Celebrul big-band Duke Ellington Orchestra revine in Romania intr-un concert special la Sala Palatului din Capitala! Muzica lui Ellington a schimbat lumea... Ducand mai departe traditia „Ducelui”, orchestra sa va asteapta saptamana viitoare, pe 10 noiembrie cu doua ore de jazz pur, un vintage Ellington formidabil! O noapte cu amintiri din anii ’40! Concertul incepe de la ora 20.30, iar accesul este permis de la ora 19.30.
Cand spui Duke Ellington Orchestra, vorbesti de o intreaga istorie a jazzului. Cei 16 muzicieni de exceptie care o compun si-au asumat misiunea de a duce mai departe mostenirea marelui Duke. Compozitor prolific, Ellington a creat peste doua mii de piese, inclusiv celebrele "Take the A-Train" si "It Don't mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)". Swing-ul, ce a redefinit stilul de jazz al anilor ‘30, a coincis ca nastere cu aparitia marilor orchestre (Big Bands), in frunte cu cea a clarinetistului Benny Goodman, "The King of Jazz". El a inclus in orchestra sa si muzicanti de culoare, trecand peste segregatia rasiala. Alta mare orchestra era aceea a lui Fletcher Henderson, al carei punct forte erau improvizatiile individuale. In aceasta perioada de aur a genului, pianistul Duke Ellington si-a pus bazele orchestrei sale, pe care a condus-o pana in anul disparitie sale (1974). Desi Duke Ellington Orchestra de azi se intoarce cu reprezentatia sa la originile jazzului classic, diversitatea pieseler interpretate este incredibila, fascinanta, o intalnire a contrastelor. Un concert viu, destinat unui public de jazz care vrea sa zambeasca, ce recapituleaza magistral piese de rezistenta precum Take The A Train, Cotton Club Stomp, Black and Tan Fantasy, Lush Life, The Mooche, Harlem Airshaft, Satin Doll, The Minor Goes Mugging, Sophisticated Lady, Caravan, Two For One, In a Sentimental Mood, Johnny Come Lately, Jack The Bear, Mood Indigo sau It Don't Mean A Thing If It Ain't Got That Swing.
Palmaresul orchestrei este unul impresionant. In 2007, au traversat patru continente cantand muzica lui Duke Ellington. Au fost cap de afis la prestigiosul Festival de Jazz din Tokyo si la Festivalul de Jazz Cape May (unul dintre cele mai longevive festivaluri de jazz din SUA). In 2008, trupa si-a prelungit turneul in Japonia, Porto Rico si pe Coasta de Vest a Statelor Unite. Au bifat cele mai faimoase cluburi de jazz de pe mapamond, precum Jazz Alley din Seattle, Blues Alley din Washington, Billboard Clubs din Jappnia, Blue Note din New York si Nagoya. Anul 2008 a consemnat de asemenea intoarcerea la Cotton Club Tokyo si spectacolul de inchidere al prestigiosului Heineken Jazz Festival. In 2009, Duke Ellington Orchestra a revenit in Japonia, unde a cantat alaturi de Orchestra Simfonica din Colorado si de Orchestra Simfonica din Austin. Au finalizat un turneu in Orientul Indepartat, care a inclus Taiwanul si au avut prima aparitie in China. In luna mai, au inregistrat primul disc din ultimii treizeci de ani. Orchestra a avut un an excelent si in 2010: un turneu european, ce a inclus spectacole in Rusia, Finlanda, Estonia, Republica Ceha, Romania. S-au intors in Japonia si China cu un spectacol prezentat in cadrul Festivalului de Jazz de la Beijing si au cantat alaturi de Orchestra Simfonica din Indianapolis si cea din Utah. Anul acesta, Duke Ellington Orchestra a revizitat Japonia si Europa (Grecia, Slovacia, Ungaria, Germania, Portugalia). Au cantat in cadrul Macau International Music Festival si Gold Key Jazz Festival din Myrtle Beach, CA. Alte opriri: Filarmonica din Buffalo, Ateneul din Detroit si din Ft. Worth. Pentru concertul de la Bucuresti, orchestra va canta sub bagheta dirijorului si pianistului Tommy James. Nascut intr-un mic orasel din apropierea New Yorkului, intr-o familie fara legaturi cu muzica, Tommy James s-a apropiat de ea ascultand-o initial in biserica si exersand la pianul vecinilor sai piese pe care le canta dupa ureche. Si-a dorit sa invete sa cante la orga, dar a primit primul sau pian la varsta de 8 ani, moment in care si-a inceput educatia formala cu acest intrument. Dupa liceu, a studiat la Scoala de Muzica din Manhattan, al carei absolvent al Sectiei de Compozitie Muzicala este. S-a alaturat Duke Ellington Orchestra in 1987, la invitatia personala a lui Mercer Ellington (fiul lui Duke Ellington). Intai ca pianist pentru un turneu european, si ulterior ca dirijor. A cantat alaturi de numerosi artisti, incluzandu-I pe Freddie Hubbard, Stanley Turrentine, Roy Ayers, Lionel Hampton si Savior Glover, Patti LaBelle, Roberta Flack, Manu Dibango, The Sylistics si Teddy Pendergrast.
Biletele, la preturi de 100, 140 si 180 lei pot fi achizitionate prin reteaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas si prin intermediul site-ului www.eventim.ro. Tichetele pot fi achizitionate si in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Events din Bd. Lascar Catargiu nr. 15 A, sau la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.