Expozitie "Hacia el mar" / "Spre mare", de Clara Durán

SPRE MARE, EXPOZIȚIA TEMPORARĂ A ARTISTEI CLARA DURÁN

O CĂLĂTORIE SENZORIALĂ CARE EXPLOREAZĂ IDENTITATEA FEMENINĂ PE DIFERIȚI AFLUENȚI AI DUNĂRII
21 SEPTEMBRIE -  28 OCTOMBRIE

SALA DE EXPOZITII,  INSTITUTO CERVANTES BUCUREȘTI (Bd. Regina Elisabeta 38)

 
Institutul Cervantes din București organizează joi, 21 septembrie, ora 18:30, vernisajul expoziției Spre mare de Clara Durán, o instalatie multimedia care investighează capacitatea simbolică și posibilitățile conceptuale ale apei.
 
Această expoziție inedită este compusă din instantanee cu diferite femei surprinse în râuri românești – Argeș, Ialomița, Jiu, Olt, Nera si Cerna – afluenți ai Dunării, fluviu venerat în cultura geto-dacică sau în basmele românești, apă profundă înconjurată de ritualuri, practici și credințe, unele inconștient-universale, conectate profund cu culturile ancestrale. Principala idee a acestei instalații este aceea de a crea un spațiu senzorial care invită spectatorul să exploreze relația sa cu apa și, în același timp, să reflecteze asupra realității mediului înconjurator în prezentul nostru imediat. Materialul și imaterialul pot fi înțelese – în accepția artistei spaniole - prin proiecția multimedia.
 
Clara Durán (n. Madrid) – a absolvit Arte Frumoase la Universidad Complutense din Madrid și la Loyola University Chicago; are un Master la Arte Vizuale (University of the Arts London). În prezent locuiește în București, unde își dezvoltă cariera artistică și, în paralel, face parte din echipa Muzeului Național de Artă Contemporană. Proiectele sale, focalizate pe analiza formelor apei, au fost expuse în Spania, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia și România.
 
Clara Durán pune la lucru, în opera sa fotografică, o concepție picturală  care reinterpretează realitatea. Acestei concepții artista îi adaugă, sinestezic, poezie, performance, video și sunet. „Cu cât există mai multe recursuri artistice, cu atât mai divers devine limbajul, spune Clara Durán. În asta constă complexitatea comunicării, fereastra pe care o are artistul pentru a se conecta cu publicul său. Este un proces complex în care trebuie găsit, în mod constant, un echilibru între elemente, acceptând, deopotrivă, ordinea și haosul”. Amintindu-și disputele din perioada studiilor sale universitare de a nu separa proiectele pe discipline, Clara Durán mărturisește implicit propria poetică artistică: „dorința de a rupe cu fragmentarea și categorisirea cunoașterii amplifică potențialul libertății expresive”. Artista abordează teoretic și practic ecologia, sociologia, filozofia și spiritualitatea. „Apa, spune ea, este o substanță extraordinară, unică în comportamentul și proprietățile ei versatile. Pentru a putea fi abordată, ea trebuie studiată din multiple perspective”. Clara Durán a integrat în proiectele sale variate surse de inspirație din creația unor artiști locali. Colaborarea este, prin urmare, un element crucial al proiectelor sale.
 
Ulterior, în 19 octombrie, va avea loc o conferință în care proiectul va fi prezentat în detaliu. Mai multe informații:  www.bucarest.cervantes.es/ro.
 
PROGRAM DE VIZITARE: Luni-vineri de la 09.00 la 20.00, sâmbata 09.00 – 17.00, duminica inchis
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați: cultbuc@cervantes.es, Tel: 021 2102737, int 315
http://bucarest.cervantes.es/ro/

0 comentarii: