Baletul clasic “Spargatorul de nuci” revine pe 3 decembrie la Sala Palatului din Bucuresti!

Fascinta poveste a “Spargatorului de nuci” va fi din nou pusa in scena pe 3 decembrie, la Bucuresti: spectacolul de balet clasic ce istoriseste, in doua acte, una din cele mai indragite povesti de iarna ale tuturor timpurilor, va fi  prezentata pe scena Salii Palatului, de catre prestigioasa Companie de Balet Clasic din Sankt Petersburg, condusa de Andrey Batalov. Stele ale Baletului International vor straluci in aceasta productie de prima clasa: Olga Golitsa, prim solista a Operei de Stat din Ucraina va interpreta rolul Clarei, iar rolul  Printului ii revine lui Denis Nedak – prim balerin al aceleiati institutii. Protagonistii vor evolua in decorul spectaculos realizat de Evgenyi Gurenko, Artistul Emerit al Ucrainei si vor purta costumele create de Vera Poliudova.
 
Bilete pentru baletul „Spargatorul de nuci” din 3 decembrie se gasesc la casa de bilete a Salii Palatului si online pe mystage.ro, startickets,ro, bilete.ro si blt.ro.
Spectacolul de la Bucuresti va fi precedat de cateva reprezentatii in orase din tara, care vor avea loc dupa urmatorul program:
 
30 noiembrie – Galati - Casa de Cultura a Sindicatelor
1 decembrie – Constanta – Casa de Cultura a Sindicatelor
2 decembrie Iasi - Casa de Cultura a Studentilor
 
Biletele pentru spectacolele din tara se gasesc la casa de bilete a salii de spectacol si online pe startickets.ro si bilete.ro.
 
Despre OLGA GOLITSA – prim balerina – Clara
A absolvit Scoala de Coregrafie de Stat din Kiev si a devenit Prim balerin­a a Operei Nationala Tar Shevchenko din Ucraina in 2006.
A primit nenumarate distinctii in cadrul unor celebre competitii internationale de balet clasic. Printre acestea mentionam ‘’Youth of the Ballet" 2001, Serge Lifar (premiul I Kiev, 2004), Agrippina Vaganova (premiul III St. Petersburg, 2006), Anatoly Sheker (2011, 2016).
In repertoriu: Odette, Clara, Aurora ("Lacul lebedelor", "Spargatorul de nuci" ’’Frumoasa din padurea adormita’’ al lui Ceaikovski), Julieta ("Romeo si Julieta" de S.  Prokofiev), Nikia, Kitri (La Bayadere, Don Quixote de L. Minkus), Giselle, Raymonda, Frygia ("Spartacus" de Khachaturian), Schirin ("Legenda iubirii" de A. Melikov), Lily in baletul K. Dankevicha, White ("Bolero" de Maurice Ravel), Marina ("Zorba greacul" M. Theodorakis), Susanna ("Coppelia" de L. Delibes), „Nunta lui Figaro " etc.
Turnee in Mexic, SUA, Elvetia, Grecia, Italia, Spania, Macedonia, Danemarca, Franta, Belgia Japonia.
 
DENIS NEDAK – prim balerin - Printul
Prim-solist al Operei Nationale din Kiev
Din 2015 este solist invitat la Teatrul American de Balet si la Opera de Stat din Viena.
Nascut in Odessa.
A absolvit Scoala de Coregrafie de Stat din Odessa in 2002.
A absolvit Academia de Dans Serghei Lifar din Kiev in 2003. 

In timpul Academiei, a fost invitat sa danseze la Opera Nationala din Kiev, unde a interpretat  rolul Paris din Romeo si Julieta si rolul Printului din Spargatorul de Nuci. 

Dupa absolvire, Denis Nedak s-a alaturat Baletului National al Ucrainei, iar in 2008 a devenit solist.
In repertoriu: Solor in ‘’La Bayadère’’, Basil in ‘’Don Quijote’’, Printul in ’’Frumoasa din padurea adormita’’, Printul Siegfried in’’ Lacul Lebedelor’’, Albrecht in’’ Giselle’’, Jose si Escamilio in ’’Carmen’’, Jean de Brienne in ’’Raymonda’’, Conrad in ‘’Le Corsaire’’, Printul In ‘’Spargatorul de nuci ‘’si Krass in ‘’Spartacus’’

Participa la numeroase festivaluri internationale si este invitat in mod regulat la Festivalul Nureyev din Kazan, Rusia.

In 2014, Nedak si-a facut debutul cu ABT Dancing in rolul lui Solor in ‘’La Bayadère’’.
Repertoriul sau cu Compania include, de asemenea, Printul Désiré din „Frumoasa din paduurea adormita”. 

A dansat  la nivel mondial in Rusia, Franta, Italia, Germania, Japonia, Elvetia, Franta, Anglia, Australia.
 
Despre Compania „St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov”
Compania „St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov”a fost fondata in 2014 de Andrei Batalov, unul dintre legendarii balerini rusi, prim-solist al Teatrului „Mariinski”.
Baletul Clasic din St.Petersburg”A.Batalov” este o companie tan­ara, ce isi construieste ascensiunea pe fundamentul traditiei ruse in arta.

Stele ale baletului ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko- Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva - Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko - Kremlin Ballet, Maria Poliudova, Vladimir Statnii, Olga Golitsa, Denis Nedak- Ucraina sunt solistii principali ai companiei, iar corpul de balet este de inalta clasa.

Compania de Balet intruneste 50 de artisti profesionisti, care au absolvit Academia de Balet Vaganova din Rusia si alte reputate scoli de dans din Rusia si Ucraina, conduse de catre mari maestri de balet, fosti dansatori emeriti.

Repertoriul companiei “St. Petersburg Classical Ballet” cuprinde capodopere ale baletului clasic si creatii de dans contemporan ca: Lacul lebedelor, Spargatorul de nuci si Frumoasa din padurea adormita de Piotr Ceaikovski, Chopiniane si Giselle de A. Adam, Les Sylphides de Michel Fokine , Don Quijote si Paquita de L. Minkus .

Decorul si costumele sunt create de maestrii in arta teatrala si sunt magnifice.
Baletul clasic din Sankt Petersburg Andrei Batalov a efectuat turnee in Japonia, Spania, Elvetia, Germania, Franta, Italia, Cehia, Japonia, SUA.
 
Despre Andrei Batalov – prim solist al Teatrului Mariinski, fondator al Companiei de Balet Clasic din Sankt Petersburg. 

Absolvent al Academiei de Balet „Vaganova”, din Rusia, Andrei Batalov  domina scena de balet de mai mult de 20 de ani. In 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat „Mussorgsky” din Sankt-Petersburg, iar doi ani mai tarziu a castigat statutul de prim-solist al Teatrului „Mariinski”.
El apartine unei aristocratice elite a dansului clasic din trecut si prezent, din care fac parte legende precum Vestris si Nijinsky, Mikhail Baryshnikov si Julio Bocca.

Andrei Batalov detine un palmares impresionat la marile concursuri internationale de balet . A fost castigator a medaliei de aur la Concursul International de Balet de la Nagoya, din Japonia, in 1996, si la Paris, in 1997. A castigat premiul al doilea la Concursul International Rudolf Nureyev, la Budapesta, in 1996, premiul intai la Arabesque-96,  Concursul de Balet Perm, din 1996, si Marele Premiu la Concursul International de Balet, de la Moscova, din 1997.

A jucat pe scena Teatrului „Mihailovski”, intre anii 1992-1994 si pe cea a Teatrului „Mariinsky”,din 1994, detinand roluri principale in spectacolele de balet Cavalerie haltLa SylphideCorsarulDon QuijoteLa BayadereManonSeherezadaRomeo si Julieta. La Royal Ballet, din Danemarca, unde a jucat intre anii 2000 – 2002, repertoriul sau a inclus roluri clasice principale, cum ar fi Printul Siegfried, in Lacul lebedelor, Albert, in Giselle, si balete contemporane de Peter Martins si Kevin O 'Dale.

0 comentarii: