Sound of Bucharest 2022 with Armin van Buuren - Cancelled

Dear Fans, 
 
We were beyond excited that, this year, we would finally be able to welcome Armin's fans in Bucharest and celebrate a unique and special show. 
 
Due to changes in the market, with prices getting higher and the insecurities we are facing right now, it isn’t possible to organize a free admission show anymore. Therefore, with a heavy heart, we are cancelling Sound of Bucharest 2022. 
 
We want to thank all of you who intended to dance with us – hopefully, we will see you soon right here, in Romania. 
 

Sound of Bucharest Team 💙🇷🇴

Agapele muzicale SE CÂNTĂ ÎN 2 încep vineri, 2 septembrie, în Parcul Florilor din București

Între 2 și 18 septembrie 2022, locuitorii din sectorul 2 vor avea parte de o serie de plăcute surprize în timpul plimbărilor de seară, în parc: Maxim Belciug, chitaristul Încântărilor, și Gabriel Bălașa, descântătorul ritmurilor și al handpanului, vin să cânte pentru ei, aducând muzica lor plină de culoare, cu gust de voioșie, sub cerul liber. Cei doi artiști vor oferi publicului 6 întâlniri surprinzătoare cu muzica și cu frumosul, chiar lângă casă, în grădinile publice dintre blocuri, acolo unde oamenii se strâng să-și petreacă serile calde de început de toamnă. Cele 6 agape muzicale fac parte dintr-un proiect comunitar intitulat “Se cântă în 2”, al cărui program este următorul:
- vineri, 02 septembrie 2022, ora 19.00 – Parcul Florilor
- duminică, 04 septembrie 2022, ora 19.00 – Grădina Mătăsari
- vineri, 09 septembrie 2022, ora 19.00 – Parcul Titus Ozon
- duminică, 11 septembrie 2022, ora 19.00 – Parcul Lunca Florilor
- vineri, 16 septembrie 2022, ora 19.00 – Parcul Ciurea
- duminică, 18 septembrie 2022, ora 19.00 – Parcul Obor

Maxim Belciug, un muzician clasic în formarea și preferințele sale, este un artist iubit și recunoscut pentru încăpățânarea cu care stăruie să creadă că frumuseţea va mântui totuși lumea. Gabriel Bălaşa este un alt nume frecvent întâlnit pe scena muzicală under şi overground. Un percuţionist inspirat şi isteţ, apreciat pentru prezenţa sa creativă, care în ultimul timp a devenit și ambasadorul unui instrument încă puțin cunoscut la noi: handpanul. Împreună, cei doi formează un duo insolit, ca și muzica lor. Un melanj, exuberant și zajjy, de clasic cu improvizație, exotisme pline de culoare, valsuri, tango-uri, tarantelle, baroc și ritmuri latino-americane. Sunete care încălzesc inima când își iau zborul de pe partitură, împinse de bucuria de a cânta, și armonii ce ne aduc un răgaz de (re)copilărie, în pofida faptului că trăim într-o lume ce nu-i făcută pentru copii.

Proiectul “Se cântă în 2” se desfășoară în luna septembrie în parcurile mici, de cartier, din Sectorul 2, și își propune să ducă frumosul și muzica spre locuitorii mai puțin norocoși, ce nu au în mod curent posibilitatea de a participa la concerte, și să le ofere acestora prilejul unor serate muzicale deschise, comunitare. Astfel, evenimentele programate în cadrul proiectului nu vor fi concerte sau recitaluri în sensul clasic și sobru al cuvântului, ci mai degrabă agape prietenoase și simpatice, cu artiști ce-și împărtășesc exuberant muzica, înconjurați de oameni așezați în iarbă, dansând sau bătând ritmul din picior, trăind bucuria de a fi împreună. Proiectul este organizat de Asociația Culturală Kitarodia și este cofinanțat de Primăria Sectorului 2 al Municipiului București. Intrarea pentru public este liberă.

SE CÂNTĂ ÎN 2 - agape muzicale sub cerul liber | Facebook

https://youtu.be/HZAKFpTU58E

Un documentar hipnotizant despre David Bowie, proiecție specială la București

Cinemateca TIFF
anunță o proiecție specială la București a hipnotizantului Moonage Daydream, un film care explorează geniul creativ al lui David Bowie cum nici o altă producție nu a făcut-o până acum. O odisee cinematografică aflată la granița dintre documentar și imaginație, Moonage Daydream este regizat de Brett Morgen, cunoscut pentru Cobain: Montage of Heck, un documentar despre liderul formației Nirvana, sau Jane, care spune povestea lui Jane Goodall, cercetătoarea pionieră în studiul primatelor. 

Proiecția va avea loc vineri, 16 septembrie, de la ora 20:00, la CINEPLEXX Băneasa, în inegalabilul format audio Dolby Atmos de pe sala ULTRA, unde spectatorii vor avea parte de o experiență de vizionare cu adevărat impresionantă. 

Filmul va fi urmat de o petrecere tematică în Control Club (Strada Constantin Mille 4) începând cu ora 23:00, unde accesul se va face pe baza biletului la film. 
David Bowie a fost unul dintre cei mai prolifici, extravaganți și inovatori artiști ai erei moderne, considerat unul dintre creatorii curentului glam rock. Cu o carieră de peste 5 decenii, începută în anii ’70, Bowie este autorul unor hituri precum Space Oddity, Ashes to Ashes, Let’s Dance, Under Pressure sau Heroes, și creatorul unor personaje iconice precum Ziggy Stardust sau The Thin White Duke. E cunoscut și pentru rolurile principale jucate în filme precum The Man Who Fell to Earth (1976), Just a Gigolo (1978), Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) sau Labyrinth (1986). Munca lui a fost recompensată cu Premii Grammy, BAFTA sau Globurile de Aur, iar muzicieni precum Nirvana, Madonna sau U2 au declarat că David Bowie le-a influențat profund carierele. A vândut peste 140 de milioane de albume în toată lumea. 

În 2017, după moartea artistului, familia și managerii lui Bowie i-au dat acces total regizorului Brett Morgen la arhivele Bowie, inclusiv la înregistrări originale ale muzicii sale. Timp de 5 ani, Morgen a creat o experiență cinematografică care depășește limitele oricărui gen și care explorează mai multe laturi ale artistului, de la spiritualitate până la creativitate. Moonage Daydream ni-l arată pe David Bowie așa cum a vrut el să îl vedem. Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2022. 

Trailerul filmului poate fi urmărit aici.  

Pe 16 septembrie va avea loc și lansarea internațională, în varianta digitală, a unui album muzical cu același nume. Discul va cuprinde piese rare cântate de Bowie, înregistrări live și noi remixuri ale celor mai cunoscute hituri ale artistului, care se pot auzi și pe coloana sonoră a filmului.

Proiecția Moonage Daydream face parte dintr-o inițiativă a Cinematecii TIFF, care își propune să organizeze lunar evenimente specială prin care să aducă în fața publicului filme rare.

Seara de 16 septembrie este una importantă pentru cinefilii români. Pe lângă proiecția de la Cineplexx Băneasa, aceștia sunt așteptați în mai multe cinematografe din București, Timișoara și Cluj-Napoca la Noaptea Albă a Filmului Românesc, dedicată celor mai recente producții autohtone.

Programul concertului aniversar Riverside din Quantic, 5 Septembrie

Dupa concertul anulat din 12 Martie 2020 din cauza pandemiei, indragita formatie poloneza Riverside revine pe data de 5 Septembrie in Quantic Club cu ocazia unui show aniversar de 20 de ani. Concertul va fi unul cu adevarat special, fanii trupei se vor bucura de un setlist special prin care vor fi recompensati pentru rabdarea dovedita.
 
Programul evenimentului:
18:30 – access public
20:00 – Riverside
 
Biletele achizitionate pentru concertul anulat de acum 2 ani pot fi folosite pentru accesul la eveniment.
Bilete noi pot fi achizitionate de pe iabilet la urmatoarele oferte:
Presale II: de la 9 mai pana in ziua evenimentului: 120 de lei
La intrare in ziua evenimentului: 150 de lei
 
Regulamentul evenimentului :
* Accesul copiilor cu vârsta de până la 7 ani inclusiv este gratuită dacă sunt însoțiți de un părinte care deține un bilet valabil de acces. Recomandam utilizarea castilor de protectie fonica pentru copii.
Accesul copiilor cu vârsta de până la 16 ani inclusiv este permisa in baza unui bilet valabil si dacă sunt însoțiți de un părinte care deține un bilet valabil de acces.
Accesul minorilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani este permisa in baza unui bilet valabil de acces.
Minorilor le este interzisă servirea şi consumul de băuturi alcoolice.
Este permis accesul cu animale de companie cu condiția respectării regulamentului privind animalele de companie în spațiul public (animalele vor fi ținute în lesă, câinii de talie mare sau rase agresive obligatoriu poartă botniță etc.).
Ai grija de bunurile tale! Organizatorii/producătorii nu sunt responsabili pentru bunurile participanţilor ori pentru eventuale pagube produse.
Pe durata evenimentului se vor realiza înregistrări audio şi video, care vor fi folosite ulterior pe platformele de social media ale noastre și ale partenerilor, iar unele pot conține, aleatoriu, imaginea sau vocea persoanelor din public. Participarea la eveniment reprezintă acordul implicit pentru folosirea lor în aceste scopuri.
Pe durata evenimentului pot fi folosite lumini cu efect stroboscopic, care cresc riscul declansarii crizelor de epilepsie. Recomandam persoanelor afectate de aceasta conditie sa evite participarea.
Evenimentul poate suferi modificari in functie de condiţiile meteorologice.
Organizatorii îşi rezervă dreptul de a solicita acte care dovedesc varsta participantilor minori.
Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica regulamentul în conformitate cu prevederile aflate în vigoare.
Contravaloarea biletelor de acces nu poate fi returnata.
Pentru buna desfasurare a evenimentului, organizatorii isi rezerva dreptul de a interzice accesul persoanelor care nu respecta regulile de acces.
 
Riverside a fost infiintata in Varsovia, in 2001, si are pana in prezent 7 materiale discografice, majoritatea fiind lansate sub egida prestigioasei case de discuri Inside Out Records. Cel mai recent album al trupei, 'Wasteland' a fost lansat in data de 28 septembrie 2018.
 
Riverside:
https://riversideband.pl/en/
www.facebook.com/Riversidepl/
https://www.youtube.com/watch?v=-s7fedFOP88
https://www.youtube.com/watch?v=9JBOZGsg6ms
https://www.youtube.com/watch?v=QuIflRajVvw
Pagina evenimentului pe facebook poate fi accesata la acest link.

Cine-concerte în premieră, comedii și suspans fără limite la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea

Au mai rămas doar câteva zile până la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea, iar atmosfera de festival începe deja să se instaleze pe străzile orașului care va găzdui, în primul weekend de toamnă, un adevărat maraton cinematografic. Programul evenimentului include peste 30 de titluri sonore și va oferi orădenilor șansa de a urmări filme premiate la cele mai prestigioase festivaluri, dar și succese de public, care vor face deliciul spectatorilor de toate vârstele. În fiecare seară, pe 2, 3 și 4 septembrie, iubitorii de muzică și film sunt invitați să descopere în premieră cine-concertele pregătite de organizatori special pentru acest eveniment.

Programul complet și biletele la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea sunt disponibile pe tiff.eventbook.ro.
O poveste seducătoare despre apogeu și decadență, în Parisul începutului de secol 20, deschide seria de proiecții-eveniment organizate în Piața Unirii – vineri, pe 2 septembrie, de la ora 21:00. Cu extraordinară atenție la detaliile de epocă și o distribuție fenomenală, Iluzii pierdute/ Illusions perdues (r. Xavier Giannoli) urmărește destinul unui tânăr scriitor, pus în fața propriului declin.

Spectatorii prezenți la proiecția din deschidere vor fi întâmpinați în Piața Unirii din Oradea de muzica celor de la Espressione, cvartetul care va interpreta un repertoriu muzical inspirat din fabuloasa coloană sonoră a filmului distins cu șapte premii César. Cvartetul Espressione a fost înființat în anul 2014 de patru tinere instrumentiste: Costin Éva – vioara I, Szabó Éva – vioara a II-a, Anca Cristea – violă, Ichim Beáta – violoncel. Cvartetul abordează genuri muzicale variate: muzică clasică, café-concert, muzică de film și jazz.
Tot în Piața Unirii se va vedea duminică, în ultima seară de TIFF Oradea, Competiția oficială/ Official Competition (r. Mariano Cohn, Gastón Duprat) - o comedie sofisticată și obraznică despre cinema, orgolii artistice și jocuri de putere, cu Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez.

Colecția de supernove pe care spectatorii din Oradea sunt invitați să le urmărească în aer liber în primul weekend de toamnă este completată de Casa noastră/ Utama (r. Alejandro Loayza Grisi). Filmul bolivian distins anul acesta cu Trofeul Transilvania și cu Premiul Publicului, despre un cuplu de crescători de lame care încearcă să supraviețuiască într-o lume pe cale să se destrame, se va vedea în prima seară de festival la Palatul Baroc Open-air, acolo unde sâmbătă seară va rula Alcarràs (r. Carlei Simón) povestea emoționantă a unei familii de cultivatori de piersici, premiată cu Ursul de aur la Berlinală.

Prima zi de festival se deschide cu un thriller supranatural semnat de Eskil Vogt, autorul nominalizat la Oscaruri pentru Cea mai rea fată din lume. Programat de la ora 14:30 la Filarmonică, Inocenții/ The Innocents urmărește un grup de copii cu puteri misterioase. De la 16:30, în premieră la Oradea, va rula în sala Teatrului filmul Din zori și până-n zori/ Between Two Dawns (r. Selman Nacar), o poveste în care viețile tuturor celor implicați scapă de sub control.

De la ora 17:00, ajunge la Filarmonică Evenimentul/ L'événement (r. Audrey Diwan), filmul care i-a adus actriței franco-române Anamaria Vartolomei titlul de Cea mai promițătoare actriță la ediția din acest an a Premiilor César. În aceeași sală va rula, de la ora 21:30, comedia spaniolă Clubul șomerilor/ The Unemployment Club, despre un grup de prieteni care pare să se descurce mai bine să-și sincronizeze ieșirile la bere decât să-și pună la punct viața profesională.

Javier Bardem este protagonistul The Good Boss (r. Fernando Léon de Aranoa), un imens succes de public care a făcut furori la  Premiile Goya, unde a obținut 20 de nominalizări și a fost desemnat Cel mai bun film. Pelicula se va vedea duminică, de la ora 14:00, la Teatru, care va găzdui, de la ora 21:30, proiecția filmului Maigret (r. Patrice Leconte), cu inconfundabilul Gérard Depardieu.
Cine-concerte în fiecare seară

Spre încântarea iubitorilor de muzică și film, fiecare seară de festival va fi marcată de câte o experiență cine-muzicală specială. Vineri, la Sinagoga Sion, A Tolonc/ The Undesirable - unul din primele filme mute ale celebrului regizor Michael Curtiz, cunoscut pentru Casablanca, va fi acompaniat live de muzica originală a artistului orădean Dubase. Pelicula aduce pe marele ecran frumoasele peisaje și obiceiuri ale Transilvaniei rurale de la început de secol 20, într-o poveste captivantă bazată pe o piesă de teatru a lui Ede Tóth. Scenariul este semnat de Jenő Janovics, producator, scenarist si adevărat pionier în cinematografie datorită studiourilor Transsylvania pe care le fondează la Cluj in anii 1910.

Seara de sâmbătă aduce la Sinagoga Sion Cine-concertul Häxan, la aniversarea a 100 de ani de la lansarea filmului semnat de Benjamim Christensen. La limita dintre documentar și ficțiune, Häxan/ Vrăjitoarele a revoluționat genurile fantasy și horror, iar la TIFF Oradea va rula cu acompaniament muzical live asigurat de duo-ul orădean Maatus Pealler și Gabi Crecan.

Duminică, pe 4 septembrie, orădenii au ocazia să urmărească versiunea originală a filmului Nosferatu, acompaniată în premieră absolută de artiștii Filarmonicii. Bazat pe romanul „Dracula”, scris de Bram Stoker, Nosferatu poartă semnătura legendarului regizor F.W. Murnau și reprezintă una dintre operele de referință ale expresionismului german. Spectacolul muzical oferit cu ocazia centenarului filmului la Filamonică va fi completat de interpretările sopranei Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas), sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, cea care semnează și muzica originală care va însoți proiecția.

Programul complet al ediției este disponibil pe oradea.tiff.ro/.

 

 

 

 

Filosoful Mihai Șora, un serial de eseuri pentru Radio România Cultural

Radio România Cultural este onorat să anunțe difuzarea unui serial de eseuri scrise și înregistrate special de filosoful Mihai Șora pentru singurul post național dedicat exclusiv culturii. Cele 10 eseuri despre timp și timpurile pe care le trăim vor fi difuzate zilnic, din 5 septembrie, în emisiunea GPS Cultural, de la ora 17.30. 
 
Conștiința timpului, legăturile cu semenii, vârstele, lumea lui Proust, traiul în armonie cu tine însuți, acceptarea celuilalt, judecata în nuanțe de gri, și nu în alb sau negru, blândețea sunt câteva dintre temele, conceptele, puse în discuție cu erudiția, verva, vioiciunea caracteristice acestui atât de implicat om de cultură și transmise radiofonic într-un discurs actual și accesibil publicului larg. Filosoful nu uită să amintească, însă, că nu îi place să dea sfaturi de viață, să facă liste cu reguli, pentru că nu crede că are autoritate pentru așa ceva și pentru că ‘’legea morală este de căutat în tine, la fel cum cerul este deasupra ta”. 
 
“Suntem ființe de carne și sânge și aparținem timpului. Timpul conștiinței însoțește actele noastre, fie că ele sunt încheiate, fie că au rămas suspendate între dorință, intenție sau concept. Cum spune Ecleziastul: este un timp pentru a te naște și un timp pentru a muri. Un timp pentru a sădi și un timp pentru a smulge. Și este un timp pentru a privi înspre cerul stelelor fixe.” , spune Mihai Șora pentru Radio România Cultural. 
 
Seria de eseuri intitulată “Cerul stelelor fixe” este coordonată de Anca Mateescu, care speră că acestor prime ediții li se vor alătura, în curând, și altele. 
 
„Opera filosofică a lui Mihai Șora reprezintă un reper important al culturii noastre. Dar, dincolo de operă, este omul, care reușește să se bucure de fiecare clipă ce i-a fost hărăzită, să-și păstreze blândețea care îl face atât de puternic și care ne arată cum să privim înspre cerul stelelor fixe!” 
(Anca Mateescu)

Filme experimentale semnate de regizori spanioli emergenți, în septembrie, online, la Institutul Cervantes

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni). 

 
De ani buni, Festivalul Internațional de Film Abycine de la Albacete a favorizat prezentarea de lungmetraje și scurtmetraje care au pătruns pe scena spaniolă datorită unor regizori dispuși să încalce regulile convenționale. Una dintre cele mai atractive secțiuni ale acestui festival este proiectul Lanza, care reunește cele mai bune proiecte aflate în faza de post-producție și creează un spațiu pentru obținerea de fonduri și pentru menținerea comunității de filme independente. 

Ca parte a acestui spirit care se străduiește să le ofere vizibilitate cineaștilor aflați la început de drum, tinere talente curajoase despre care, fără îndoială, se va vorbi mult în următorii ani, Institutul Cervantes le prezintă cinefililor trei lungmetraje și două scurtmetraje. 
 
PROGRAMUL FILMELOR: 
Vineri, 2 septembrie, ora 21.00 
Sedimente – regia Adrián Silvestre (2021, 90 minute) 
Filmele lui Adrián Silvestre ne provoacă să privim oamenii, situațiile și mediile prezentate ca pe niște spații complexe și sugestive din mijlocul cărora suntem îndemnați să regândim realitatea. Bogăția vizuală a filmelor sale dobândește o nouă dimensiune în Sedimente, film în care limitele dintre documentar și ficțiune ne fac să ne gândim la acele personaje cinematografice care ies în mod conștient de granițele poveștii. 
 
Vineri, 9 septembrie, ora 21.00 
Yalla – regia Carlo D'Ursoi (2021, scurtmetraj) 
Cariera actorului, regizorului și producătorului Carlo D'Ursi reprezintă o formă exemplară de angajament față de acele istorii care ne forțează să privim exact acolo unde nu vrem să privim, înspre acele subiecte străine de viața noastră de zi cu zi. Diamante negre (2013, regia Miguel Alcantud) sau Tabib (2017) abordează viețile unor oameni care trăiesc în diferite părți ale lumii și care suferă de pe urma războiului sau de din pricina dependenței sau vulnerabilității provocate de sărăcie. Bazat pe o poveste adevărată și însoțit de imagini fascinante, Yalla descrie modul în care viața poate fi spulberată în mii de bucăți din cauza unei simple greșeli tehnice. 
 
Vineri, 16 septembrie, ora 21.00 
Omul care a desenat Spania – Miguel Larraya Valenzuela și Andrea Gutiérrez Bermejo (2020, 81 de minute) 
Rareori munca unui artist vizual – designer, creator de imagini – este atât de importantă încât se transformă într-o reflecție asupra modului în care o țară își definește propriul proces de democratizare. Cazul lui José María Cruz Novillo reflectă acel fenomen în care imaginarul tranziției spaniole este indisolubil legat de capacitatea sa de a-l exprima prin comunicare publică și marketing, spații de pionierat în momentul său de maximă reușită profesională. Format în design în timpul regimului franchist și pionier al teoriei comunicării newyorkeze, opera acestui mare artist plastic a reușit să definească prin lucrările sale spațiul social, dar și să elaboreze diferite dispozitive de artă conceptuală care îl plasează la același nivel cu cei mai buni artiști reprezentativi ai acestui curent din ultimii ani ai secolului XX. 
 
Vineri, 23 septembrie, ora 21.00 
Unu – regia Javier Marco (2018, scurtmetraj, 10 minute) 
Perechea de creatori formată din regizorul Javier Marco și scenarista Belén Sánchez-Arévalo are deja un palmares impresionant, care a culminat cu Premiul Goya pentru cel mai bun scurtmetraj acordat filmului A la cara (În față), în 2020, și cu debutul în lungmetraj cu Josefina, în 2021. Capacitatea sa de a îmbina poveștile cele mai personale cu o reflecție asupra celor mai defavorizați din societate este prezentă și în Unu, un scurtmetraj înscris în povestea teribilă și mortală a Strâmtorii Gibraltar. 
 
Vineri, 30 septembrie, ora 21.00 
Ultima primăvară – regia Isabel Lamberti (2020, lungmetraj, 77 minute) 
Regizoarea olandeză Isabel Lamberti a visat întotdeauna să vadă la Spania, încă de când era copil și își  asculta bunica vorbind despre țara ei natală. Povestea unei familii care trăiește într-o mahala din Madrid este forma în care această regizoare a inclus diverse povestiri despre copii aparte, mici protagoniști ai unei istorii despre rezistență și solidaritate.

10 creatoare de film de animație participă la cea de-a doua ediție a programului Sisterhood of Young Animation Auteurs

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

Cele 10 participante au fost selectate în urma unui apel de înscrieri lansat în luna aprilie. Alături de organizatorii proiectului, producătoarea poloneză Katarzyna Gromadska și scenarista Raluca Mănescu - leaderii celei de-a doua ediții SYAA, au analizat peste 20 de proiecte eligibile și au desemnat 10 finaliste. Decizia a fost influențată de calitatea proiectului de film, originalitatea scenariului și coerența cu tehnica de animație, experiența prealabilă relevantă, nivelul de cunoștințe de bază despre producția de film și motivația aplicantelor, compatibilitatea acestora cu programul gândit de organizatori și cu echipa formată din celelalte participante și din traineri.  

Cele 10 artiste din România și Republica Moldova care vor participa la workshop:

  • Adela Holdon, Work in Progress
  • Cristina Pîrvu, Working Title
  • Daria Căpățână, Learning with Zuppy and Zupzup
  • Izabela Pitica, Error
  • Laura Pop, M for Father
  • Ștefania Bodescu, După Deal (Beyond the hill)
  • Teodora Mihăilă, Open. Closed
  • Maria Brudască, A horse in a SwanSea
  • Melissa Antonescu, The street
  • Flavia Sofia Matei, A little light

Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective ale programului. Timp de 7 zile, mentorii și speakerii invitați din toată Europa pentru a le oferi participantelor secrete din culisele acestui domeniu își vor împărtăși propriile experiențe și vor pune la dispoziția celor 10 artiste o serie de instrumentele necesare pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale. 

Programul va consta într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în cadrul cărora participantele își vor putea dezvolta proiectele de scurtmetraj animat. De asemenea, ele vor învăța cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație.

Workshop-urile și prezentările vor fi susținute de Katarzyna Gromadzka (producătoare, Polonia), Raluca Mănescu (scenaristă, România), Kamila Dohnalova (producătoare, Cehia), Oksana Kurmaz (animatoare, regizoare, Ucraina), Theodor Pârvu (avocat, România) și Zsuzsanna Kreif (regizoare, animatoare, Ungaria).

Mai multe detalii despre Sisterhood of Young Animation Auteurs sunt disponibile online, pe site-ul dedicat programului: http://syaa.animest.ro/

Sisterhood of Young Animation Auteurs este un proiect inițiat de Asociația Animest și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Eurimages ca parte a programului de promovare a egalității de gen al Comisiei Europene.

 

Daniel Dorobanțu & Mircea Ardeleanu Jr. au lansat “Chip de Tăcere”, o nouă explorare audiovizuală de basm

Daniel Dorobanțu este artistul ce te poartă în lumi, deși diferite ca formă, aceleași ca sens. Arta sa este un experiment. O vâltoare din care, prin tehnici aparte, artistul își uneltește o roată de moară cu care culege basmul din adâncimile acelea unde doar pietrele mai murmură încâlcit în graiuri uitate.
Asculți această muzică nouă ca și când portițe către înțelesurile străvechi ale lumii s-au deschis. Ei bine, astfel de străluciri îți recompun universul de la primele adieri sonore cu care Daniel Dorobanțu brodează o nouă colaborare, de data aceasta, cu Mircea Ardeleanu Jr. “Chip de Tăcere” este o compozitie ce suspendă gândul, ce disipă ființa, pe care cei doi o traduc în glasul naturii. Simți cum te reîntorci în lume, așa cum spun învățații, cuvânt în eternul basm care suntem.

Piesa “Chip de Tăcere” este extrasă de pe albumul “Veșnicii”și beneficiază de un aranjament instrumental regândit. Daniel declară că: “Fiecare cântec de pe albumul “Veșnicii” este o expresie a explorării contemplative și intuitive a noțiunii de eternitate. După ce albumul a fost lansat, am început să invit alți muzicieni să facă același lucru cu mine. Maria Hojda a fost primul artist care mi-a răspuns, și am lansat o nouă versiune a piesei pe care ea a ales-o, 'Înflorirea de Lumini.' Apoi a urmat Mircea care și-a dorit piesa asta.”
Foto: (c) Anita Ramona

“'Chip de Tăcere' este o experiență transcendentală pentru că mă poartă într-un loc de liniște, unde găsesc multă vibrație și intensitate pentru suflet. Sunetul este principala poartă către un nivel superior de înțelegere. Ca orice altceva care necesită studiu și exersare, sunetul este cel mai direct și eficient mod de a ajunge la totul interior: la vindecare, călătoria sufletului, conectarea, exprimarea și modelarea informațiilor din orice tărâm,” adaugă Mircea.

Te trezești într-o deplină detașare, acolo unde se află în permanență creația lui Daniel Dorobanțu, în deplin cuget la melodia dintre lumi. Dintrelume, acesta este tărâmul în care, de vreme bună, Daniel a ales să-și instaleze sunetul ca instrument de transformare a timpului în Frumos.

“Chip de Tăcere” este măsura care așază ființa în compasul timpului. O compoziție complexă ce pare făurită prin tehnici străvechi, cu acele unelte tocite de prea multă simțire. Sunetul țambalului se revarsă-n vastul univers instrumental, cuprinzându-te de Frumos, ca ciripitul păsărilor în ecoul nemăsuratului văzduh. O inserție instrumentală ce leagă meditația electro ambientală de sensul firii și ireversibilitatea trecerii, a liniștii din licărirea ființei. Un tumult de liniști ce acoperă Universul care geme, un zbor ce drege lumina prin ridurile timpului.

Piesa “Chip de Tăcere” poate fi ascultată, aici:
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=3w3ZV5qGTw0
Spotify: https://open.spotify.com/track/4ZWJK9cjy4K7JD2F295HxK
Bandcamp: https://danieldorobantu.bandcamp.com/track/daniel-dorobantu-mircea-ardeleanu-jr-chip-de-tacere

Mai multe despre Daniel Dorobanțu găsiți pe:
Facebook: https://www.facebook.com/danieldorobantuart
Intagram: https://www.instagram.com/dorobantu/
Website: https://www.thyveils.com/
Bandcamp: https://danieldorobantu.bandcamp.com/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC4BCqmDWcI0aGT6IBK6Annw
Spotify: https://open.spotify.com/artist/47mEn38Y7acsSuP9qB7RO

 

 

 

Darko Perić din La Casa De Papel vine la Constanța

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.
 
Darko Perić și-a început cariera în 2010, când a fost distribuit în serialul spaniol Crematorio produs de Canal+. În 2015 a jucat în filmul A Perfect Day, alături de Benicio del Toro și Tim Robbins. A devenit cunoscut în lumea întreagă datorită rolului din La Casa Del Papel de pe Netflix, care a fost desemnat Cel mai bun serial dramatic la Premiile Emmy 2018. 

Spectatorii vor avea ocazia să întâlnească la Constanța și nume importante ale cinematografiei și scenei de entertainment din România. Astfel, la Sunscreen sunt așteptați actorii din Clanul, noul serial produs de ProTV: Șerban Pavlu, George Mihăiță, Mădălina Craiu, Constantin Dogioiu, Codin Maticiuc și co-scenarista Lia Bugnar - care vor fi prezenți la premiera primului episod al seriei, joi, 8 septembrie, de la 20:30, în Piața Ovidiu. În același loc, Matei Dima (BRomania) se va întâlni cu spectatorii vineri, 9 septembrie, de la ora 20:30, după avanpremiera unuia dintre cele mai așteptate filme ale anului: Teambuilding. Regizorul Alexandru Lustig și Șerban Pavlu vor fi în Piața Ovidiu sâmbătă, 10 septembrie, pentru comedia Nunți, botezuri, înmormântări, iar Mircea Bravo, Bunica Tanti Lenuța și regizorul Cristian Ilișuan se vor întâlni cu publicul duminică, 11 septembrie, pentru filmul Mirciulică.
 
Actorul Marius Bodochi și regizorul Victor Canache vor fi prezenți la avanpremiera filmului Capra cu Trei Iezi de vineri, 9 septembrie, ora 20:30, la Sala Jean Constantin. Și mai mulți invitați români vor fi anunțați în perioada care urmează pe site-ul și pagina de Facebook Sunscreen.
Programul festivalului, care include peste 25 de filme românești și internaționale, va fi completat de concerte extraordinare, care vor avea loc la Teatrul de Vară Soveja. Joi, 8 septembrie, în prima zi a festivalului, fanii muzicii trap sunt așteptați la concertul pe care îl vor susține Oscar și Yakki, doi dintre cei mai apreciați tineri artiști ai momentului.
 
Vineri, 9 septembrie, e rândul lui Jean Gavril, autorul unor hituri precum Ultimul val sau Unde ești tu, cunoscut publicului și drept câștigătorul primului sezon al show-ului Dancing on Ice, să urce pe scena de la Soveja. Seara se va încheia spectaculos cu un recital The Turbans, formație compusă din artiști britanici, greci sau turci, care vor aduce la Constanța un show unic de muzică balcanică și bună dispoziție.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.SunscreenFestival.ro

Apel pentru bucatari pasionati de gastronomie artizanala: Gustul ca patrimoniu

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.
 
Asociația CRIES din Timișoara organizează în perioada 23-25 septembrie 2022 Festivalul LA PAS, în cadrul căruia lansează și a patra ediție a programului „Gustul ca patrimoniu”, care urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial. În activitățile și proiectele LA PAS, implementat de CRIES începând cu 2018 în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, asociația dezvoltă activități de valorificare a patrimoniului gastronomic local.
 
„Am decis să dedicăm această ediție a Gustului ca patrimoniu borșului ucrainean. Rețeta pregătirii preparatului era din anul 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza <<impactului negativ>> al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiției preparatului, cum au menționat oficialii UNESCO”, spune Mihaela Vețan, manager de proiect al programului LA PAS.
 
Bucătari pasionați de gastronomie artizanală din țară sunt invitați să candideze pentru o rețetă de borș ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin. Ne propunem selectarea a 5 bucătari care vor avea posibilitatea de participare la Festivalul LA PAS în septembrie 2022 Timișoara, în vederea pregătirii unei rețete de borș împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior, aceștia vor propune propria rețetă de borș, care va fi gătită și comercializată în restaurantele din România unde aceștia lucrează, pe parcursul lunii octombrie 2022. Asociația CRIES va contribui cu câte 10 vouchere per restaurant, ca metodă de susținere financiară, astfel ca 50 de persoane vor putea degusta borșul gratuit.
 
Proiectul „Gustul ca patrimoniu” pornește de la premiza complexității relației dintre hrană și cultură, de la problematica mâncării ca vector cultural într-o lume globalizată, punând în discuție relația dintre gusturi și valori, structuri și moștenire sociale, și urmărește cercetarea asupra practicilor legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana.
 
Criterii de aplicare la „Gustul ca patrimoniu”
Dosarul de aplicare trebuie să conțină:
O scrisoare de intenție privind participarea la proiect, din care să rezulte motivația aplicantului;
Restaurantul unde lucrează bucătarul aplicant
Informații despre parcursul profesional în domeniul gastronomic
Un link către un portofoliu de mâncăruri (opțional)
 
Aplicația se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro, până la data de 2 septembrie 2022.
 
Fiecare bucătar dintre cei cinci selectați beneficiază de o decontare a cheltuielilor de drum la Festival, cazare (o noapte) și 10 vouchere de borș, plătite pentru 10 consumatori din restaurantul în care bucătarul respectiv va găti ciorba de pe lista de patrimoniu UNESCO, reinterpretată în cheie locală.
 
Calendarul proiectului Gustul ca patrimoniu ediția 2022:
până pe 2 septembrie 2022 - primire candidaturi bucătari
3 - 11 septembrie 2022 - jurizare propuneri
25 septembrie 2022 - participare la Festival și la gătirea borșului ucrainean
29 septembrie - 12 octombrie 2022 – pregătirea propriei versiuni de borș
15 octombrie 2022 - oferirea voucherelor pentru restaurantele unde lucrează bucătarii câștigători
 
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
 
 Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
 
Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC - România Tradițiilor Creative, Asociația INTERSECT, ASAT - Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, AQUATIM, Asociația SNC, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Act for Tomorrow, Editura Seneca, Fundația Aquatim, OilRight, Asociația Curtea Culorilor, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația LOGS
Parteneri internaționali: Fekete Sereg, Solidarius Italia, Largo Residencias, RIPESS Europe, UFISC
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, Food News Romania, Știri ONG
 
Asociația CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare
www.cries.ro
www.facebook.com/AsociatiaCRIES
www.youtube.com/user/asociatiaCRIES
 
Programul LA PAS
www.la-pas.cries.ro
www.facebook.com/lapas.cries
www.instagram.com/la.pas.timisoara

Programul formațiilor participante la Maximum Rock Festival 2022

În perioada 9-10 septembrie 2022, Maximum Rock Festival revine în atenția amatorilor de sonorități metal cu o nouă ediție ce va avea loc la Arenele Romane din București.

Programul formațiilor participante, în ordinea urcării lor pe scenă, este:
09.09.2022: As I May, Breathelast, Taine, Atheist, Infected Rain
10.09.2022: Reverse The Moment, Aeon Blank, Subterranean Masquerade, Tyr, Myrath

Spotul oficial al festivalului este disponibil la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=KXWAD0naoeM

Reamintim faptul că abonamente, la prețul promoțional de 129 lei, sunt disponibile online exclusiv prin www.AmBilet.ro la următorul link: https://www.ambilet.ro/tc-events/maximum-rock-festival-2022/

Maximum Rock Festival a adunat pe scena festivalului, de-a lungul edițiilor precedente, nume sonore din elita metalului mondial precum: W.A.S.P., Kamelot, My Dying Bride, Epica, Eluveitie, Therion, Moonspell, Sodom, Annihilator, Haggard, Dark Tranquillity, Septicflesh, Moonsorrow, Crematory, Evergrey, Samael, Sirenia și multe altele.

Eveniment organizat de Promusic Events și Maximum Rock și cofinanțat de către Ministerul Culturii.
Recomandat de Rock FM.

Instalația „Omission Possible”

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice. Instalația va putea fi vizitată gratuit în zilele de 26, 27 și 28 august, doar la orele 20.30 și 21.30, cu înscriere prealabilă la recepția amenajată la intrarea Sălii Omnia (str. Cristian Popișteanu 3). Proiectul este realizat de Mutual Loop (Holger Lang / Martina Tritthart) în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și Forumul Cultural Austriac în cadrul inițiativei s[a]it{life}, susținută de Ministerul austriac al Afacerilor Europene si internaționale.
 
Aflată în centrul Bucureștiului, clădirea Sălii Omnia a fost proiectată de arhitectul român Cezar Lăzărescu în 1967 ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Aici se desfășurau inițial ședințele conducerii partidului, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu. Din 1990 a fost sediul Senatului României, pentru ca apoi să devină spațiu de depozitare și de repetiții pentru Teatrul Național de Operetă. În 2016, clădirea a fost trecută în proprietatea Centrului Național al Dansului București, iar de atunci așteaptă să fie renovată și consolidată.
„Sala Omnia este o clădire uimitoare din punct de vedere arhitectural, cu un trecut controversat din punct de vedere politic. Atmosfera intensă a marii sălii de ședințe, conceptul aproape performativ în care a fost gândită deplasarea prin spațiu sunt potențate de ornamentele variate si fastuoase de pe pereți și tavane, precum și din spatele principalelor săli, decorațiuni care arată ca niște componente ale unor mecanisme ascunse. În timp, patina pe care a căpătat-o această edificiu abandonat a creat o atmosferă stranie”, spun artiștii Martina Tritthart și Holger Lang / mutual loop.
 
Instalația „Omission Possible”, care va putea fi văzută între 26 și 28 august, a fost creată împreună cu artiști români care, la invitația organizatorilor, au oferit materiale audio, video sau fotografice despre capitala României, pe care colectivul austriac le-a transformat și integrat în conceptul său. Unii dintre artiști propun și intervenții live în cqdrul evenimentului. Această reinterpretare audio-video a istoriei și simbolurilor Sălii Omnia este realizată în colaborare cu Tavi Anghelus, Ina-Alice Danila, Diana Draghici, Aurora Kiraly, Iosif Kiraly, Denise Lobont, Amalia Mititileu, Irina Motroc, Ana Petrovici-Popescu, Sever Petrovici-Popescu, Diana Paun, Angelica Stan, Alina Tofan, X-Art Collective, Béla Zoltán.
 
Detalii despre proiecthttps://bit.ly/OmissionPossible
Informații în timp real - https://fb.me/e/29xQGyZk6
 
Artiștii își propun ca inițiativa s[a]it{life} să modifice măcar temporar experiența oamenilor în raport cu locul ales, încercând să provoace la reflecție si să inspire o transformare a modului în care spațiul respectiv poate fi perceput și folosit în viitor. Instalația „Omission Possible” este rezultatul unei călătorii de cercetare si a Unei discuții cu publicul, la Rezidența BRD Scena9, care au avut loc în aprilie 2022. Concluziile proiectului vor fi prezentate la București, în luna octombrie.
 
Sub numele mutual loop, Martina Tritthart și Holger Lang realizează din 2018 instalații în numeroase țări din Europa. Intervențiile lor artistice sunt adaptate spațiilor publice, dar pot fi văzute și în medii expoziționale mai tradiționale. Una dintre intențiile lor de bază este interacțiunea instalației cu un cadru existent, dialogul dintre aceasta, ambianța și publicul. În paralel, colectivul desfășoară și o intensă activitate curatorială.
 
Credit foto – (c) mutual loop
 
Partenerii media ai FCA – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Agenţia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, Bel-Esprit, Munteanu recomandă, Verbs describe us, Urban Things

Noua cinematografie maghiară și o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi, la TIFF Oradea 2022

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene. 

Programul proiecțiilor la care cinefilii sunt așteptați în perioada 2 - 4 septembrie este disponibil online, pe https://oradea.tiff.ro/.  
Un debut remarcabil este  Haita noastră/ Wild Roots, filmul regizoarei Hajni Kis, în care o fetiță încalcă interdicția impusă de bunica ei și decide să-și întâlnească tatăl proaspăt ieșit din închisoare. Cinefilii sunt invitați să descopere această poveste emoționantă la Palatul Baroc – duminică, de la ora 21:00.

Prezentat în premieră absolută la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, Lucruri pentru care merită să plângi/ Things Worth Weeping For vine la TIFF Oradea vineri, 2 septembrie, la Filarmonică, de la ora 19:15. Filmul o urmărește pe Maja, o tânără care se trezește nevoită să organizeze de una singură funeraliile unui membru al familiei. Neinvitată, i se alătură în acest proces o veche prietenă din copilărie, care abia așteptă să-și compare viața cu a ei.
Campionul multi-medaliat Áron Szilágyi este protagonistul One for All/ Egy mindenkiért, prezentat în premieră la Oradea vineri, de la ora 14:00, la Teatrul Regina Maria. Rezultatul a peste 600 de ore de filmare, de-a lungul a cinci ani, documentarul realizat de András Pires Muhi urmărește pregătirile intense ale sportivului pentru a deveni primul campion la scrimă triplu medaliat cu aur din istoria Jocurilor Olimpice.

O comedie neagră despre situații absurde ajunge în premieră la Oradea duminică, de la ora 18:00. Evacuarea/ Eviction urmărește un prim caz de care un tânăr executor judecătoresc este somat să se ocupe. Lucrurile escaladează rapid și totul se transformă într-o situație de criză după ce bătrâna rugată să părăsească domiciliul anunță că va arunca totul în aer cu butelia de la aragaz. Filmul marchează debutul regizorului Máté Fazekas și va rula pe marele ecran la Filarmonică.

3x3 Ildikó Enyedi

Regizor, scenarist și producător multi-premiat, cineasta maghiară Ildikó Enyedi va fi celebrată în prima retrospectivă de autor prezentată vreodată la TIFF Oradea. Creator de marcă din cinematografia maghiară contemporană și o voce influentă a filmului european, Ildikó Enyedi a obținut recunoașterea internațională în 1989 când lungmetrajul Secolul meu 20/ My Twentieth Century obținea Camera d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Inclus de prestigioasa publicație New York Times în topul celor mai bune 10 producții ale anului, filmul prezentat în retrospectiva TIFF Oradea urmărește viețile a două surori gemene, separate în copilărie, care se regăsesc întâmplător în timpul unei călătorii de lux cu faimosul Orient Express. Filmul va fi proiectat într-o versiune restaurată digital la Sinagoga Sion, duminică, de la ora 20:00.

Selecția 3x3 va fi completată de filmul care a marcat în 2017 revenirea cineastei Ildikó Enyedi, după aproape două decenii:  Despre trup și suflet/ On Body and Soul. Povestea de dragoste atipică a doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte, a fost distinsă cu Ursul de Aur, Premiul FIPRESCI și Premiul Juriului Ecumenic la Berlinală, iar în 2018 a obținut o nominalizare la Oscaruri, la categoria Cel mai bun film străin. La TIFF Oradea va rula duminică, de la ora 14:00, la Filarmonică.

În premieră la Oradea, spectatorii vor urmări sâmbătă, în Piața Unirii, cea mai nouă producție semnată de regizoarea maghiară, prezentată anul trecut la Cannes: Povestea soției mele/ The Story of My Wife, despre modul în care teama și gelozia pot distruge o relație.

 

 


Final de Ideo Ideis #17

 

Ideo Ideis #17 a ajuns la final, dar procesul de explorare personală prin teatru continuă pentru liceeni din cele 10 trupele participante. Duminică seară, în aplauzele celor peste 300 de spectatori și susținători prezenți la Gala de închidere a evenimentului organizat în Alexandria, adolescenții au (re)vizitat cele mai importante momente ale ediției și au fost recompensați cu premii constând în participarea la 10 dintre cele mai importante festivaluri de teatru de la noi din țară. Emoția a fost cuvântul-cheie în ultima seară de festival, după o ediție care a înregistrat peste 8.000 de participanți. 

Ultimele șapte zile au fost despre întâlniri, despre conexiuni și despre revelații. După doi ani în care evenimentul a călătorit prin mai multe orașe din țară, trupele, trainerii și mentorii s-au întors în Alexandria, orașul cu 40.000 de locuitori, care le-a devenit, timp de o săptămână, acasă. O sărbătoare dedicată lor, Ideo Ideis i-a adus împreună într-un program intens de ateliere de teatru tânăr și arte alăturate, și le-a oferit ocazia să-și joace spectacolele pe scenă, în fața unui public numeros. Peste 8.000 de spectatori au urmărit reprezentațiile liceenilor, spectacolele de teatru profesionist și proiecțiile de film, participând activ la sesiunile de Q&A, la masterclass-uri, la evenimentele pentru copii și la întâlnirile cu invitații ediției.  
 
,,Vă încurajez să nu vă temeți de greșeli. În meseria noastră, a actorilor, din greșeli se nasc lucruri minunate. Ai voie și chiar e constructiv s-o faci uneori. Un pilot de avion, de exemplu, nu-și permite să greșească, dar în cazul nostru, greșeala poate deveni o adevărată unealtă de creștere și învățare.’’, i-a sfătuit Liviu Pintileasa, aflat pentru prima dată în calitate de mentor la întâlnirea cu adolescenții.

,,Noi nu vrem și nu trebuie să vă modelăm pe voi pentru a deveni un noi mai bun. Noi vă oferim resursele necesare pentru a deveni un voi mai bun. Despre asta e Ideo Ideis.’’, a subliniat Marius Florea Vizante, mentor cu tradiție la Festivalul de Teatru Tânăr.

,,Plec de la Ideo Ideis cu o bucurie de care am tot uitat în ultima vreme. Și asta e ceva ce le tot zic oamenilor cu care mă întâlnesc în această perioadă: bucurați-vă! Și-mi dau seama că spunându-le lor, îmi spun asta mie. Eu sunt persoana căreia încerc să-i amintesc să se bucure întru totul de lucrurile bune care se întâmplă în această vâltoare a lucrurilor. M-a bucurat (re)vederea asta. O iau cu mine acasă!’’, le-a spus actrița Andreea Grămoșteanu adolescenților cărora le-a devenit mentor la această ediție.

 
Poveștile trupelor de liceeni vor continua în orașele lor, acolo unde, alături de coordonatorii care i-au însoțit la festival, vor implementa sfaturile și direcțiile creative primite din partea trainerilor și mentorilor. În parteneriat cu organizatorii unora dintre cele mai importante evenimente teatrale de la noi din țară, Ideo Ideis le va oferi ocazia de a-și juca spectacolele, în următoarea perioadă, la: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu - FITS, Festivalul de Teatru Undercloud, Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Săptămâna Comediei Brașov, Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER Baia Mare, Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău, Festivalul de teatru și film Șerban Ionescu, Theater Networking Talents - TNT Craiova, Festivalul Internațional de Film de Animatie ABIFF și Zilele Teatrului Matei Vișniec și unteatru.
 
Festivalul nu s-a încheiat pentru echipa de organizatori care a pus la cale cea de-a 17-a ediție a evenimentului. Departamentul tehnic va demonta în următoarele zile cele trei tone de echipament folosit în spațiile incluse pe harta festivalului, iar departamentul de producție, logistică și scenografie se va ocupa de inventarierea și depozitarea elementelor de signalistică, a mobilierului urban și a elementelor de butaforie realizate de la zero din aproape două tone de materiale, cu o lună înainte de festival. Alături de voluntarii Ideo Ideis, cele două departamente au fost premiate pe scena Galei de duminică, în aplauzele tuturor celor prezenți.
 
O mărturie a zilelor pline de culoare petrecute de participanții Ideo Ideis în această vară, cele patru picturi murale realizate de artiștii Maria Borțoi, Andrei Felea, Maria Zurbagiu și Irina Mocanu vor putea fi admirate pe străzile orașului de toți locuitorii și vizitatorii Alexandriei. Experiența de festival va continua pe tot parcursul anului pentru comunitatea locală, invitată să participe la atelierele și spectacolele incluse în programul Laboratorului Ideo Ideis - un spațiu dedicat dezvoltării personale și comunitare prin teatru și arte alăturate. Programul își propune să faciliteze accesul la informație de calitate și la experiențe de formare relevante și esențiale definirii identității și orientării în viață a tinerilor. Mai multe detalii sunt disponibile pe ideoideis.ro/laboratorul