Concluzii workshop arhitectura avansata cu recunoscutul arhitect Patrik Schumacher

5 prototipuri inovative au rezultat pe 29 iulie, ultima zi a proiectului Dynamic Fields, dedicat arhitecturii avansate şi organizat în Bucureşti de către şcoala de design computational Parametrica [digi fab school]. Workshopul s-a bucurat de prezenţa lui Patrik Schumacher, Director la biroului de arhitectură Zaha Hadid Architects, fondator al laboratorului de cercetare AA Design Research Lab Londra şi una dintre cele mai importante figuri în lumea designului parametric.


Scopul workshopului a fost înţelegerea manierei în care evoluţia tehnoglogiei digitale ajută arhitecţii să răspundă complexităţii mediului care ne înconjoară.

Cele 14 zile de workshop au avut un ritm accelerat pentru cei peste 55 de participanţi, îndrumaţi de tutori cu experienţă în lucrul cu câmpurile dinamice şi instrumentele digitale. Zonele de cercetare au fost Materialele, Tehnica şi Geometria, iar instrumentele digitale Rhinoceros, Grasshopper şi Arduino. Participanţii la workshop au avut diferite experienţe educaţionale şi culturale: studenţi şi absolvenţi, arhitecţi, designer de interior, produs şi urban, ingineri, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 ani, din România, Egipt, Italia, Rusia, Franţa, Danemarca, Belgia, Dubai, New York, Uganda.

Echipa tutorilor a fost formată din specialişti experimentaţi:
Hooman Talebi, Lead Designer Zaha Hadid Architects
Farshad Mehdi’Zadeh, cofondator Tehran Architecture Studio, câştigător Locul 3 Middle East Architect
Mohsen Marizad, MArh IaaC, expert design parametric

Arian Hakimi Nejad, MUrb.Arch Iaac, expert design parametric şi partener al Parametrica [digi fab school]

Workshopul a primit recenzii bune atât din partea tutorilor, cât şi a participanţilor:

In cadrul workshopurilor cantitatea de productivitate şi procesul accelerat al designului de a adresa provocări şi de a genera mai multe idei este mult mai mare decât în cazul proceselor normale în design. In plus, importante sunt schimbul de idei şi învăţarea de la ceilalţi participanţi. Din acest punct de vedere consider că acest workshop a fost unul de succes şi foarte productiv. […] Prima provocare a fost gestionarea şi controlul ideilor în grupuri şi acceptarea oricărei idei, chiar dacă noi ca tutori nu eram întotdeauna de acord. […] A doua provocare a fost gestionarea participanţilor din diferite experienţe culturale şi educaţionale, cu diferite idei privind arhitectura, în acelaşi timp cu utilizarea abilităţilor fiecăruia pentru a înainta în timp util spre rezultat. […] Rezultatele au fost surprinzătoare şi, cu siguranţă, vom continua acest workshop şi în viitor.” spune Mohsen Marizad, tutor în cadrul workshopului Dynamic Fields.

Pentru a atinge astfel de rezultate, workshopul a funcţionat radical altfel faţă de orice alt eveniment: echipele au fuzionat de la o compoziţie locală la una internaţională, clasele de training au fost înlocuite cu mijloace digitale de cercetare, dar şi practice, iar procesul de a ajunge la o performanţă a prototipurilor prin paşi mici, incrementali, calitativi, a devenit norma…. Bogăţia întregii experienţe a fost nu în a ştii cum va arăta rezultatul final, ci în petrecerea a două săptămâni împreună, participanţi şi tutori, într-un proces de constantă descoperire. Şi a dat rezultat.” Eliza Culea, workshop participant, Turbillon Team

Deşi, initial, era aşteptată o singură instalaţie-prototip, au rezultat 5 prototipuri expuse în cadrul conferinţei susţinută în data de 29 iulie de invitatul special Patrik Schumacher, alături de Ina Leonte, Asistent Universitar UAUIM. Cele 5 prototipuri (Turbillon, Interactive Field, Dynamic Muqarnas, Project 86 şi Wind Mapper) vor fi expuse în viitorul apropiat la diferite târguri şi evenimente.

Rezultatele workshopului au fost susţinute de diferiţi parteneri care au înţeles importanţa cercetării şi educaţiei pentru inovaţie. De un real ajutor a fost locaţia Universităţii de Arte Bucureşti care a găzduit timp de două săptămâni workshopul, Concept Jupiter, care a fost aproape de participanţi pentru fabricaţia digitală a prototipurilor şi Inatech Concept, singurul sponsor care a susţinut un prototip realizat în cadrul proiectului Dynamic Fields.

Mai multe informaţii despre proiecte se pot găsi aici: http://www.parametrica.ro/projects/ sau pot fi cerute echipei Parametrica la office@parametrica.ro

0 comentarii: