Illumination Mac Guff la Anim'est



Fanii animației au ocazia, la fiecare ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, să cunoască o serie de rockstaruri ale industriei animației internaționale, prezente la București pentru a împărtăși know-how-ul și experiența celor mai mari studiouri, case de producție și școli de animație din lume. 
 
Anul acesta, studioul invitat la festival este Illumination Mac Guff, unul dintre cei mai mari producători de lungmetraje de animaţie din lume, aflat în spatele unor blockbustere precum cele din franciza Despicable Me şi Minions, dar şi al unor succese de casă precum The Lorax, The Secret Life of Pets şi Sing. Jacques Bled, președintele companiei, cu o carieră de peste 30 de ani în mediile creative, de la efecte vizuale digitale pentru reclame și filme de cinema la animație 3D, va vorbi despre calea către succesul enorm al studioului în cadrul unei întâlniri cu publicul ce va avea loc vineri, 6 octombrie, de la 18.30, la Centrul CINETic – gazda prezentărilor, masterclass-urilor și atelierelor din cadrul festivalului. 
 
O serie de alte întâlniri cu specialiști ai industriei de animație autohtonă și internațională își vor propune să exploreze tema ediției Anim’est 2017: The Comics Edition. Invitatul special de anul acesta și membru al juriului, canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciați artiști creatori de benzi desenate și cel care semnează vizualul festivalului, va vorbi miercuri, 4 octombrie, de la 18.30, despre cariera sa și despre experiența în calitate de co-creator al serialului Pig Goats Banana Cricket, difuzat de Nickelodeon. De asemenea, de marți până vineri, 3 - 6 octombrie, la 12 o'clock Comics Coffee, o serie de artiști care au combinat, de-a lungul carierei, banda desenată și animația, vor ține prezentări despre activitatea lor. Vor fi prezenți atât artiști locali, ca Akira Lord, Matei Branea, Alexandru Ciubotariu a.k.a. Pisica Pătrată, Noper, Miloš Jovanović și Eugen Erhan, precum și internaționali, ca Dav Guedin, Dave Cooper, Maria Björklund, Vuk Palibrk și Miklós Felvidéki. O altă prezentare interesantă va fi a francezului Alexis Hunot, de asemenea membru al juriului, care va vorbi miercuri, 4 octombrie, de la ora 14.00, despre tentația adaptării benzilor desenate în filme de animație, cu precădere în cinemaul francez.
 
Joi, 5 octombrie, la Anim’est este ziua dedicată țării invitate oficial anul acesta : Finlanda, cu sprijinul Fundaţiei Finlandeze de Film. De la ora 14.00, Kari Juusonen, regizorul celor mai de succes animații finlandeze, Niko & The Way To The Stars și Niko 2 - Little Brother, Big Trouble, nominalizat la Palme d’Or în 2001 pentru scurtmetrajul său Pizza Passionata, va împărtăși celor prezenți din experiența celor 20 de ani de lucru în industria animației. De la ora 16.00, toți oaspeții finlandezi ai festivalului vor vorbi despre filmul de animație în Finlanda, despre modalitățile de finanțare și posibilitățile de co-producție. 
 
Anul acesta, publicul prezent la Anim’est va avea ocazia, de asemenea, să prindă gustul industriei de animație din Marea Britanie, prin intermediul unor invitați speciali. Şcoala Naţională de Film şi Televiziune (NFTS), una dintre cele mai prestigioase școli de animație din lume, cu peste 400 de premii, inclusiv şase nominalizări la Oscar şi patru titluri câştigătoare de trofee BAFTA doar în ultimii patru ani, va fi prezentă în cadrul festivalului cu o selecție realizată de Robert Bradbrook, şeful Departamentului Animaţie. Invitat anul acesta este și Festivalul Internaţional de Animaţie de la Londra (LIAF), cu o selecție de filme realizată de Nag Vladermersky, fondatorul, directorul şi selecţionerul festivalului. Programul cuprinde comedie, horror, documentare animate, lucrări abstracte şi multe alte genuri greu de categorisit, formând un fantastic instantaneu al creației realizatorilor de animație din întreaga lume. 
 
De neratat pentru cei care vor să arunce o privire în culisele animației la cel mai înalt nivel sunt making-of-urile unor lungmetraje de animație-highlight din agenda festivalului, precum The Big Bad Fox and Other Tales, în prezența lui Patrick Imbert, unul dintre cei doi regizori, cunoscut pentru lungmetrajul Ernest & Célestine, nominalizat la Oscar în 2014, Loving Vincent, filmul care a obținut Premiul Publicului la Annecy anul acesta și care va deschide ediția Anim’est 2017, în prezența a două dintre pictorițele care au lucrat la film: Carmen Belean (România) și Olga Królak (Polonia), și My Life as a Zucchini, nominalizat la Oscar anul acesta, în prezența animatoarei Christine Polis și a directorului de producţie Théo Ciret, care vor aduce  cu ele păpușile folosite în film. 
 
Adolescenții cu vârste între 14 – 18 ani care își doresc să aprofundeze și mai mult secretele fascinante ale animației sunt invitați să participe la două ateliere ținute de doi specialiști ai industriei:  un atelier de   animaţie 2D cu Luiz Stockler – regizor şi ilustrator brazilian care trăieşte şi activează în Londra, în care participanții vor face desene simple, într-una din tehnicile prezentate, şi vor crea o secvenţă animată de cinci secunde, și un atelier de scratchboard cu Tomi Malkki – artist grafic, ilustrator şi animator finlandez, în cadrul căruia participanții vor explora tehnicile animaţiei scratchboard şi fiecare va pleca acasă cu o imagine realizată în acest stil. Pentru înscriere, participanții trebuie să trimită un e-mail la ana@animest.ro până vineri, 29 septembrie, în care trebuie să exprime, într-un paragraf scurt, ce înseamnă animația pentru ei, și să menționeze atelierul la care doresc să se înscrie. 
 
Studenților le este adresat și masterclass-ul ținut de Ely Dagher, regizor și scenarist libanez, câștigătorul premiului Palme d'Or în 2015 pentru scurtmetrajul Waves ’98, membru al juriului Anim’est anul acesta. Masterclass-ul său se va ține vineri, 6 octombrie, de la 14.00, nefiind necesară înscrierea. 
 
Intrarea la toate evenimentele de la CINETtic este liberă. Programul complet este disponibil pe site-ul festivalului.
 
Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 și Carol 53.

0 comentarii: