nu numai prin jocul maestral la instrumente, dar și prin dansul expresiv și costumele originale care adaugă plasticitate și fac din concertul grupului un spectacol extraordinar la cel mai înalt nivel.
 
Formația a fost laureata multor concursuri și a susținut concerte în Polonia și în străinătate, la cele mai importante festivaluri de chitară, jazz, muzică etnică și folk. A cântat atât în săli mari de concerte, teatre și filarmonici, dar și în case de cultură.
 
Michal Czachowski - chitarist, producător muzical, proprietar al studioului CM Records și fondator al unor trupe cunoscute precum Indialucia și Viva Flamenco. Și-a început studiile de chitară la vârsta de 12 ani. Fiind adeptul muzicii flamenco, a luat lecții de chitară de la interpreți ca Rafael Cortes, Salva del Real şi Gerardo Núñez. Genul expresiv şi plin de mister al flamenco-ului a luat naștere în regiunea Andaluzia din sudul Spaniei la începutul secolului XIX, îmbinând expresii muzicale tradiţionale din mai multe culturi: islamică, creștină, sefardică şi gitană, alături de cultura locală andaluză. În 1992, Czachowski creează proiectul Viva Flamenco, trupă care a câștigat premii la numeroase festivaluri internaționale. Concertând atât solo, cât și alături de grupul său, format din 7 persoane, a devenit cel mai renumit interpret de flamenco din Polonia. Artistul a predat chitară flamenco, publică articole în reviste de specialitate precum „Flamenco International Magazine”, „Jazz Forum” şi „Świat Gitary”.
 
În 1998, după un concert în Italia, a fost invitat la Academia de Muzică şi Arte Frumoase din Nagpur (India), unde a predat chitară flamenco, dar a și început să studieze sitar-ul. Fascinaţia sa pentru flamenco şi muzica indiană l-au inspirat să caute rădăcinile muzicii gitane şi să înregistreze un album Indialucia. Acest proiect fusion reunește fascinantele genuri flamenco şi muzica indiană clasică.
Albumele lui Michał Czachowski au fost lansate în Europa, India și SUA, iar piesele sale au devenit soundtrack-uri pentru filmul „Boondock Saints 2” produs la Hollywood. Are în palmares 12 distincții și premii pentru „Cel mai bun album al anului” în 2005, 2006 și 2014; Premiul FRYDERYK (2006); Premiul special al Ministerului Culturii din Polonia și multe distincții primite la festivaluri internaționale.

0 comentarii: