Unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu, va putea fi vizionat în avanpremieră pe 18 septembrie, în București, la Noaptea Albă a Filmului Românesc.
În Capitală, maratonul de filme românești va avea loc la Cinema sub clar de lună – Calea Victoriei 192A, Cinema Elvire Popesco (interior și open-air), Cinema Muzeul Țăranului - Open Air, Amfiteatrul TNB, Cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Happy Cinema - Liberty Mall, Apollo111 Teatrul, J'ai Bistrot, Goethe Institut - Pavilion 32, Galateca. În Cluj, proiecțiile vor avea loc la Cinema Victoria.
Biletele vor fi puse în curând în vânzare pe Eventbook.ro.
Bazat pe textele filosofice ale lui Vladimir Soloviov („Trois entretiens”) și filmat timp de 40 de zile într-un conac din satul Mălâncrav (Sibiu), Malmkrog este plasat la începutul secolului XX. Marele moşier Nikolai și invitații săi discută despre religie, moralitate și război, iar pe măsură ce conversațiile devin mai aprinse, ei ajung să cadă în capcanele propriului discurs. „O operă monumentală”, cum îl descrie critica franceză, Malmkrog a câștigat Premiul pentru Cea mai bună regie al competiției Encounters la Berlinale. În distribuție: Ugo Broussot, Frédéric Schulz-Richard, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, István Téglás, Judith State.
Documentarele vor ocupa un loc important în programul Nopții Albe a Filmului Românesc, cu titluri în avanpremieră precum Lemn, un „thriller ecologic”, o investigație despre lanțul comerțului cu lemn ilegal, regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger, 30 de ani și 15 minute, filmul-protest al lui Ștefan Mandachi, antreprenorul care a lansat campania #șîeu, Delta Bucureștiului (r. Eva Pervolovici), despre istoria deltei urbane din mijlocul Capitalei, după ce mănăstirea din acest loc a fost demolată de regimul lui Ceaușescu.
Casa cu păpuși (r. Tudor Platon) este o invitaţie atașantă și plină de umor într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, în timp ce Totul nu va fi bine (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom), distins cu Premiul FIPRESCI la TIFF 2020, urmărește un regizor născut în 1986 care pleacă în Ucraina în căutarea victimelor dezastrului de la Cernobîl. Lor li se alătură titlurile anunțate deja: Acasă, în regia lui Radu Ciorniciuc, Profu’ lui Alex Brendea și Colectiv, semnat de Alexander Nanau.
Șirul de avanpremiere în Noaptea Albă a Filmului Românesc e completat de noul film al lui Dan Chișu, 5 minute, inspirat de cazul real al intervenției Jandarmeriei după ce un grup extremist a întrerupt proiecția unui film cu tematică LGBT în București, cu Mihai Călin, Diana Cavallioti, Elvira Deatcu și Ana Radu. La prima întâlnire cu publicul din București sunt și filmele Și poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu), Început, al lui Răzvan Săvescu, Și atunci... ce e libertatea?, de Andrei Zincă.
La Cinemateca Union, cinefilii se vor bucura de versiunile restaurate a două filme-reper: Apa ca un bivol negru, un documentar realizat în timpul inundațiilor din 1970 de Andrei Cătălin Băleanu, Petre Bokor, Iosif Demian, Stere Gulea, Roxana Pană, Dan Piţa, Dinu Tănase, Mircea Veroiu și considerat filmul-manifest al unei întregi generaţii de regizori români, și Balanța lui Lucian Pintilie.
Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând.
Evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare socială necesare în această perioadă. La intrare, se va efectua un triaj observațional și se va verifica temperatura, iar purtarea măștii va fi obligatorie.
Ne puteți urmări pe: www.facebook.com/NoapteaAlba
***
Sponsor: VodafoneRecomandat de: TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro)
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Hotnews, Agerpres, All About Romanian Cinema, @Munteanu
Partener de monitorizare:
mediaTRUST
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu