Noiembrie Digital 2020

România se alătură celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional al Culturilor Digitale Novembre numérique/Noiembrie Digital, lansat de Institutul Francez din Paris, care se desfășoară pe cinci continente între 1 și 30 noiembrie

 
În cadrul Festivalului, Institutul Francez din România organizează o serie de ateliere, spectacole, mese rotunde și webinarii dedicate creației digitale sub toate formele: realitate virtuală, jocuri video, benzi desenate create pe calculator, realitate augmentată, tehnologii de ultimă generație etc. 
 
Evenimentul se va desfășura într-un format mixt (online și offline). Publicul va putea urmări toate activitățile organizate de către echipele Institutului Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara fără a ține cont de restricțiile geografice care existau în anii precedenți.  
 
Una dintre temele importante din acest an este realitatea augmentată. În Atriumul Institutului Francez de la București, Experiența #xpAR aduce o expoziție de ilustrații care vor demonstra cum realitatea augmentată poate fi un instrument pentru a decodifica mesaje, a traduce texte, dar și pentru a descoperi o altă lume dincolo de o simplă imagine. În cadrul atelierelor practice, participanții vor putea explora tehnologiile cu ajutorul cărora poate fi creat conținut augmentat și care poate fi utilizat în diferite domenii.  Cartea pop-up „Acqua Alta - trecând prin oglindă” creată de compania franceză Adrien M et Claire B propune o modalitate extrem de rafinată de a experimenta noile tehnologii prin îmbinarea realității augmentate cu grafica, muzica și coregrafia.
 
La București, un atelier de creație în realitate virtuală va provoca participanții să descopere și să creeze universuri virtuale cu ajutorul căștilor VR și al aplicației de pictură digitală TiltBrush.
 
Noiembrie digital 2020 pune în valoare antreprenoriatul digital, gamerii și educația digitală. Pentru al doilea an consecutiv Institutul Francez este partener al Bucharest Gaming Week, co-organizator al unor evenimente din cadrul acestei ediții Novembre Numérique.
 
Cu dorința de a încuraja diversitatea, o altă temă importantă în acest an este cultura LGBTQIA+ și exprimările sale digitale. Astfel Queer act–ul #FLUID propune un concert performativ care creează un spațiu sigur în care certitudinile, regulile sociale și timpul linear se disipă. Discursul artistic al duo–ului mizează pe incluziune, explorând atent politicile corpului și potențialul acestuia de a deconstrui structurile represive ale societății patriarhale. În cadrul Noiembrie Digital va avea loc și o dezbatere cu creatoarea de jocuri video din Franța MyriamHouali despre locul minorităților în jocurile video, despre inițiativele în favoarea integrării minorităților și despre  modul în care comunitatea LGBTQIA+ și-a apropriat și a transformat universul jocurilor video. 
 
Totodată, această ediție a festivalului pune accent pe benzile desenate și legătura lor cu lumea digitală: sunt propuse o serie de cursuri și ateliere, destinate atât copiilor și adolescenților, cât și adulților.  
 
*** 
Festivalul Noiembrie Digital își propune să promoveze accesul tuturor la noile tehnologii, să reflecteze asupra noului loc pe care lumea digitală îl ocupă în contextul pandemiei, să construiască parteneriate durabile cu profesioniști din străinătate și să promoveze dialogul internațional între creatorii din sectorul digital și publicul larg. 
 
Partener pricipal: BRD - GroupeSociétéGénérale 
Parteneri: DevPlay, LibrarieKyralina, BucharestGamingWeek, FrenchTechBucharest, Entrepreneurship Academy, Club Edison, UiPath, MozaiQ 
Parteneri media: RFI România, Observator cultural, Radio România Internațional, Radio România Cultural

Programul și biletele la prima ediție Animest disponibilă în toată țara

Biletele și abonamentele la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe platforma de streaming a evenimentului, începând de astăzi. Prezentate exclusiv în mediul online, în perioada 9-15 noiembrie, cele mai noi și mai premiate filme ale anului vor putea fi urmărite, pentru prima dată în istoria evenimentului, concomitent, de pe întreg teritoriul României. Orice device cu o conexiune bună la internet se va putea transforma într-un ecran de cinema virtual, spectatorii având posibilitatea de a intra în legătură directă cu artiștii momentului prin intermediul sesiunilor de Q&A susținute după proiecțiile online. Cinefililor din București, Animest le pregătește și o surpriză offline, în cadrul unei expoziții mixed-media dedicate împlinirii a 100 de ani de animație românească

Într-un an marcat de o criză fără precedent a sectorului cultural, care a afectat nu doar domeniul producției cinematografice, ci și desfășurarea marilor evenimente de film din întreaga lume, Animest a ales să-și continue misiunea de a promova filmele de animație și pe creatorii lor, oferind publicului șansa de a urmări, din siguranța propriei case, poveștile care pun lumea în mișcare. O amplă selecție de lungmetraje și scurtmetraje pentru toate vârstele, filme incluse în secțiunile tradiționale sau prezentate ca noutăți absolute la această ediție, se pregătesc de întâlnirea cu publicul pe platforma de streaming a festivalului. Biletele pentru fiecare proiecție în parte vor putea fi achiziționate online, în avans, direct de pe site, iar fanii evenimentului își vor putea procura din același loc unul dintre cele 100 de abonamente în baza cărora se vor bucura de acces nelimitat la tot conținutul prezentat la această ediție. Pentru a păstra cât mai mult din atmosfera festivalului, programul disponibil de astăzi pe www.animest.ro va fi respectat întocmai, spectatorii având posibilitatea de a începe vizionarea în maximum 60 de minute de la ora anunțată.

Iubitorii de animație din București vor avea parte și de experiențe offline la această ediție hibrid. La împlinirea a 100 de ani de la proiecția pe marele ecran a primului film românesc de animație, festivalul îi dedică evenimentului aniversar o expoziție spectaculoasă, găzduită de Rezidența BRD Scena9(I. L. Caragiale 32). O secțiune dedicată filmuluiPăcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu – pionier al animației autohtone, cu lucrări realizate de artiștii Maria Bălan, Maria Surducan și Hybrid Lab,alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani și o selecție specială de filme - instalație video curatoriată de criticul de film Dana Duma, vor putea fi admirate în perioada 7-22 noiembrie, cu intrare liberă. Vernisajul va avea loc vineri, pe 6 noiembrie, de la ora 19:00.Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, Scurtă istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or, și alte scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, filme digitalizate cu sprijinul Groupama.

Anul acesta se împlinesc și 15 ani de Animest. În încheierea expoziției, fanii evenimentului sunt invitați să redescopere o amplă retrospectivă a celor 15 ani de festival: o colecție de postere și trofee ale edițiilor anterioare, alături de o proiecție a celor mai bune scurtmetraje din Competiția de animație românească a festivalului. Vor fi expuse și creațiile Animation Worksheep, un proiect născut în familia Animest, dezvoltat în timp într-o platformă educațională de formare a tinerilor animatori români și moldoveni. Pentru a vizita expoziția, spectatorii sunt rugați să se înscrie în prealabil în calendarul de pe platforma Appointy a Rezidenței BRD Scena9, pentru a putea avea un flux de vizitatori în conformitate cu numărul maxim impus de autorități. De asemenea, expoziția va fi inclusă și pe harta obiectivelor de vizitat pe 14 noiembrie, la Noaptea Muzeelor. 

***
Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest este organizată de Asociația Animest, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Parteneri instituționali: Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România, Dacin Sara, Japan Foundation, Goethe-Institut, Arhiva Națională de Filme

Parteneri: Groupama, Regina Maria, HMD Global, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Rezidența BRD Scena9, AWE, Noaptea Muzeelor

ANDREI NACU: A(L/LE) CUI? / Miercuri, 4 noiembrie 2020, 19.00 / Prezentare de artist și lansare intervenție artistică

ANDREI NACU: A(L/LE) CUI?
Prezentare de artist
Miercuri, 4 noiembrie 2020 / 19.00
Live pe canalul YouTube al Salonului de proiecte

Intervenție artistică în expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC
4 – 29 noiembrie 2020
Miercuri – Duminică / 15.00 – 19.00

Salonul de proiecte
Palatul Universul, Corp B, Etaj 1, Actor Ion Brezoianu 23–25, București

Intervenția lui Andrei Nacu în cadrul configurației actuale a Colecției de imagini Mihai Oroveanu implică introducerea unor fotografii noi în arhivă, fără a specifica însă care sunt acestea. Nacu extrapolează prin acest demers propria sa experiență de colecționar de fotografie, de artist care utilizează în practica sa materiale de arhivă și, nu în ultimul rând, cea de colaborator la Royal Anthropological Institute din Londra, instituție ce adăpostește o vastă colecție de imagini. Gestul său suscită multiple întrebări și creează premisele unor dezbateri privind politicile imaginii, revelând caracterul complex și totodată problematic al relației dintre imagine și proprietate. Construcția narațiunilor pornind de la arhiva constituită de Mihai Oroveanu se află într-un moment incipient, iar încărcătura politică a acestei situații nu trebuie ignorată. Potențialitatea ei, ce implică totodată și o mare responsabilitate a echipei de cercetare, este cu atât mai evidentă cu cât arhiva se află în plin proces de formatare, într-un context definit de cultura și circulația imaginii.

Această intervenție invizibilă – opacă chiar și pentru echipa proiectului – este completată de o diagramă inserată în spațiul expozițional, al cărei scop este să aducă aducă în discuție o serie de întrebări care extind misiunea asumată de cercetare a imaginilor, plasând-o într-o zonă (auto)interogativă: Cine a făcut fotografii? Când? În ce context? Ce funcție au îndeplinit ele? Care a fost traseul lor? Cine deține aceste fotografii acum? Cine le folosește? Cu ce scop? Ce rol are privitorul/utilizatorul și în ce fel este el interpelat de aceste întrebări? Poate fi arhiva un spațiu public? Prin faptul că sunt vizibile pentru vizitatori și utilizatori, astfel de interogații au menirea să suscite dezbateri continue despre rolul imaginii, aducând reflecția critică în spațiul arhivei.

Andrei Nacu (n. 1984) trăiește și lucrează în Iași și Londra. În practica sa artistică el utilizează fotografia documentară, albumul de familie și arhiva fotografică pentru a crea proiecte ce analizează intersecția dintre memoria personală și istoria socială. Lucrările sale recente includ video, instalație și performance, concentrându-se pe politica reprezentării și arheologia media. A studiat fotografia la University of Wales, Newport, U.K. și la Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași. / www.andreinacu.ro
--
Expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC / Selecție din colecția de imagini Mihai Oroveanu imaginează un traseu eliptic prin diverse ipostaze ale arhitecturii bucureștene, sugerând o înțelegere mai vastă a spațiului public, din care edificiile arhitecturale reprezintă doar o mică parte. Această decizie a fost dictată de propria noastră înrădăcinare locală, precum și de prezența vastă a subiectului în cuprinsul colecției, iar selecția a fost ghidată de intenția construirii unei perspective cuprinzătoare – fie ea și fragmentară – asupra spațiului urban în transformare. Suita de imagini din expoziție caută să contrarieze diverse stereotipuri de reprezentare, să se îndepărteze din centru înspre periferii, să ofere vizibilitate unor categorii sociale mai largi sau să aducă în atenție rețeaua de servicii publice care formează nervurile ascunse ale metropolei.

Expoziția poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2021, detalii despre tururile ghidate vor fi anunțate în prealabil pe rețelele sociale.

www.photopastfuture.ro
--
Expoziția, intervenția artistică și prezentarea de artist fac parte din proiectul Imaginea fotografică între trecut și viitor ce are ca principală miză prezervarea și punerea în circulație publică a unui fond de imagini cu o enormă relevanță culturală și istorică, precum și organizarea în paralel a unor activități de artă contemporană. Proiectul se desfășoară în perioada iunie 2020 – noiembrie 2021, în parteneriat cu Fotogalleriet Oslo. Bugetul total al proiectului este 170.000 euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 152.000 euro.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea  relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul  Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

--
Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava

Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters, Timișoara.

www.salonuldeproiecte.ro
https://www.facebook.com/salonuldeproiecte
Instagram: photopastfuture, salonuldeproiecte

De 3 ori Ghenie într-o singură licitație

Extrem de rar, dar spectaculos de fiecare dată, avem prilejul să ne întâlnim la București cu un Ghenie autentic. Apariția din nou în licitații a celui mai bine cotat artist român contemporan va provoca probabil multă rumoare și interes de licitare în rândul colecționarilor de artă, atât autohtoni, cât și internaționali, câtă vreme la aceasta oră, se consideră în piața internațională că Ghenie este un must-have, fiind printre cei mai urmăriți și mai dezirabili artiști pentru orice mare colecție muzeală ori privată din lume. Ultima lucrare de Ghenie din seria ,,Lidless Eye”, ce deconstruiește portretul pictorului Van Gogh, apărută în licitație la Honk Kong în 6 octombrie, a fost adjudecată de Sotheby’s cu peste 5 milioane de euro, confirmând încrederea colecționarilor și investitorilor în valoarea și viitorul tânărului artist român.

O lucrare din același ciclu (,,The Lidless Eye”), iese la vânzare la București, dintr-o colecție internațională, peste mai puțin de 2 săptămâni, în Licitația Artmark de Artă Contemporană din seara de miercuri, 11 noiembrie. Colajul realizat de Adrian Ghenie în 2016 face parte dintr-aceeași celebră serie de ,,autoportrete” ale artistului, în care acesta se (re)imaginează drept unul dintre idolii săi din lumea artei, anume Vincent van Gogh, reinventând, astfel, genul ,,autoportretului”. Opera artistului băimărean pornește în licitație pentru prețul de doar 10.000 de euro.
Ghenie este prezent în aceeași Licitație de Artă Contemporană și cu alte două lucrări –  ,,Untitled/Memory”, respectiv ,,Untitled/Aripă”, care au prețuri de pornire de 20.000, respectiv, 6.000 de euro, fiind o întâmplare fericită și o premieră ca un artist de talia și de dezirabilitatea lui Ghenie să fie prezent într-o licitație, în România, cu 3 lucrări, mai ales având tematici ce reflectă preocupări discursive într-atât de ample și diverse. 

Licitația de Artă Contemporană prezintă creații contemporane ale tuturor artiștilor români importanți astăzi, iar Ștefan Câlția nu face excepție. Și Câlția înregistrează o prezență record în prima zi de Licitație de Artă Contemporană din 11 noiembrie, între care sunt de remarcat 5 opere semnificative. 

Cea mai impresionantă apariție în licitație revine pânzei de mari dimensiuni ,,Păpușăreasă din Salzburg cu rochie verde” (preț de pornire de 18.000 de euro), realizată în 2004. Alături de aceasta, o altă creație, datând de acum 2 decenii, ,,Călător cu maimuță” (preț de pornire de 14.000 de euro), dezvăluie un ,,mic teatru al lumii”, dar și un complex univers de viață, filtrat prin rațiune și cultură, prin prisma personajelor purtătoare de simboluri. Totodată, Ștefan Câlția este prezent în licitație și cu opere având estimări mai conservatoare, precum ,,Primăvară” (preț de pornire 8.000 de euro), ,,Cortegiu nocturn” (preț de pornire 2.800 de euro) sau ,,Tache de catifea” (preț de pornire 2.300 de euro). 

Un alt artist celebru, ce semnează un lot inedit și semnificativ al licitației din 11 noiembrie, este Geta Brătescu, artist complex, influențat de istoria artei și influent în practicile acesteia. Descoperim un crâmpei din universul acesteia de explorări artistice în tapiseria din 1972 (175cmx95cm), oferită în licitația de miercuri (preț de pornire de 10.000 de euro). 

Valoroși artiști români cu cotă internațională, care completează paleta ofertei contemporane din 11 noiembrie, sunt Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Gheorghe Fikl, Sorin Ilfoveanu, Georgeta Năpăruș, Șerban Savu sau Mircea Cantor. Întâlnirea între artiștii de ieri, de azi și de mâine va avea loc online, pe platforma Artmark Live, de la ora 19:30, iar până atunci poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță din strada C.A. Rosetti, nr. 5.

O lună de film cu Centrul Ceh – Documentary Mondays și Fiction Tuesdays revin în noiembrie

Luna noiembrie a devenit de 8 ori mai bună! Programele Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep, de data aceasta online. Atmosfera proiecțiilor de film de la Centrul Ceh este încă vie și o puteți retrăi și de acasă, unde veți putea urmări 4 documentare și 4 filme de ficțiune în fiecare luni și marți în luna noiembrie.

Centrul Ceh București și-a obișnuit publicul cu filme unul și unul, mai întâi la Documentary Mondays, din 2007, iar din 2018 și la Fiction Tuesdays. Toamna aceasta programele continuă în format online, pe platforma DAFilms.com, unde filmele vor putea fi urmărite gratuit, timp de 24 de ore, pe tot teritoriul României. Așa că acum nu doar bucureștenii se pot bucura de aceste două programe și, în plus, vă puteți uita la filme de acasă, în siguranță.

Documentary Mondays revine în forță cu 4 documentare excepționale. Pe 2 noiembrie intrați în lumea lui Miloš Forman, poate cel mai renumit regizor ceh, cunoscut mai ales pentru filmele realizate după plecarea sa din Cehoslovacia. „Miloš Forman: What doesn't kill you...” oferă o abordare personală și aduce la lumină evenimente marcante din viața privată a regizorului, precum despărțirea de părinți și fii, povești despre cruzime și lupte interioare, dar și despre ambiția succesului și dorința de libertate.

Programul continuă în spiritul căutării libertății, însă prin alte mijloace. Pe 9 noiembrie veți putea urmări documentarul românesc „Omul care a vrut să fie liber”, ce spune povestea lui Cezar Mititelu – un „parazit social” în ochii autorităților comuniste, dar și un dascăl, un purtător de lumină într-o lume îngropată în minciuni şi ignoranţă în ochii unor oameni care au crezut în posibilitatea de a trăi o viață liberă în România socialistă.

Pe 16 noiembrie se poartă retro. „Viva Video, Video Viva” aduce în discuție arta video din Cehoslovacia anilor ’80. Regizoarea Adéla Komrzý explorează acest subiect prin portretul pe care-l face bunicului ei, Radek Pilař, unul dintre pionierii artei video cehe, prin recrearea expoziției Video Day din 1989 și prin interviuri cu artiști video ai acelei perioade.

Seria se încheie cu o călătorie prin lumea sunetelor și a muzicii. Ce se întâmplă când un sunet devine muzică și cum? „The Sound is Innocent” vă invită într-o călătorie audiovizuală într-un spațiu de vis care explorează sensul, funcția și semnificația lumii sunetului electronic și experimental. Pe parcursul a cinci capitole, documentarul ghidează spectatorul printr-un labirint format din momente și personalități care prezintă nașterea și evoluția sunetului electronic către muzică.

Dacă zilele de luni sunt ale documentarelor, marțea vine cu filme de ficțiune – și nu orice filme. Fiction Tuesdays aduce, toamna aceasta, un tribut lui Jiří Menzel, care s-a stins în luna septembrie a acestui an. Filmele sale continuă să aducă emoție în rândul celor care le vor urmări de acum înainte, iar în cadrul programului, publicul va putea viziona 4 dintre filmele lui Menzel, descoperind sau redescoperind un regizor extraordinar, pionier al Noului Val Cehoslovac. Începând cu 3 noiembrie, porniți într-o călătorie săptămânală în universul cinematic al lui Menzel: „Capricious Summer” (1967), „A Cottage Near the Woods” (1976), „Those Wonderful Men with Crank” (1978) și „Cutting It Short” (1980).

Documentary Mondays și Fiction Tuesdays sunt organizate de Centrul Ceh București, în parteneriat cu DAFilms DocAlliance și cu sprijinul Budweiser Budvar. Vizionarea este gratuită, fiecare film fiind disponibil pe tot teritoriul României timp de 24 de ore, începând cu ora 8:00 dimineața, conform programului.  Pentru a urmări filmele, este nevoie să vă creați un cont de utilizator pe platforma DAFilms.com. Și cum aceste două programe vin la pachet și cu bere cehă, de data aceasta trebuie să stați cu ochii pe Centrul Ceh București, care are câteva surprize pregătite pentru cei ce știu că un film se vede cel mai bine alături de o bere Budweiser Budvar.

Platforma DAFilms.com este aici.

Evenimentele Facebook ale primelor două filme sunt aici: DM&FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Independenta Film lanseaza Beanpole pe Vimeo

În contextul imprevizibil al programului de funcționare a cinematografelor, generat de pandemie, casa de distribuție Independența Film lansează pe propriul canal de Vimeo Beanpole, filmul tânărului cineast rus Kantemir Balagov, prezentat în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2019, unde a fost recompensat cu Premiul pentru regie și Premiul FIPRESCI. Filmul va rula, totodată, în cinematografele din țară funcționale și va intra și în programul celor care se vor redeschide în curând.
 
Inspirat de cartea Svetlanei Aleksievici „Războiul nu are chip de femeie”, Beanpole construiește o poveste fictivă care ne poartă prin Leningradul anului 1945, pe urmele a două tinere femei ce au participat la război, iar acum luptă pentru a-și reconstrui viața printre ruine. 

Filmul este disponibil de vineri, 30 octombrie, pe canalul de Vimeo al Independența Film, https://vimeo.com/independentafilm. Costul unui bilet este de 3$, iar utilizatorul poate vedea filmul într-un interval de două zile de la achiziție.
1945. Al Doilea Război Mondial a făcut ravagii în Leningrad, distrugându-i clădirile, dar și locuitorii, atât fizic, cât și psihic. Deși asediul (unul dintre cele mai lungi din istorie) s-a încheiat, moartea bântuie încă prin oraș. Aflate în mijlocul ruinelor, două femei tinere, Iya și Masha, încearcă să se ridice și să dea un sens existenței lor.

Trailer Beanpole Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=359950515341167
Trailer Beanpole Youtube: https://youtu.be/50Yd_fWSJhA

Mă interesează soarta femeilor și, mai ales, a femeilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Conform datelor, acesta a fost războiul cu cea mai mare participare a femeilor. Ca autor, mă interesează să găsesc un răspuns la întrebarea: ce se întâmplă cu o persoană care ar trebui să dea viață după ce a trecut prin încercările războiului?, spune Kantemir Balagov, în vârstă de 28 de ani, numit copilul-minune al cinematografiei ruse și aflat la al doilea lungmetraj de ficțiune.
Beanpole le are în roluri principale pe Viktoria Miroshnichenko și Vasilisa Perelygina, ambele aflate la debut, și a reprezentat Rusia în cursa pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film internațional din 2020. Filmul a fost prezentat în România în avanpremieră în 2019, în cadrul Les Films de Cannes.

Kantemir Balagov a absolvit în 2015 cursurile cunoscutului cineast rus Aleksandr Sokurov la Universitatea de Stat Cabardino-Balcară și a atras atenția publicului și a presei de specialitate în 2017, cu ocazia lansării la Cannes a lungmetrajului său de debut Tesnota/Closeness, o poveste dură și realistă, plasată într-o regiune autonomă din Caucaz, despre diferențele religioase și sociale.

Pe contul de Vimeo al Independența Film se regăsesc peste 30 de titluri din portofoliul companiei, filme de referință sau premiate la marile festivaluri. Alături de Beanpole, vor fi adăugate și Tranzit/ Transit (r. Christian Petzold), nominalizat pentru Ursul de Aur la Berlin 2018, și Nebune de fericire/ La pazza gioia (r. Paolo Virzì), nominalizat la European Film Awards 2017. Lista de filme disponibilă pe https://vimeo.com/independentafilm primește săptămânal titluri noi. 

Văzut de Radio Guerrilla