Memoria cinematografiei spaniole. Portret de regizor: Vicente Aranda
Între 11 septembrie și 9 octombrie 2017, Instituto Cervantes din Bucureşti organizează, în fiecare zi de luni, timp de cinci săptămâni, la sediul său din Bd. Regina Elisabeta 38, Sala Auditorium, evocarea operei unuia dintre cei mai importanţi regizori spanioli din toate timpurile, Vicente Aranda (1926-2015). Recent dispărut, Vicente Aranda este considerat un artist emblematic pentru istoria cinematografie spaniole din anii ‘80-’90, perioadă a tranziției spaniole spre democrație. Filmele alese pentru această evocare ilustrează un stil propriu, ușor recognoscibil în ansamblul filmului spaniol și vor rula, în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.
Intrarea liberă, număr limitat de locuri. Vă rugăm rezervați loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es
Programul filmelor
Luni, 11 septembrie , ora 19.00
Sinopsis: Prin filmul Libertarias (1996, 124 min) Vicente Aranda aduce un omagiu femeilor care au participat la Războiul Civil, într-un registru dramatic și plin de violență. Scenariul este semnat de criticul de cinema José Luis Guarner, după o carte de Antonio Rabinad.
Luni, 18 septembrie , ora 19.00
Sinopsis: Amanții (1991, 103 min.) – pornește de la un episod dintr-un serial de televiziune, Urma crimei, reluînd atmosfera opresivă a anilor ’50. Film intens erotic, oscilând între opresiune și dorință, Amanții este unul dintre filmele de referință ale cinematografului spaniol, fiind recompensat cu mai multe premii prestigioase. Paco, un tânăr care tocmai a terminat serviciul militar e pus în situația de a alege între două femei, de fapt, două feluri de feminitate.
Luni, 25 septembrie , ora 19.00
Sinopsis: Fata Morgana (1966, 84 min.) – este primul film pe care Vicente Aranda îl semnează individual, după co-debutul, alături de Román Gubern, cu filmul Brillante porvenir. Fata Morgana, a cărui protagonista este Teresa Gimpera, conține deja principalele două teme ale regizorului: sexul și violența, fiind un thriller futurist de o factură mai specială, care încerca să introducă teme sensibile pentru societatea spaniolă de atunci, într-o cheie care să eludeze cenzura politică. Scenariul este scris în colaborare cu regizorul Gonzalo Suárez.
Luni, 2 octombrie, ora 19.00
Sinopsis: Asasinat în Comitetul Central (1981, 112 min.) – reprezintă un prim recurs al lui Vicente Aranda la genul negru, o adaptare după seria dedicată detectivului Pepe Carvalho de către scriitorul spaniol Manuel Vázquez Montalbán. În acest film apare tot pentru prima data Victoria Abril care va deveni actrița sa fetiș. O tramă polițistă cu subtext politic.
Luni, 9 octombrie, ora 19.00
Sinopsis: Vremuri de tăcere (Tiempo de Silencio) (1986, 111 min) – ecranizarea uneui roman semnat de Luis Martín Santos care aduce pe ecrane o operă binecunoscută în literatura spaniolă, a cărei temă este deprimarea și cenușiul perioadei de după Războiul Civil, în Spania. Filmul se petrece în Madridul anilor ’40, unde un tânăr medic lucrează într-un centru pentru investigarea cancerului folosind cobai proveniți din SUA. Când rămâne fără o parte dintre ei, medicul apelează la un prieten care a crescut o pereche de cobai aparte.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu