Exercițiu de magie culturală în deschiderea stagiunii de toamnă-iarnă a proiectului FranceDanse Orient-Express - „Dumy Moyi” de François Chaignaud



Dansul, mișcarea, gesturile care incită la reflecție socială revin în fața publicului românesc cu ocazia celei de a doua părți a proiectului FranceDanse Orient-Express, care se desfășoară între septembrie și decembrie 2017, la București, Cluj-Napoca și Iaşi. Organizat la inițiativa Institutului Francez de la Paris, acest program performativ își marchează, în 2017, cei 10 ani de existență printr-o serie de spectacole originale, reunite în cadrul a 13 selecții diferite, special concepute pentru tot atâtea țări din Europa de Est și de Sud-Est, între care și România. Aici, etapa finală a acestui sezon dansant stă sub semnul „diversității” – diversitatea mijloacelor de expresie coregrafică (performance, noile tehnologii, radio, film, etc.), diversitatea spațiilor de reprezentație, diversitatea partenerilor (Centrul Național al Dansului București, eXplore Festival/4Culture, Clujotronic, Festivalul Național de Teatru, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Național din Iași etc.)
 
În cadrul proiectului FranceDanse Orient-Express, toamna începe cu un exercițiu de magie culturală.
Pe 24 septembrie, la orele 18.30 și 20.00, în Sufrageria regală de la Muzeul Național de Artă al României, François Chaignaud prezintă solo-ul Dumy Moyi, o creație aflată la intersecția între dansul contemporan, teatru, operă și ritualurile șamanice. « Acest spectacol îmi apare ca un antidot. Un antidot pentru regulile teatrului occidental, pentru modul frontal în care se arată publicului, pentru periodicitatea lui, pentru raportul de forțe pe care îl instituie. Un antidot (…) administrat pe ritmuri ucrainene, filipineze sau sefarde pentru legatul farmecelor », spune coregraful François Chaignaud. 
 
Dumy Moyi deschide programul celei de a 12-a ediții a eXplore festival 2017, organizată de 4Culture si WASP Studios. Pentru mai multe detalii despre festival vă rugăm să accesați www.exploredancefestival.ro
 
Pe data de 25 septembrie, François Chaignaud va susține un atelier pentru dansatori profesioniști, în cadrul programului GROWASP / WASP Studios.
 
ДУМИ МОÏ  - DUMY MOYI
Concept și interpretare François Chaignaud
Spectacol creat pentru Festivalul Montpellier Danse 2013
Durata 35 min.
Muzeul Național de Artă al României - Calea Victoriei 49-53, Sufrageria regală, corpul central (parter)
24 septembrie 2017, 18.30 și 20.00.
Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile ; accesul în Sufrageria regală se face începând cu ora 18.00 și, respectiv, 19h30
Spectacol nerecomandat minorilor sub 15 ani
 
Afișul spectacolului DUMY MOYI, precum și programul stagiunii de toamnă-iarnă 2017 a proiectului FranceDanse Orient-Express se găsesc în documentele atașate.
Pentru contacte de presă, programări de interviuri și/sau reportaje, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul de comunicare al Institutului Francez din București.
 
Evenimentele organizate în carul programului FranceDanse Orient-Express, beneficiază de sprijinul proiectului „Teatroskop”, inițiat de Institutul Francez de la Paris, Ministerul Culturii și Ministerul Europei și al Afacerilor externe din Franța.

0 comentarii: